• BIST 9044.53
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Kayısı ev satışlarına darbe etkisi yaptı

Kayısı ev satışlarına darbe etkisi yaptı
Müteahhitler Malatya'da kayısıya güvenip ev yaptı. Kayısıyı don vurunca, konut satışları durdu.

Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da zirai don nedeniyle kayısı rekoltesinin düşmesine paralel olarak konut satışlarının da azaldığı bildirildi. Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey,  yaptığı açıklamada, 30 Mart'taki zirai donun Malatya ekonomisine büyük darbe vurduğunu ve kentteki bütün sektörlerin bundan etkilendiğini söyledi.
Malatya'da konut satışlarının da zirai dondan etkilendiğini belirten Özbey, "Malatya'da yüksek oranda konut stoku vardı. Müteahhitler neye güvendi; Malatya kayısısı olacak, para edecek, üretici, Malatya kayısısından gelir elde edecek, bu geliriyle çocuğuna, gelinine veya kendisine yeni bir ev alacak. Maalesef bu, bu sene tutmadı. Bu arada, evini kiraya verecek insanlar da kiracı bulamadı" diye konuştu.
Özbey, kent ekonomisindeki bu durum nedeniyle, müteahhitlerin önceden 200 bin lira fiyat biçtiği evin satış bedelini düşürmek zorunda kaldığını ifade etti. Net bir rakam söyleyemediğini ancak zirai donun konut sektörünü etkilediğini kaydeden Özbey, "Bana göre, Malatya'nın 1 milyar lira ekonomik olarak kaybı var, kayısıdan elde edemediği gelir var" dedi.

TALEP YÜZDE 40 AZALDI

Malatya emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Ali Özgül de zirai don nedeniyle Malatya'daki emlak sektöründe büyük durgunluk yaşadığını söyledi. Kentte konut satın almak isteyenlerin azaldığına işaret eden Özgül, "Geçen yılla bu sene arasında yaklaşık yüzde 40 oranında talep azalması var. Bu da sektörü çok etkilemektedir, müteahhit firmalarla görüşmemizde hakikaten büyük bir sıkıntı yaşanmaktadır. Burada ülkemizin, ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörü olan gayrimenkul sektörüne özellikle müteahhit firmalara Hazine'nin büyük yardım yapması gerekiyor çünkü müteahhit firmaların ayakta kalması gerekiyor. Müteahhit firmalar battığı zaman bu sektör komple bir sıkıntı yaşayacaktır. Elektrikçisi, işçisi, betoncusu olsun hepsi büyük bir sıkıntı yaşayacaktır. Hazine yardımının gerektiğini düşünmekteyiz" diye konuştu.
Özgül, kayısının Malatya ekonomisi açısından önemine dikkati çekerek, "Tabii ki Malatya kayısısının yüzde 95'inin yanması, Malatya ekonomisini yüzde 95 düşürdü demektir. Bu da her sektörde, yani bakkalda olsun, manavda olsun, gayrimenkulde olsun büyük durgunluğa yol açmıştır" dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim