• BIST 9093.3
  • Altın 2324.193
  • Dolar 32.3628
  • Euro 34.9825
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Koçkar:

Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Koçkar:
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, çocuk istismarı konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, çocuk istismarı konusunda ailelere önemli uyarılarda bulundu. Son günlerde sıkça gündeme gelen çocuğa uygulanan şiddet ve çocuk istismarına yönelik konuşan Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, "Genellikle istismarcılar kendi çocukluklarında istismara uğramış kişiler olur. Çocuğa cinsel istismarı, maalesef çok yakındaki güvendiği ve sevdiği kişiler yapar" dedi.

"İSTİSMAR EDENLER, İSTİSMARA UĞRAMIŞTIR"

Çocukların neden istismar edildiğini anlamak için öncesine bakmak gerekiyor diyen Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar "Genellikle istismarcılar, kendi çocukluklarında istismara uğramış kişiler oluyor. Dolayısıyla burada şiddet döngüsü oluşuyor. Çocuk istismarının fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet alanları vardır. Fiziksel istismar, dayak yemesi, tokat atılması gibi duygusal istismar, çocuğa hakaret edilmesi, eksikleri veya zorlandığı alanlarla dalga geçilmesi olabilir. Duygusal ihtiyaçlarını karşılayamamak, çocukla oyun oynamamak sevildiğini hissetmemesi çocuğun ihmalidir. Cinsel istismar ise çocuğun cinsel içerikli konularda kullanılmasıdır. İllaki fiziksel temas olmasına gerek yoktur. Çocuğa pornografik görüntüler izlettirmek de, erişkinin cinsel içerikli davranışta bulunurken bunu çocuğa seyrettirmesi de cinsel istismardır" diye konuştu.

"ANNE VE BABANIN ÇOCUĞUYLA YAKIN, GÜVEN VEREN VE SEVGİ DOLU İLİŞKİ KURMASI GEREKİR"

Çocuğun cinsel istismarını maalesef çok yakındaki güvendiği kişilerin yaptığını söyleyen Doç. Dr. Aylin İlke Koçkar "Çocuk istismara uğradığında bütün dünyası başına yıkılır. Anne ve babanın, çocukla öncesinde olumlu, yakın ve sevgi dolu bir ilişki var ise çocuk anne ve babasına açılmakta zorlanmaz daha kolay açılır. Ancak çocuk öncesinde ebeveynlerinden korkuyor ise onlarla güven dolu yakın ilişkisi yok ise o zaman paylaşmaktan korkar çünkü başına daha büyük felaketler geleceğini düşünür" dedi.

"ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARINA İYİ SIR, KÖTÜ SIR KAVRAMINI ÖĞRETSİNLER"

Çocuğu istismar eden kişinin, çocuğa bunun bir sır olduğunu hiçbir şekilde paylaşılmaması gerektiğini söyleyeceğini dile getiren Doç. Dr. Aylin İlke Koçkar "Bu çocukta sanki aralarında gizli bir ilişki varmış duygusunu oluşturur. Anne ve babaların, çocuğun gittiği yeri, ne yaptığını ve gününün nasıl geçirdiğini takip etmesi gerekir. O zaman çocuğun davranışlarındaki değişiklileri, akademik başarısındaki düşmeyi, iştahsızlığı, keyifsizliği anlayıp yorumlayabilirler. Çocuğa, sırların nasıl bir şey olduğunun öğretilmesi gerekir. İşte iyi bir sır "Akşam baban eve gelecek, pasta yapalım gelince keseriz" bu iyi sırdır. Kötü sır, çocuğun rahatsız olduğu mesele konusunda "bunu hiç kimseye söyleme" denmesidir. Çocuğa bu tür durumlardan korunmayı öğretmek gerekir. Çocuk bunu yaşadığında kendini koruyup, sevdiği ve güvendiği yetişkinle paylaşmalıdır" diye konuştu.

"ÇOCUĞUNUZLA KONUŞURKEN, İSTİSMAR EDEN KİŞİYİ SUÇLAYICI DİLLE KONUŞMAYIN"

Anne ve babanın çocuğa yaklaşımı her zaman olumlu ve dinleyerek olmalıdır diyen Doç. Dr. Aylin İlke Koçkar, "Çocuk, ebeveyne istismara uğradığını anlattığında bunu yapanı da suçlamamaları gerekir. Çünkü çocuk o kişiyi de korumaya almaya çalışır, o kişi örneğin çok sevdiği dayısı olabilir, bu noktada çocuk onu korumak için saklama hissi duymamalıdır. "Böyle bir şey olduğunda sen ne hissettin veya bak buranda morluk var, bu morluk hakkında konuşmak ister misin nasıl oldu bu" gibi sorularla çocuğa yaklaşmak gerekir. "Bu morluğu kim yaptı" öfkesiyle sorarlarsa çocuk çekinir ve korkar. Çocuğun açılmasına destekleyici sorular sormak gerekir" dedi.

"ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARINDA ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİDİR"

Çocuğa ilk istismar tanısı konulduğunda tedavisinin bir çocuk ruh sağlığı uzmanı ile takibinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Aylin İlke Koçkar, "İstismara uğramış çocuğun her durumda duygusal etkisi olur. Ne kadar erken tespit edilirse o kadar kolaylıkla sonuç alınır. İstismara uğramış çocukların yüzde 80'inde yetişkinlikte duygu durum bozukluğu meydana gelir. Çocukların bir tane anneleri, bir tane de babaları olur o görevlerini yaparak çocuklarla ılımlı ve düzgün ilişkiler kursunlar özellikle oyun oynasınlar" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim