• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Kazdağları 'Dünya Kültür Mirası listesine alınsın' çağrısı

Kazdağları 'Dünya Kültür Mirası listesine alınsın' çağrısı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, dünya bitki türlerinden 29 tanesinin sadece Kazdağları'nda bulunmasının bile Dünya Kültür...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, dünya bitki türlerinden 29 tanesinin sadece Kazdağları'nda bulunmasının bile Dünya Kültür Mirası listesine alınması için yeterli sebep olduğunu belirtti.

Kazdağları'nın sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Milletvekil Tüm, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na verdiği soru önergesinde, Ege ve Marmara bölgelerinin sınırlarını oluşturan Kazdağıları'nın, Avrupa – Sibirya, Akdeniz ve İran bitki bölgelerinin kesiştiği noktada bulunması nedeniyle iki farklı iklim etkisinde kaldığını ve bu bölgeleri temsil eden bitki türlerini içinde barındırdığını kaydetti.

Güney yamaçlarının deniz seviyesinden birden 1700 metrelere yükselmesinin, bu alanların dereler ve çaylar tarafından derin vadiler şeklinde yarılmasının bio çeşitliliği artırdığını aktaran CHP'li Tüm, "Kazdağı Milli Parkı'nda bilim adamlarınca bugüne kadar 101 familyaya ait 800 civarında bitki taksonu tespit edilmiştir. Bu türlerin 77 adedi yalnızca Türkiye'de bulunmaktadır. Bunların 29 tanesi de Dünyada sadece Kazdağı Milli Parkı'nda bulunan yöreye özgü bitkilerdir." bilgisini verdi.

Tüm, birçok kültürel özellikleri ile birlikte dünyanın sayılı oksijen depolarından birisi olan Kazdağları'nın yok olma ile karşı karşıya olduğuna işaret ederek, Dünya Mirası olan bu coğrafi alanının korunması adına Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını talep etti.

CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm bu kapsamda Başbakan Davutoğlu'na şunları sordu:

"Kazdağları'nda maden arama ile ilgili çalışma yapılmakta mıdır? Bu alanda hangi madenler aranması için hangi firmalara ruhsat verilmiştir. Bunların sahipleri kimlerdir?

Kazdağları'nda hangi madenlerin olduğu düşünülmektedir? Bunların fizibilitesi hangi kuruluşlarca yapılmıştır. Bu madenlere ait rezervler ne kadardır?

Kazdağları bölgesinde projelendirilmiş HES sayısı nedir? Bunların içinde iptal edilen var mıdır? İptal gerekçeleri nelerdir? ÇED raporlarında Kültürel Miras Dikkate alınmış mıdır? Bu raporlar hangi kurullarca verilmiştir?

Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliğince başlatılan Kazdağları'nın UNESCO Kültür Mirası Listesine alınması" çalışması var. Bunu hükümet olarak destekliyor musunuz? UNESCO nezdinde bir girişiminiz olmuş mudur? Hangi aşamadadır?"Cihan

Kazdağları 'Dünya Kültür Mirası listesine alınsın' çağrısı

Kazdağları 'Dünya Kültür Mirası listesine alınsın' çağrısı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim