• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Kayseri Şeker’in Toprak Analizleri Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kayseri Şeker’in Toprak Analizleri Çiftçinin Yüzünü Güldürdü
Kayseri Şeker Fabrikası'nın, 62. kampanya dönemi kapsamında yaptığı, toprak analizleri sonucunda doğru gübre önerisinde bulunması çiftçileri memnun...

Kayseri Şeker Fabrikası'nın, 62. kampanya dönemi kapsamında yaptığı, toprak analizleri sonucunda doğru gübre önerisinde bulunması çiftçileri memnun etti.

Yozgat İli Boğazlıyan İlçesi Oğulcuk köyünde düzenlenen pancar ekim gününde konuşan pancar çiftçilerinden İlhami Aksoy, "Pancardaki polar oranını artırma konusunda Kayseri Şeker'in toprak analizi yaptırarak ona uygun özel gübre hazırlatmasından memnunuz. Artık tarımı daha bilinçli yapıyoruz." dedi.

30 senedir pancar çiftçiliği yaptığını belirten İlhami Aksoy, "Boğazlıyan Devecipınar bölgesinde çiftçi temsilcisiyim. Başkanımız Hüseyin Akay geldi geleli pancar ekimini daha cazip hale geldi. Şimdi Çiftçiler daha çok pancar ekmek istiyor. Kotamız ne kadar daha fazla olursa çiftçimiz o kadar fazla kazanır. Başkanımız çiftçinin her türlü sıkıntısı ile ilgileniyor. Elinden geleni yapmaya çalışıyor. Şimdi başkanımız lisanslı depoculuk hizmeti vererek, çiftçinin alternatif ürün yetiştirmesine de yardımcı olacak. Yani her şekilde çiftçinin yanında olduğunu bize gösteriyor. Pancarda ki polar oranını artırma konusunda da toprak analizi yaptırarak ona uygun gübre hazırlatıyor. Bize verdiği gübreyi de bizde o şekilde ekiyoruz. Bir önceki sene 21 oranında polar oranım vardı şimdi o oranı da yükseltmek istiyorum." diye konuştu.

1983'ten bu yana çiftçilik yapan Oğulcuk çiftçisi Mete Kahraman ise, "Gübre konusun da daha önceden tahlil olayı yoktu. Şirket çiftçinin haberi olmadan geliyor tarlasındaki toprağa tahlil yaptırıyor ve onun neticesine göre gübremizi veriyorlar. Gübremizden bir sıkıntımız yok. benim geçen sene polar oranım 18,70 civarında idi şimdi bu oranı daha da artırmak istiyorum." şeklinde konuştu.

Oğulcuk köyü muhtarı Ferhat Şahingöz de, "1980 den bu yana pancar ekicisiyim. Daha önce DAP gübresi kullanıyorduk. Şimdi şirket tahlil yaptırıyor ve gübremizi ona göre veriyor. Geçen sene 19,75 polar oranımız vardı ama daha da fazlasını üretmek için çalışacağız." dedi.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da çiftçilerin gübre ve toprak analizi konusunda gösterdikleri duyarlılıktan dolayı teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sene her senekinden daha önem atfettiğimiz bir konu var. Buda şeker oranının ve pancarda ki verimin artırılması konusu. Bu konuya çiftçilerimiz ile beraber el birliği ile önem veriyor. Bu konuda sonuç almak istiyoruz. Türkiyede aslında şeker oranının ve verimin en fazla olduğu bölge bizim bölgemiz. Ama bunu yeterli görmüyoruz, işin Avrupa seviyesine gelmesi gerekiyor. Bu çerçevede alınan tedbirler var. Bunlardan bir tanesi de toprak analizine göre gübre üretilmesi ve bunun kullanılması. Çiftçimizde şirketimizde bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor. Aynı zamanda ilaçlama konusu da önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. Bu sene pancar çıktıktan sonra yapılacak ilaçlamaları bölge müdürlüklerimiz organize edecek ve ilaçlamasını yapacak. Bunların sonucunda pancara daha hassasiyet göstererek hedefe ulaşacağız. Böylece Avrupa ile rekabet konusunda aradaki farkı kapatmış olacağız. Bu aynı zamanda verim ve şeker oranının yanında çiftçimizin de gelirini artıracak. Kayseri şeker şuan en yüksek bedeli vermesinin yanında çiftçimizde dekar başına verimlilik ve şeker oranını artırdığı zaman yine en yüksek geliri elde edeceklerdir.

Bugün de Oğulcuk köyünde İlhami Aksoy kardeşimizin tarlasında bu ekimi gerçekleştiriyoruz. Bu iş bizim için çok anlamlı, çok değerli. Bizim çiftçimizin geliri, ailesinin ihtiyacının karşılanması hem de geleceği onun için bu kadar önem atfediyoruz. Bunu da ısrarlı bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Hep beraber bunu el birliği ile istenen noktaya getireceğimize inanıyorum. Ben çiftçilerimize teşekkür ediyor hepsine hayırlı ve bol kazanç diliyorum."

Oğulcuk köyü pancar ekim gününe Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim kurulu üyelerinden Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyelerinden, Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın,Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli,Genel Müdür Yardımcıları Osman Canıtez, Bilal Karaköse, Ziraat Mühendisleri diğer yetkililer ve Oğulcuk köyü çiftçilerinin de katıldığı pancar ekim günündeki etkinlik sonunda Oğulcuk çiftçilerinden Muhammed isimli öğrencinin yaptığı Başkan Akay'ın kara kalem portresi hediye edildi.

Kayseri Şeker’in Toprak Analizleri Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kayseri Şeker’in Toprak Analizleri Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kayseri Şeker’in Toprak Analizleri Çiftçinin Yüzünü Güldürdü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim