• BIST 9679.8
  • Altın 2487.084
  • Dolar 32.4307
  • Euro 34.446
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 20 °C

Kayseri’de üretilmiş uçaklar için havacılık müzesi açılacak

Kayseri’de üretilmiş uçaklar için havacılık müzesi açılacak
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde kalan 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nın taşınması ve yerine Central Park yapım çalışmasını...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde kalan 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nın taşınması ve yerine Central Park yapım çalışmasını sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, alanla ilgili görüşmelerin sürdüğünü ve protokollerin tamamlanmasıyla birlikte yeşil alana çevrilecek arazide havacılık müzesi açacaklarını söyledi. Bu müzede Kayseri'de ilk üretilen uçakların orijinalleri ya da yoksa maketleri sergilenecek.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri'ye prestij kazandıracak ve değer katacak projelerinden Hava İkmal Şehir Parkı projesiyle ilgili bilgi verdi. Bu projenin Kayseri için önemli olduğuna değinen Başkan Mustafa Çelik, merkezin taşınmasıyla ilgili görüşmelerde sona yaklaşıldığını anlattı. Başkan Çelik, Hava İkmal Merkezi'nin toplam alanının 3 milyon 400 bin metrekare olduğunu belirterek, bunun 2 milyon 66 bin metrekaresinin boş görünen alan, yaklaşık 500 bin metrekaresinin lojmanlar, kalan bölümünün ise fabrikalar olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, 2 milyon 400 bin metrekarelik kısmın yeşil alan olacağını aktararak, bu alanda bir havacılık müzesi kuracaklarını söyledi. Mimar Sinan eserlerinin minyatürlerinin de alanda yer alacağını söyleyen Başkan, havacılık müzesi için 1925-1950 yılları arasında burada üretilen uçakların temin edilebilirse orijinalleri, edilemezse maketlerinin müzede sergileneceğini anlattı. Başkan Çelik, bu alanda yer alan hava alanı pistinin de kullanılmasını düşündüklerini anlattı. Müzede yine havacılıkla ilgili birçok malzeme de sergilenecek.

Bugün 2. Hava İkmal Bakım Merkezi olarak hizmet veren fabrikanın temeli 1925'lerde atıldı. Türk Tayyare Cemiyeti ile Alman uçak üreticisi Junkers Flugzeugwerke A.G. arasında 15 Ağustos 1925 tarihinde yapılan anlaşma gereğince, Türkiye'de uçak ve motorlarını imal etmek amacıyla Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAS) kuruldu. O dönem, Türk Hava Kuvvetleri'nde bulunan Junkers uçaklarının kapsamlı bakımlarını yapmak ve üretimini gerçekleştirmek amacıyla Kayseri'de bir fabrika kuruldu. Fabrika 6 Ekim 1926'da açıldı. Fabrikanın açılmasıyla birlikte, JUNKERS A 20, F 13 ve G-23 uçaklarının bakım, onarım ve revizyon işlemlerine başlanmıştı. Ancak, şirket 28 Haziran 1928 tarihinde kapatıldı. Değişik tarihlerde yeniden açılan fabrika, Amerikalılarla Curtiss Hawk ve Fledgling uçaklar üretildi. Daha sonra Almanlarla Gotha uçakları, Polonyalılarla PZL- 24A -24C uçakları, İngilizlerle Magister uçakları üretildi.

1950 yılından itibaren Tayyare Fabrikası'nın adı kaldırılarak Hava ikmal Merkezine dönüştürüldü. Tesis, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait pervaneli uçakların, onarım ve fasbatların, muhtelif tip taşıt araçları ile yer teçhizatı onarım ve revizyonlarını üstlenmişti.

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim