• BIST 9099.03
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak:

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak:
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ihracat rakamları ile ilgili olarak, "Artık 2016 yılından itibaren ihracatta yeni bir ivme ile yolumuza...

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, ihracat rakamları ile ilgili olarak, "Artık 2016 yılından itibaren ihracatta yeni bir ivme ile yolumuza devam edeceğiz. Allah'ın izniyle biz kendimize 2 milyar dolarlık hedef koymuştuk. Bunu 2 sene içerisinde yakalayacağımızı, bu sene 1 milyar 500 milyon doları rahatlıkla geçeceğimizi düşünüyorum. Kayseri'de de bu dinamizmi görüyoruz" dedi.

Ülke ihracatı ile ilgili değerlendirme yapan KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, "İhracatımızda 2015 yılında 2014 yılına göre bir miktar geriye gidiş oldu. Yalnız tabi ki çeşitli sebepler var. En başta şunu söyleyebiliriz. Özellikle Kayserimizin ana üretim kollarından metal işleme sanayi, alüminyum, bakır sektöründeki gelişmeler ihracatımızın doğal olarak biraz geriye gelmesine yol açtı. Miktar olarak baktığımızda çok geriye geliş yok. Cüzi bir geriye geliş var. Diğer yönden de tabi sizlerin de takdir edeceği gibi dış siyasi gelişmeler, yakın coğrafyamızda cereyan eden olumsuz gelişmeler bizi etkiledi. Birde şunu söylemek lazım; petrol fiyatlarındaki olağanüstü geriye geliş petrol üreticisi ülkelerin gelirlerinde ciddi bir erozyon yarattı. Dolayısıyla bu ülkeler bütçelerini yeniden belirlemek zorunda kaldı. Bu ülkelerin ciddi bir kısmı da bizim ihracat pazarımız olduğu için bir miktar düşüş yaşadık ancak dediğim gibi miktarsal anlamda o kadar olmadı. Artık 2016 yılından itibaren ihracatta yeni bir ivme ile yolumuza devam edeceğiz. 2015 yılı rakamlarını tabi ki geçmiş olacağız. Allah'ın izniyle biz kendimize 2 milyar dolarlık hedef koymuştuk. Bunu 2 sene içerisinde yakalayacağımızı, bu sene 1 milyar 500 milyon doları rahatlıkla geçeceğimizi düşünüyorum. Kayseri'de de bu dinamizmi görüyoruz" diye konuştu.

Asgari ücrete yapılan artışı da değerlendiren Boydak, "Açıkçası genel seçimler öncesi siyasi partilerimizin çeşitli taahhütleri oldu. Seçimi tek başına iktidar olarak kazanan AK Partide seçimden önce asgari ücreti bin 300 liraya getirme ve biraz daha gelir dağılımındaki dengesizliği, işçi kardeşlerimizin refah seviyelerini biraz daha yukarı çıkartacağını söylemişti. AK Parti bu vaadini gerçekleştirmiş oldu. Açıkçası ben bundan memnunum. Geriye dönüp "çok verdik" falan diye ağlamaya gerek yok. Neticede bu asgari ücret. Zaten bizim Kayseri'de şöyle baktığımız zaman genel olarak sanayimizde ve ticaretimizde asgari ücretle çalışan eleman sayısı belki yarıya yakın gibi bir rakam söz konusu olabilir. Üyelerimiz hep asgari ücretin üzerinde ücret vermekteydiler. Şimdi bunu biz inşallah tolöre edeceğiz. Bu belki 3-4 ayda işçilik giderlerimizi biraz etkiler ama önemli değil. Kardeşlerimize helal olsun. Biz yüzde 10 verimlilik arttırmak suretiyle bunu yaparız" şeklinde konuştu.

Suriyeli işçilerin çalıştırılması konusuna hükümetin yaptığı çalışmalara değinen Boydak, "Yabancı işçi çalıştırma düzenlemesi yapıldı. Orada da tabi ki bu kardeşlerimizin de yani işte Türkiye'de söylenene göre 2,5 milyon civarında misafirimiz var. Tabi ki bu insanlarımıza da aş lazım, iş lazım. Sürekli sosyal yardımlarla ayakta kalmak kolay değil ve bunların içerisinde birçok da nitelikli insan var. Bence hükümetimizin yaptığı düzenleme doğrudur. Azami yüzde 10 civarında bir kota konulmuş oluyor ve onlarla ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Bu da bence doğru bir şey. Bizim huzurumuz yerinde olduktan sonra ekonomik konularda Türkiye'nin bence yerine getiremeyeceği bir durum söz konusu değil. Çünkü çok kalifiye bir nüfusumuz var ve gelişime açık bir iş dünyamız var" ifadelerini kullandı.

Doğuda yaşanan terör olayları ile ilgili de konuşan Boydak, "Neticede vatanımızın bir parçası. Bir defa bunu söylemek lazım. Oradaki insanlar bizim kardeşimiz. Biz hep birlikte Türkiye'yiz. Bunu her zaman söylüyoruz. Cumhurbaşkanımız her konuşmasında bunu söylüyor. Bu arada tabi çetin bir mücadele var ve yılların getirdiği sorunlar var. Bu sorunları birkaç senede aşmak mümkün değil. Özellikle Cumhurbaşkanımızın bu konuda özenle çalıştığını biliyoruz. Bizim oradaki ana gündemimiz sadece terörle mücadele olmamalı. Bizim için özellikle ekonomi ana gündemimiz olmalı ki tabi terörle ilgili bir takım temizlik olacaktır. Arkasından bölgeye kalkınma hamlesi yapılarak girilmesi işte insanlarımıza iş ve aş konusunda devletimizin olanakları seferber edilmiş durumda. Artık özel sektöründe önünün açılması suretiyle oradaki yatırımların hayata geçmesi, bugün bölgede devam eden birçok kamu yatırımı var. Kamu yatırımlarının bitmesiyle bölge gıda, tarım ve hayvancılık alanında ciddi bir hamle yapmış olacak. Biz o problemi inşallah kendi içimizde çözeceğiz" diye konuştu.

Kurumlar vergisinde Şeker Fabrikasının gelir vergisinde ise kendisinin Kayseri rekortmeni olması sorulması üzerine Boydak, "Kayseri Şeker Fabrikası bizim gururumuz. Kayserimizdeki binlerce pancar çiftçisinin sahibi olduğu ve her yıl Kayseri ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlayan, yarattığı istihdamla, ürettiği katma değeri ile Türkiye ekonomisine kattığı değer ile bizim gözbebeğimiz. Ben arkadaşlarımızı kutluyorum. Rekortmenliği kimseye bırakmıyorlar. Gelirler vergisinde de Kayseri'de ben birinci oldum. Tabi ki gurur duyuyorum. Vergi vermek en büyük milliyetçiliktir. Türkiye'de özellikle gelir vergisi anlamında bir hareketlilik gözlemlemekteyiz. Daha henüz yolun başındayız. Türkiye'de vergi gelirleri arttıkça ülkemizin dünyada sesi daha çok dinlenecek, itibarı daha da artacak. Bizim yeter ki bütçe dengelerimiz yerinde olsun. Dışarıya muhtaç olmayalım. Dışarıya muhtaç olmamak içinde devletimizin bütçesine katkı sağlamalıyız. Bununda birinci yolu çalışıp, kazanıp vergi vermek. Bizde bunu yapıyoruz. İnşallah Kayserimizi daha büyük yerlere çıkartırız" şeklinde konuştu.

Kayseri'de bulunan organize sanayi bölgelerine değinen Boydak, "Kayserimizde bildiğiniz gibi 3 organize sanayi bölgemiz bulunuyor. Biri Kayseri Organize Sanayi Bölgemiz diğeri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgemiz ve İncesu Organize Sanayi Bölgemiz mevcut. Yeni OSB'ler olur mu? Elbette Kayseri'de olması lazım. Bu konuda bir takım çalışmaların da olduğunu biliyoruz. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu açıdan sözlerini destekliyorum. İş alanları açmamız lazım. Birde artık sanayilerin OSB'lerin dışında yapılmaması lazım. Artık Kayseri'de çok yönlü bir kent haline geldi. Artık sanayide faaliyet gösterecek kardeşlerimizin Organize Sanayi Bölgelerinde faaliyet göstermesi lazım. OSB dışında sanayiler varsa bunları da OSB içerisine taşımamız lazım. Bununla ilgili hükümetimize önerimizi de yaptık" dedi.

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak:

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak:

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim