• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kemalpaşa'ya Yiğitler Barajı müjdesi

Kemalpaşa'ya Yiğitler Barajı müjdesi
Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortaklaşa yapacakları Yiğitler Barajı sayesinde...

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Devlet Su İşleri (DSİ) ile ortaklaşa yapacakları Yiğitler Barajı sayesinde temiz su kaynakları gün geçtikçe azalan Kemalpaşa'nın 16 milyon metreküplük su kaynağına ulaşacağını bildirdi.

Kemalpaşalı sanayici ve çiftçilerin 17 yıllık su hasreti KOSBİ'de imzalanan protokolle son buldu. 2000'li yılların başında projelendirilen ancak çeşitli nedenlerle bir türlü yapım aşamasına geçilemeyen Kemalpaşa Yiğitler Barajı'nın inşası için önündeki tüm bürokratik engeller ortadan kaldırılarak DSİ ile KOSBİ arasında ortaklık protokolü imzalandı. Protokole göre; DSİ baraj inşaatını 3 yıl içinde tamamlayıp hizmete soktuktan sonra KOSBİ üzerine düşen yüzde 57,5'luk yapım finansmanı sağlayacak.

KOSBİ'de düzenlenen protokol imza törenine; İzmir Valisi Mustafa Toprak, KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Kemalpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Bülent Aksakal, KOSBİ müteşebbis heyet ve yönetim kurulu üyeleri ile sanayiciler katıldı.

İmza töreni öncesi projeyle ilgili bilgiler veren KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, DSİ ile imzaladıkları protokolle Kemalpaşa'nın 17 yıllık baraj hayalinin bugün gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Geçmiş dönem KOSBİ başkanlarının baraj konusunda çalışmalar başlattığını ancak bugüne kadar sonuçlanamadığını hatırlatan Porsuk, "Artık tüm sorunlar çözüldü." dedi.

"20 YIL SONRA DAHA İYİ ANLAŞILACAK"

Bugün itibariyle Kemalpaşa'da 850 metreden su çıkarılabildiğini ve su kaynaklarının her geçen yıl tükendiğine dikkat çeken Porsuk, "Bu barajla birlikte hem sanayicinin hem de tarım üreticisinin su sorunu kalmayacak. Kullandığımız kadar suyun bedelini ödemek üzere protokol aşamasına geldik. Sanayicilerimiz belki şimdilik suyun eksikliğinin farkında değiller ama bundan 10 yıl, 20 yıl sonra daha iyi anlaşılacak. Bu baraj aynı zamanda tükenmekte olan yeraltı kaynaklarının beslenmesini sağlayacak. İlçemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum." diye konuştu.

KOSBİ PROJE BİTİMİNDE ÖDEYECEK

Yaklaşık üç yıl sonra hizmete girecek Yiğitler Barajı hakkında bilgiler veren DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk ise barajın 12 bin 661 dekarlık alanda sulamaya hizmet vereceğini söyledi. Barajın 102 metre yüksekliğinde ve orta ölçeğin üzerinde bir yapıya sahip olacağını ifade eden Çelenk, "Üç ay içinde tüm hazırlıklar bitirilerek ihale aşamasına geleceğiz. Barajdaki suyun yüzde 57,5'i KOSBİ'de, 42,5'i ise sulamada kullanılacak. Baraj maliyeti de aynı bu oranda hesaplanacak. KOSBİ baraj inşaatımız tamamlandıktan sonraki üç ay içinde üzerine düşen finansmanı karşılayacak. Biz devlet olarak sanayicimizin her zaman yanındayız. KOSBİ'nin içinde bizim görev alanımıza girecek her türlü çalışmaya hazırız." diye konuştu.

İzmir Valisi Mustafa Toprak da "Bu vesileyle tüm çiftçilerimiz suyu rahatlıkla kullanabilecek. KOSBİ'deki firmalarımız ise üretimde kullanılacak, verimli, maliyeti düşük ve yeraltı kaynaklarını koruyacak bir imkana kavuşacak. Bu projenin KOSBİ ve Kemalpaşa'ya hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Kemalpaşa'ya Yiğitler Barajı müjdesi

Kemalpaşa'ya Yiğitler Barajı müjdesi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim