• BIST 9546.27
  • Altın 2478.558
  • Dolar 32.4914
  • Euro 34.5802
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 28 °C

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi
Capital ve Ekonomist dergileri "Anadolu Markaları" Paneli'nin ikincisini Kayseri'de düzenledi.

Capital ve Ekonomist dergileri "Anadolu Markaları" Paneli'nin ikincisini Kayseri'de düzenledi.

Panele, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Nurol GYO Yön. Kur Üyesi Samim Hatipoğlu, Fibabanka Genel Müdür Yardımcısı Emre Ergun, Fiba Holding yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü M.Özyeğin, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Yönetmeni Rauf Ateş, Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, KAYSO Meclis Başkanı Nurettin Okandan, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Denetim Kurulu üyelerinden Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Başkan Vekili Atilla Yalçın, üyelerden Nizamettin Çatak, Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Meysu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter, Turkuaz Seramik Yönetim kurulu Üyesi Kürşat Noyan Özkaya, Bamen Genel Müdürü Murat Başyazıcıoğlu katıldı.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası'nın sektörün güçlülerinden biri haline gelmesi sürecini anlattı. Kayseri Şeker'i devraldıklarında 35 milyon zarar ve 650 milyon TL borç bulunduğunu belirten Başkan Akay konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kayseri Şeker Fabrikası 1955 yılında kurulmuş bir şeker fabrikası olup Türkiye'deki bütün pancar çiftçilerinin ortak olduğu bir fabrikadır. 31 kurumsal ortağımız var ama bunların her biri pancar kooperatifleri ve şeker fabrikaları ile Başbakanlık Özelleştirme İdaresi ortağımız olduğu için dolayısıyla Kayseri Şeker fabrikasının 1.5 milyon ortağı bulunmaktadır. Bu yönüyle de aslında Kayseri Şeker çiftçinin ve milletin malıdır.1955 yılında zor şartlar altında kurulan Kayseri Şeker Fabrikası olarak Orta Anadolu'da Kayseri, Yozgat, Sivas, Nevşehir bölgesinde 250 noktada çiftçilerimizle sözleşme yapıyoruz. Her sene sözleşme yaptığımız çiftçi sayısı 9-10 bin seviyesinde olup 9-10 bin çiftçi ailesi Kayseri Şeker sayesinde geçimini sağlayarak köyünde yaşamaya devam ediyor. Kayseri Şeker Fabrikasının Türkiye'deki Şeker sektörü içerisindeki kapasitesi rolü ise yüzde 14'tür. Türkiye'de Şeker sektörü içerisinde 7 şirket bu işi yapmaktadır. 7 şirket içerisinde Kayseri Şeker üçüncü pozisyonda bulunmaktadır. Şirketler kotalarına göre değerlendirilmekte olup kotalar da Türkiye'de şirketlerin kapasitesine göre Şeker Kurumu tarafından belirlenmektedir ve Şeker Fabrikaları bu çerçevede üretim yapmaktadır. Biz Kayseri Şeker olarak beş yıl içerisinde 650 Milyon borcu neredeyse sıfır noktasına getirdik.Öz kaynaklarda 550 Milyonluk artış sağladık. Şirketin Öz kaynağı yüzde 20'lerden 72'lere geldi. Bunları yaparken son sene vergi rekortmeni de olduk. Bunun yanında Türkiye'de pancara en yüksek fiyatı veren çiftçisine de en fazla kazandıran şeker fabrikası olduk."

Kayseri Şeker Fabrikasının öncelikli hedefinin güvenilir bir kuruluş olmasını sağlamak olduğunu ve bunu başardıklarını dile getiren Başkan Akay, "İşimizi Avrupa'yla rekabet edebilir seviyeye getirmek istiyoruz. Çünkü Avrupa'nın Ziraat konusunda Türkiye'den önemli farklılıkları bulunmaktadır. Biz bu konularda önemli gelişmeler sağlayıp geçtiğimiz yıl 7 şirket arasında kotasını dolduran tek şirket olduk. Hedefimiz çevremizdeki fabrikalardan Özelleştirme kapsamına girenler olursa bünyemize katıp asıl işimiz ve iyi yaptığımız işi geliştirmek istiyoruz.Bunu yaparken 2017 de AB'nin aldığı pancar kotalarının kaldırılması ve şeker ticaretinin serbest bırakılması kararını da göz ardı etmememiz gerekiyor. Şu anda Türkiye'deŞeker'in toptan satış fiyatı 900 dolar seviyesinde ama AB ülkelerinde 450 dolar seviyesindedir. Nerdeyse yarı yarıya fark var. Eğer şeker ticareti Türkiye'de serbest bırakılırsa bundan şeker sektörü büyük zarar görebilir. Şeker sektörünün, orta Anadolu çiftçisinin ve bizim gibi kuruluşların zarar görmemesi için kendimizi hazırlıyoruz. Bu çerçevede maliyetleri düşürmek, sektörde güvenilirliğini korumak ve çiftçinin de güvenini kaybetmemek gerekiyor. Biz de eğitim çalışmaları dahil gerekli çalışmaları yapmaktayız." ifadelerini kullandı.

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kayseri’de Anadolu Markaları Paneli Gerçekleştirildi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim