• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Kemal Kılıçdaroğlu iki koşulunu açıkladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Çankaya Köşkü'ndeki kabul, 45 dakika sürdü.

AA'nın görüşmeden geçtiği fotoğraflarda Gül ve Kılıçdaroğlu'nun nezaket ziyaretlerinden farklı olarak oturma düzeni de ayrıca dikkat çekti...Görüşmede karşılıklı olarak notlar alındı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti olarak iki koşullarının olduğunu belirterek," Biz, HSYK teklifinin geri çekilmesini, ve yolsuzluk soruşturmalarına hükümetin müdahale etmemesini istiyoruz.” dedi.

Ankara’da hukukçular ve bazı gazetecilerin Ankara temsilcileriyle buluşan Kemal Kılıçdaroğlu, kahvaltılı toplantı sonrası açıklama yaptı.

İki koşulları olduğundan söz eden Kılıçdaroğlu, “Biz, HSYK teklifinin geri çekilmesini, ve yolsuzluk soruşturmalarına hükümetin müdahale etmemesini istiyoruz.” görüşünü belirtti.

Kılıçdaroğlu, “Bir anayasa değişikliği için bu teklifin geri çekilmesi mi ön koşulunuz olur mesela masaya oturmak için?” şeklindeki soruyu da, “İki ön koşulumuz var. Bir; bu teklif geri çekilmeli, Anayasa Uzlaşma Komisyonu Sayın Cemil Çiçek’in başkanlığında toplanmalı ve süratli bir şekilde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu mu veya bir başka alan mı neyse o konuda oturulur çalışma yapılır. İkinci ön koşulumuz, yolsuzluk soruşturmalarına hükümet müdahale etmesin. Bıraksın, savcılar görevini yapsın. Hırsızın savunulduğu bir ülkede, demokrasi olmaz. Kim kul hakkı yemişse, tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemişse, bunun üzerine gidilir. Bütün bu rezaletler, 'yolsuzluk olaylarının üzerine gidilmesin' diye ortaya çıktı. Bunlar doğru değil. Bu iki koşulumuz var.” dedi.

“DEMOKRASİ HEPİMİZİN ORTAK PAYDASI”

Kılıçdaroğlu, hukukçularla yaptığı toplantı içerinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

“İçerde çok güzel bir toplantı oldu. Siyasetçi olarak biz bazı şeyleri eleştiriyoruz. Ama biz istedik ki, siyasetçilerin ötesinde yıllar yılı bu ülkede hakim yetiştirmiş, savcı yetiştirmiş, hukukçu yetiştirmiş, bilim insanları da olsunlar. Onlar Türkiye’de yaşanan krizin boyutlarını ve olası tehlikelerini anlatsınlar. Bunlar yapıldı. Düşüncelerini aktardılar. Yine yargı dünyasından üç değerli başkan davet edilmişti, onlar da geldiler. Onlarda kendi düşüncelerini aktardılar. Demokrasinin hepimizin ortak paydası olduğu ve bunu geliştirmemiz gerektiği konusunda bir görüş birliğimiz oldu.

Bu toplantı bize göre, çok önemliydi. Gazetelerin temsilcileriyle, hukukçular bir araya geldiler, onlar değişik sorular sordular, yanıtlarını aldılar. Özellikle Sayın Teziç’in yaptığı bazı saptamalar çok çok önemli. Sayın Cumhurbaşkanı açısından, Meclis Başkanı açısından, hukukun üstünlüğü açısından ve dünyada bazı anayasa mahkemesi başkanlarının uygulamaları Anayasa Mahkemesi'nin verdikleri kararlar açısından önemli saptamalar yaptılar. Bizlerde bunu öğrenmiş olduk."

CHP, ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRECEK

“Yasa aynı haliyle çıkacak olursa Anayasa Mahkemesi'ne götürmek gibi bir tasarrufunuz olacak mı?” sorusuna CHP Genel Başkanı, “Elbette arkadaşlar. Yani bu haliyle çıktığı zaman anayasaya açık aykırılıklar var. Bunu hükümette biliyor zaten. Bilmemesi mümkün değil. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi'ne gidecektir bu tabi.” karşılığını verdi.

KARŞILIKLI NOT ALINDI

Çankaya Köşkü'nde başbaşa yapılan nezaket ziyaretlerinde Gül ile konuğu, üzerinde eski bir saatin bulunduğu sehpanın yanına karşılıklı çapraz olarak yerleştirilmiş koltuklarda oturuyor. Ancak bu görüşme, niteliğinden dolayı makam odasına konulan masanın başında yapıldı. Makam odasındaki koltukların değiştirilerek yerlerine daha rahat koltukların konulmuş olması da dikkat çekti. Gül ile Kılıçdaroğlu, görüşme sırasında masa üstüne konan kağıtlara, birbirlerinin öneri ve değerlendirmelerini not aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim