• BIST 9561.78
  • Altın 2484.765
  • Dolar 32.5193
  • Euro 34.8361
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Kayseri Müftüsü," 1Mayıs'ta bol bol ibadet edin!"

Kayseri Müftüsü," 1Mayıs'ta bol bol ibadet edin!"
Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, Müftülük hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında 30 Nisan tarihinin Recep ayının birinci günü ve üç ayların başlangıcı olduğunu söyledi.

Açıklamasında 1 Mayıs Perşembe gününü 2 Mayıs Cuma gününe bağlayan gecenin Regaib Kandili olduğunu dile getiren Kayseri Müftüsü Ali Maraşlıgil, 'Regaib'in, 'elde edilmesi arzu edilen değerler' anlamına geldiğini söyledi. Maraşlıgil, "Bu mubarek gece, yüce Allah kullarına bol bol rahmet ve mağfirette bulunduğu için bu adı almıştır. Bu aylarda bizler de Rabbimize dua etmeli ve bu manevi iklimden mahrum kalmamalıyız" diye konuştu.

1 Mayıs tarihinin aynı zamanda Emek ve Dayanışma Bayramı'na denk geldiğini hatırlatan Maraşlıgil, vatandaşlara seslenerek, şunları söyledi:

"Allah'ın ayında en önemli gecenin gününde isyanlara dalınmasın, taat etmek dururken birlik beraberliğimizi bozucu olaylara kimse karışmasın. Bayramı bayram olarak yapalım. Bir tarafta manevi bayram da var. Bunları birbirine karıştırmadan hoşgörü içerisinde bu günleri geçirelim."

İslam coğrafyasında kara bulutların dolaştığını da dile getiren Müftü Maraşlıgil, Müslümanların kan ve gözyaşlarının dinmesi temennisinde de bulundu. Maraşlıgil, "Bu hayırlı aylar, birlik ve beraberliğe vesile olsun" dedi.

MÜFTÜ'NÜN AÇIKLAMASINA TEPKİLER

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü ve aynı zamanda 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Orhan karakaya, Kayseri Müfütüsü Ali Maraşlıgil’in, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı "İsyan etmeyin ibadet edin" açıklamasına tepki gösterdi. Karakaya, "İslamiyet, 'Çalışanın hakkını alın teri kurumadan verin' der. Peki sayın Müftü, sendikasız, insanlık dışı koşullarda, açlık sınırının altında çalışan Kayserili işçiler için Müslüman geçinen patronlara söyleyecek bir şeyin yok mu?" diye sordu. 

Karakaya, Müftü Maraşlıgil’e seslenerek, "Sigortasız asgari ücretin yarısına 300-400 liraya çalıştırılan mülteci Suriyeli, İranlı işçilerle ilgili iki vaaz vermez misin? Mesai ücretleri verilmeden sabahın 7’sinden akşamın 9’una kadar çalıştırılan Kayserili işçilerin patronlarına da 'Bu yaptığınız Müslümanlığa sığmaz' diye çıkışamıyor musun? Herkesin inancı kendine. Ama şunu da unutma; Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Sizi de 1 Mayıs günü işçilerin, emekçilerin haklı mücadelelerine omuz vermek için aramıza katılmaya davet ediyoruz" dedi.

EMEK Partisi İl Başkanı İsmet Gümüşoluk da Maraşlıgil’in hükümetin çıkarları doğrultusunda 'fetva' vererek vatandaşların dini duygularını istismar ettiğini iddia etti.

Gümüşoluk, "Müftünün açıklaması başta inanç sahibi işçiler olmak üzere, tüm işçi ve emekçilerin vicdanını rahatsız etmiştir. Maraşlıgil’e sorulması gereken sorularımız var; Milyonlarca işçinin açlık sınırının altında çalıştırılması caiz midir? İş güvenliği uygulamaları masraflı olduğu için iş kazalarında sadece Nisan ayında 70’in üzerinde işçi yaşamını yitirmişken, Müftülük patron sınıfına da 'El insaf, dünya malına bu kadar değer vermeyin' çağrısı yapmış mıdır? İşçileri bölmeye çalışmanın, ekmeğinin kavgasını verenleri zan altında bırakmanın dinde bir karşılığı var mıdır? Müftü beye en güzel cevabı iş, ekmek, özgürlük mücadelesine katılan her inançtan işçiler verecektir" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim