• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kaymakam Erkan, ilçeyi ve Tatvanname kitaplarını tanıttı

Kaymakam Erkan, ilçeyi ve Tatvanname kitaplarını tanıttı
Bitlis'in Tatvan İlçe Kaymakamı Murat Erkan, ilçeyi ve ilçenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla basılan Tatvanname kitapları hakkında bilgi verdi.

Bitlis'in Tatvan İlçe Kaymakamı Murat Erkan, ilçeyi ve ilçenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla basılan Tatvanname kitapları hakkında bilgi verdi.

TRT GAP Diyarbakır Radyosu'nun canlı yayınına telefonla bağlanan Kaymakam Murat Erkan, TRT GAP Diyarbakır Radyosu sunucusunun ilçeyle ilgili sorularını cevahladı. Programda Tatvan'ın zenginliklerinden ve Tatvanname kitaplarının hazırlanma amacından bahseden Kaymakam Erkan, "Bilindiği üzere Doğu ve Güneydoğu basında, medyada, haberlerde hep farklı yönleriyle gündeme geliyor. Oysa bölgenin çok farklı kendine özgü, Türkiye gündemine yada dünya gündemine getirebileceğimiz doğal ve kültürel güzellikleri var. Birçok tarihi eseri mevcut ama bunlar maalesef gündeme gelmiyor. Bizim amacımız bu güzelliklerinde bu bölgede olduğunu, özellikle Tatvanımızda olduğunu hem Türkiye'de Türk insanına ulaştırmak hem de belki uzun ve orta vadede yapacağımız projelerle dünya gündemine taşıyıp burayı turizm potansiyeli ile turizm vizyonuyla da gündeme getirmek amacıyla böyle bir projeyi başlattık." dedi.

"KİTAPLAR İLÇEYİ GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HER YÖNÜYLE TANITIYOR"

Tatvanname kitaplarının ilk baskısının 2013 yılında yapıldığını hatırlatan Erkan, "Tatvanname ve bir eki olarak albüm kitabının ilkini 2013 yılında bastık. Tatvanname'de ilçeyi her yönüyle tanıtmaya çalıştık. Tarihiyle, kültürüyle, 5 bin yıllık geçmişe giden tarihini ve tarihi süreç içerisinde Tatvan'da mevcut olan kalıntıları ortaya koymaya çalıştık. Doğal güzellikleri, mesela Nemrut Krater Gölü ki dünyanın en büyük krater göllerinden birisi, Avrupa'nın da sayılı krater göllerinden. Ama maalesef bunlardan hiç biri Türkiye'de gündeme gelmiyor. Bizim amacımız Tatvan'ı tarihiyle, kültürüyle, sosyal hayatıyla, doğal güzellikleriyle tanıtmak, Türkiye gündemine getirmektir. Belki orta vadede de yatırımcıları Tatvan'a çekmektir. Tatvan'ı bilen gören, Tatvan'da yaşayan herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini düşünüyoruz. Bir kısmı anı kitabı olarak bakabilir, bir kısmı hatıra kitabı olarak bakabilir, bir kısmı belki bakıp biraz hüzünlenebilir, bir kısmı nostaljik yönüyle bakabilir. Ama Tatvan'ı bilen, gören, tanıyan herkesin kendinden bir şeyler bulabileceğini düşünüyoruz. Tatvan'ı görmeyen, bilmeyen insanların da Tatvan'ı olduğu gibi bütün potansiyelleriyle en azında kitap bazlı, görsel bazlı ve kısa bilgilendirme şeklinde tanımasını sağlayacak bir çalışma yapmaya çalıştık. İnşallah amacına ulaşmıştır. Çünkü çok çok olumlu geri dönüşleri de oldu. Bundan sonrada her yıl güncelleyerek basmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

"VANGÖLÜ İLE İLGİLİ İLK AKADEMİK KİTAP BASILDI"

Vangölü ve Vangölü ile ilgili hazırlanan Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Vangölü Denizcilik Tarihi kitabıyla ilgili de bilgi veren Kaymakam Murat Erkan, "Tatvan 90 kilometrelik kıyısıyla Vangölü'ne en uzun kıyısı olan yerleşim birimidir. Bu yönüyle çok çok önemli. Diğer yönüyle ise Vangölü ile ilgili akademik olarak yapılmış ciddi çalışma yoktu. Bu anlamda proje ekibimizde yer alan ağırlıklı olarak Doç. Dr. Mehmet Demirtaş ile Öğr. Gör. Oktay Subaşı hocalarımız tarafından hazırlanan Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Vangölü Denizcilik Tarihi isimli kitabımız alanında bir ilk olma özelliğini taşıyor. Kitabımızda Tatvanımızı ve Vangölü'nü bütün yönleriyle ortaya koyuyoruz, özellikçe tarihçesine çok çok değiniyoruz. İşte Mimar Sinan'ın tasarımını yaptığı kadırgaların burada Vangölü'nde yüzdürüldüğü, Vangölü'nün buradaki medeniyetleri oluşumunda, tarihi süreçte ne kadar büyük öneme sahip olduğunu o kitabı açanlar, okuyanlar ciddi şekilde göreceklerdir. Bu gölgede 5 bin yıllık geçmişe dayanan medeniyetler yaşamış ve bunun tamamı da Vangölü etrafında yoğunlaşmıştır. Su bildiğiniz gibi medeniyetleri, yerleşimleri ve insanları çekiyor. Bu sebeple tarih, sosyal hayat ve medeniyetler su çevrelerinde yoğunlaşmıştır. Bu oluşan medeniyetlerin uzak tarih, yakın tarih bütün yönleriyle kapsamlı bir şekilde ele alındı ve kitap tamamen akademik bir kitap, akademik kaynak olabilecek bir kitap. Bu yönleriyle de bunu çok çok önemsiyoruz. Bundan sonrada yine hocalarımız çalışmalarına devam ediyor. Yeni kaynaklar ve yeni bilgiler olması durumunda yeni baskılarda bunları güncelleyip yeniden basmayı da düşünüyoruz." diye konuştu.

"KİTPLAR ÜCRETSİZ, SATIŞI YAPILMAYACAK"

Tatvanname kitaplarının kitapçılarda satılmadığını ve ücretsiz olduğunu kaydeden Murat Erkan, "Belediyemizle ortaklaşa hazırladığımız ve hayırsever İş Adamımız Zeki Peker'in de katkı sunduğu kitaplarımızın 2015 baskısı tanıtım kitabı olduğu için satışı olmayacağı gibi kitapçılardan da satın alma yoluyla temini mümkün değildir. Kitaplarımız kaymakamlığımız başta olmak üzere, belediyemizde ve kütüphanemizde mevcuttur. Kitaptan faydalanmak isteyenler bizimle irtibata geçmeleri durumunda biz kendilerine yardımcı olacağız." ifadelerini kullandı.

Kaymakam Erkan, ilçeyi ve Tatvanname kitaplarını tanıttı

Kaymakam Erkan, ilçeyi ve Tatvanname kitaplarını tanıttı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim