• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

Kazanlı Sanatçıdan Keçe Sergisi

Kazanlı Sanatçıdan Keçe Sergisi
Gelişen teknoloji karşısında unutulmaya yüz tutan el sanatlarından keçecilik, Ankara'da açılan sergide yeniden hayat buldu.

Gelişen teknoloji karşısında unutulmaya yüz tutan el sanatlarından keçecilik, Ankara'da açılan sergide yeniden hayat buldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültür miras taşıyıcısı ve keçe dalında ilk kadın sanatçı unvanına sahip Yrd. Doç. Dr. Nurgül Begiç'in "İzler" adlı 16. kişisel sergisi Ankaralı sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

Yapılışı oldukça zor ve zahmetli olan ve kas gücü gerektiren keçe, bayan sanatçı Nurgül Begiç'in elinde sanata dönüşüyor. Sanatçının keçe çalışmaları adeta bir ressamın fırçasından dökülmüş tabloları andırıyor.

Yoğun ilgiyle karşılanan sergiyi ilk gün gezenler arasında AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ve Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk de yer aldı. Sanatçıyı öğrencileri de yalnız bırakmadı.

Keçe sanatçısı Begiç sergide bulunan ürünleri inceleyen sanatseverlere keçe sanatının incelikleri ve ürünler hakkında bilgi verdi.

Anadolu'daki her motifi kullanmaya çalıştığını ve bu motiften izler taşıdığı için de serginin adını "İzler" koyduğunu belirten Sanatçı Begiç, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen keçecilik mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi.

İlk başladığı yıllarda gerek akademik çevrelerden ve gerekse de ailesinden "keçeden sanat mı olur" şeklinde olumsuz eleştiriler aldığını belirten Nurgül Begiç, "2000'li yıllardan itibaren keçe sanatına olan ilgi arttı. Keçenin hammaddesi sabun ve yün. Son derece sağlıklı. Bence her eve girmeli ve bütün hanımlar keçeyi bir şekilde kullanmalı" dedi.

Sanatseverler yer yaygısı, pano, şal, takı, giysi ve dekoratif ürünlerin yer aldığı 50 parçadan oluşan keçe koleksiyonunu 31 Aralık tarihine kadar gezebilecek. Sergilenen eserlerde geleneksel Selçuklu ve Osmanlı motiflerinin yanı sıra sanatçının kendi özgün tasarımları da yer alıyor.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı olan Yrd.Doç.Dr. Nurgül Begiç yurt içinde ve yurt dışında Türk keçe sanatının tanıtılması için çalışmalar yürütüyor. Sanatçı 21 yıldır keçe sanatıyla uğraşıyor.

Kazanlı Sanatçıdan Keçe Sergisi

Kazanlı Sanatçıdan Keçe Sergisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim