• BIST 9506.12
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Kayseri Şeker’in Sözleşmeli Silajlık Mısır Ekiminde Talep Patlaması yaşanıyor

Kayseri Şeker’in Sözleşmeli Silajlık Mısır Ekiminde Talep Patlaması yaşanıyor
Şeker Pancarı tarımında sektöründe güçlü kuruluş olan Kayseri Şekerin kaba yem üretiminde öncelikle silajlık mısır üretimi konusunda sözleşmeli...

Şeker Pancarı tarımında sektöründe güçlü kuruluş olan Kayseri Şekerin kaba yem üretiminde öncelikle silajlık mısır üretimi konusunda sözleşmeli tarım uygulamaları başlatması, çiftçiler tarafından büyük takdir topluyor.

Gemerek, Yeşilhisar, Develi ve Bünyan bölgelerinde öncelikle son 5-6 yıldır Kayseri Şeker'e ait İncesu Pandoğa Çiftliğinin yıllık ihtiyacı olan silajlık mısır'ın bölgede üretilmesi amacıyla başlattığı çalışmaya çiftçilerden talep her geçen gün artıyor. Kayseri Şeker Çiftçiden gelen talepleri karşılamak için sadece Pandoğanın ihtiyacı olan silajlık mısır değil başka kurumlardan da gelen talepleri karşılamaya başladı.

Kayseri Şeker'in uygun tohumu tedariği, silaj yapımı, paketleme ve taşıma işlerinin de tamamen Kayseri Şeker tarafından üstlenilmesi ve dekar başına verimliliğin de 6 ton civarında olması bölgede ürün çeşitliliğine katkı yanında kaba yem sektöründe yeni bir çığır açtığını belirten Bölge çiftçileri, "Kayseri Şeker'in Şeker pancarı tarımından sonra Silajlık mısırdaki destekleri sayesinde, Sözleşmeli silajlık mısır ekimi dönemi de başlayabilir. Silajlık mısırda 2018-2019 kampanya döneminde büyük artış bekliyoruz. Ürünümüzü teslim ediyoruz ertesi gün paramız banka hesaplarımıza yatırılıyor. Bu uygulama, bizler gibi çiftçiler için alnının teri kurumadan ürün bedelini almak demektir. Kayseri Şeker silajlık olarak yetiştirdiğimiz mısırımızın biçim ve nakliye işlerini de yaptığı için bizlerin üzerinden büyük bir yük kalkıyor. Bizler de o nedenle sözleşmeli ürünlere rağbet ediyoruz" dediler.

Sadece Gemerek Bölgesinde bu sene 5 bin ton silajlık mısır ekimi sözleşmesi yapılmış olup seneye silajlık mısır sözleşmesi taleplerinde %100 den fazla artışı beklendiği,bazı bölgelerde birinci ürün şeker pancarı iken ikinci ürün olarak da şimdilerde silajlık mısır olduğu belirtildi.

Gemerek Bölgesi silajlık mısır ekicisi Nafiz Yücedağ, "Ben yaklaşık 5 senedir silajlık mısır ekiyorum bu sene Kayseri Şeker bir güzellik yaptı.Ürünümüzü tarlada kendileri biçtiler götürdüler fiyatımızı da güzel verdiler. 120-130 liradan 150 liraya çıkardılar çok memnunuz. Ben mısırdan daha çok kazanıyorum bir de sulama dışında bize hiç bir zahmeti kalmadı.Sağ olsunlar bu sene çok rahatız. Yani böyle olursa ben seneye 150 dönüm mısır ekeceğim. Ben 6 sene patates ektim bu işin çarpıcısı çok. Şimdi ürünümüzü Kayseri Şeker'e veriyoruz tıkır tıkır paramızı alıyoruz. Garantili şekilde yani bundan güzel bir şey olamaz. Kayseri Şeker'in destekleri bölgedeki çiftçiliğe tarıma çok büyük katkı sağladı. Bu sene mısırdan biz hiç kazanmadığımız parayı kazandık. Aynı yerde 100 dönüm arpam vardı 23 milyarlık arpa sattım.Aynı dekar araziye silajlık mısır ektim ve 88 milyar değerinde ürün sattım artı 9 milyar lira teşvikim var. Yani biz arpadanbuğdaydan kazanmıyoruz sırf tarla değişiklik olsun diye ekiyoruz. Bölgemizde silajlık mısır ekimine çok yönelme var. Bu gelinen nokta Gençlere de ışık oluyor. Benim çocuklarım üniversitede okuyor yazın geliyor sulamayı falan yapıyorlar kazandıkça şevke geliyorlar atanamazsam gelir çiftçiliğimi yaparım çünkü çiftçilikten kazanıyorum diyorlar. Şeker Fabrikası ve Kooperatifi bize güzel bir para kazandırdı Allah Başkanımızdan ve yönetiminden razı olsun" dedi.

Bir diğer silajlık mısır ekicisi Zeki Genç de, "Beştepe köyündenim. Çiftçilikle uğraşıyorum. Pancarın dışında alternatif ürün olarak mısır ekiyoruz bu hususta memnunuz Kayseri Şeker almadığında 50 kuruş diğerlerine göre daha iyi fiyatla alıyor bu şekilde çok faydası var teşviklerde güzel. Ben kazanmasam burada neden duracağım mecbur şehre gideceğim ama kazandığım için teşviklerle burada kalıyorum iyi kötü bir toprağımız var onları işliyoruz babadan kalan, onları gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Tabi bunda da Kayseri Şekerin büyük rolü var. para kazanmasam burada duracak halim yok. Bu sene 108 ton mısır ürettim bu sene azdı biraz pancar fazlaydı su yoktu. Fiziki, ortamlar su ve teşvikler olursa,para kazanırsakçiftçi tarıma daha çok sahip çıkar. Çünkü ben gübre almaya vardığımda cebimde para olursa varıp alırım. Kayseri Şeker'in bu teşvikleri, avansları bize can suyu oluyor anında gününden önce paramız anında ödeniyor" şeklinde konuştu.

5 senedir silajlık mısır ürettiğini kaydeden Engin Yalçın da, "Bu senede aldıkları için memnunum bayağı bir satım kolaylığı oldu 100 dekar ekmiştim 500 tonu geçkinde silajlık mısır aldım bu sene kurak olmasına rağmen. Kayseri Şekerin pancar dışında bu ürünlerde de sözleşme yapması tarıma can suyu katıyor, kafamız ağrımıyor, malımızı satıyoruz parasını düşünmüyoruz, garantili çiftçi ne ekiyorsa desteklenmesinden memnunuz. Kayseri Şeker'in bu tip desteklerinden, ürün bedellerinden falan memnunuz tonajımızı biliyoruz sıkıntımız olmuyor. Dışarıya verdiğimizde o adamı araştırman lazım sağlam mı, önden para almazsan yine veremiyoruz bunlar illaki sorun oluyor. Kayseri Şeker bölge çiftçisi üzerinde bir garantörlük oluşturdu sağlamlığı belli onun güvencesi zaten ekim alanı mısır ne kadar ek derse halk eker bölge uygun pancar dersen zaten öyle kotanın dışında fazlası ile ekmek istiyorlar yeter ki alınsın memnunuz yani Başkanımızdan da, çalışanlardan da her şeyden memnunuz bu şekilde devam ederse biz çiftçiler de destekleriz" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim