• BIST 9456.61
  • Altın 2496.131
  • Dolar 32.5945
  • Euro 34.78
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Kayseri Şeker 2015’te 341 Bin Ton Şeker Üretti

Kayseri Şeker 2015’te 341 Bin Ton Şeker Üretti
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker'in 2015 yılında çiftçilerden 2 milyon 410 bin ton pancar alarak 341 bin ton şeker...

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker'in 2015 yılında çiftçilerden 2 milyon 410 bin ton pancar alarak 341 bin ton şeker ürettiğini söyledi.

Yozgat'a gelen Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri ve Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde olmak üzere iki fabrikalarının bulunduğunu belirterek, " Bu iki fabrikaya 2 milyon 160 bin ton pancar üretimi planlamıştık ve bunun üretimi gerçekleştirmek için çalışmalar yapılmıştı. Çok şükür, bizim ve çiftçimiz açısından bereketli bir yıl geçti. 2 milyon 410 bin ton pancar üretimi yapılarak fabrikamıza temsil edildi ve bunlar işlendi. Kayseri Şeker, kotaya göre çalışan bir şirket, bizim 310 bin ton A kotası şeker üretmemiz gerekiyor. Türkiye'de 7 şirket, 33 fabrika var. 7 Şirket içerisinde A kotasını doldurup da C kotasından şeker üreten tek fabrika Kayseri Şeker oldu. Bizim çiftçimizin başarılı çalışması ve ürünün bereketi sonucunda böyle bir durum elde edildi. Toplamda 341 bin ton şeker ürettik. Bu önemli bir başarı ve önemli rakamdır. İnşallah bundan sonrada bu başarıların devam etmesini ümit ediyoruz. C Şekerde ülkemizin bu sene çok önemli bir ihtiyacı var. Bizden başka üreten olmadığı için yurt dışından şeker ithalatı gündeme geliyor. Bu konuda firmaların ihtiyacını kendi üretimimizden karşıladığımız gibi yine eğer imkan olursa yurt dışından da C şeker getirmek suretiyle firmaların bu ihtiyacını karşılamak gibi bir misyonu da üstlenmek istiyoruz" dedi.

KAYSERİ ŞEKER YENİ YATIRIMLAR PLANLIYOR

Kayseri Şeker olarak bölge çiftçilerine dönük yatırımları yapmayı planladıklarını ifade eden Akay, "Temel atma aşamasına gelmediği için bunları söylemeyi uygun bulmuyoruz. Şuan 40 milyon bedelli lisanslı depoculuğun bitirmek, onun yanında tarım marketler açıyoruz. Yozgat bölgesi için başka fabrikalar gündeme gelecek. Kayseri Şeker fabrikası sadece şeker üretmekle kalmaması lazım. Onunun yan ürünlerini de üretmesi lazım. Yatırım yapacak bir güce geldiğimiz için bunun diğer ürünlerini planlayacağız. Kayseri Şeker Orta Anadolu'nun bütününe hitap ediyor, sadece ismi Kayseri olmakla sadece Kayseri'ye hitap eden bir kuruluş değil, Yozgat, Sivas hatta Nevşehir'de çalışma bölgemizin içerisindedir. Bütün bu bölgedeki çiftçilerimize artı değer katacak yatırımları planlıyoruz" diye konuştu.

6 BİN KONUT YAPACAĞIZ

Çiftçilere yönelik çeşitli projelerinin bulunduğunu dile getiren Akay, "Kayseri Şekerin büyük bir arazisi var. Özellikle Kayseri'deki arazimizde konut imarlı alanlarımız var. Oranın gerçek sahibi bu bölgenin çiftçileri, dolayısıyla o konutların da çiftçilere yapılması gerekiyordu, çiftçilerin bundan faydalanması gerekiyordu. Özellikle pancar eken çiftçilerimizin yararlanacağı bir proje geliştiriyoruz. İnşallah proje çalışması tamamlandıktan sonra ümit ediyorum yaz aylarında onun temel atması da kısmet olacak diye düşünüyorum. 6 bin konut bir ilçe büyüklüğünde bir nüfusa hitap edecek. Dolayısıyla bu yatırım iyi planlanması lazım, çünkü ekonomik değeri nereden baksanız 1 milyar gibi bir rakama ulaşacak" şeklinde konuştu.

YÜKSEK YOĞUNLUKLU TATLANDIRICILAR SAĞLIĞA ZARARLI

Türkiye'de şeker sektörünün genel bir değerlendirilmesinin yapılması gerektiğini belirten Akay, " Üç çeşit şekerden yada tatlandırıcıdan bahsedilebilir. Birincisi şeker pancardan üretilen doğal şeker dediğimiz şeker. Bir de nişasta bazlı şeker dediğimiz mısırdan üretilen şeker var. Bir de onun dışında yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar var. Yüksek yoğunluklu şeker ülkemizde üretilen ürünler değil. Bunlar yurt dışından üretilmek suretiyle Türkiye'ye getiriliyor, ithal ediliyor. Bunlar aslında kimyasal, doğal bir özellik taşımayan tatlandırıcılar. Bunlar insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu gibi doğal şeker açısından da tehlikeli ürünler. İnsanlar bunun ayrımını yeterince yapamıyorlar. Onlardan yapılan ürünlerini kullandıkları takdirde sağlıkları ile ilgili tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlar. Bundan uzak durulması lazım aslında. Buna neden izin verildiğine ben yeterince anlayabilmiş değilim. Onun dışında nişasta bazlı şekerin Türkiye'de belli bir kotası var yüzde 10'dur. Bunu şeker kurumunun teklifi üzerine zaman zaman yüzde 25 ile 50 arasında bakanlar kurulunun izniyle bunların kotası artabiliyor yüzde 15'e kadar çıkabiliyor. Gelişmiş ülkelerde nişasta bazlı şeker de çok fazla kullanılmıyor. Dolayısıyla Türkiye'de tüketicileri korumak açısından bunun da dikkatli kullanılması lazım. Tüketicilerimizin de bu konuda hassas olması lazım. Bu işi üreten firmalar, bu işin ticaretini yapıyorlar. Bir malın müşterisi varsa onu üretirler, satarlar. Aslı olan tüketicilerin bilinçli olması ve dikkatli olması gerekir. Biz bütün bunlara karşılık doğal şeker dediğimiz şeker pancarından üretilen şekeri tavsiye ediyoruz. Türkiye'nin ihtiyacını karşılama konusunda da Kayseri Şeker bütün ciddiyeti ve disipliniyle çalışıyor. Türkiye'de kotasını dolduran tek şirket Kayseri şekerdir. Onun yanında C şeker dediğimiz şekeri üreten tek fabrika Kayseri Şekerdir. Biz Türkiye'nin ihtiyacını karşıladığımız ölçüde öbür tatlandırıcılardan vatandaşlarımızı korumuş olacağız. Bu anlayış ve bu bilinçle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim