• BIST 9693.46
  • Altın 2506.298
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7696
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Kayısı 60 TL’yi gördü

Kayısı 60 TL’yi gördü
Büyük marketlerde gün kurusu kayısının kilosunun 60 TL’ye kadar yükseldiği bildirildi.

Malatya Kayısı İşletmeleri Derneği (MAKİD) Başkanı Rahmi Semiz, yaptığı açıklamada, “Bu sene Malatya’da kayısının olmadığını neredeyse duymayan kalmadı. Bu da fırsatçıların ekmeğine adeta yağ sürdü. Malatya’dan kalitesine göre 10 ile 25 lira arasında çıkış yapan normal kalite kayısı, yurt içi piyasada perakende reyonlarında 50, 60 hatta 70 liralara satılmaya çalışılmaktadır. Kayısı bu rakamları gördü diye sevinelim mi? Üzülelim mi? Yoksa oturup kara kara düşünelim mi? “ diye sordu.

“Kayısımızı bu şekilde erişilemez, tüketilemez noktaya getirenlerin biraz daha vicdanlı olmaları gerekmektedir" diyen Semiz, "Dernek olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda, müstahsilden alınan kuru kayısılar işletmeler tarafından işlendikten sonra hemen hemen maliyeti fiyatına, yurt içindeki toptancılara pazarlanmaktadır. Hatta işletmelerimiz peşin paraya aldıkları kayısıyı vadeli bile vererek önümüzdeki yıllarda müşterisini kaybetmemeye gayret göstermektedirler. Toptancı esnaflarımız da yine aynı düşünce içerisinde sorumlu bir duruşla normal karlarını yaparak perakende satış yapan market, kuruyemişçi, pazarcı vs. gibi müşterilerine pazarlamaktadırlar. Maalesef bazı perakende reyonlarında ise, kayısı adeta iki katına satılmaya çalışılmaktadır” dedi.

Semiz, daha sonra şunları belirtti:

“Bazı perakende reyonlarında 50- 60 lirayı gören kayısıyı tüketicilerimiz almaktan vazgeçmektedir. Bazı perakendeciler ise kayısı olmadığı için pahalı algısı oluşturulduğundan, kayısı satamayacağını düşünerek reyonlarına koymamaktadır. Sağlık açısından çok faydalı olduğu bilindiğinden veya doktorlarımızın özellikle kayısı önermesinden dolayı mecbur kalmayan tüketicilerimizde bu rakamları görünce kayısı satın almamaktadırlar.

Derneğimizin üyesi işletmelerimiz çok büyük emekler harcayarak, yurt içi piyasanın büyümesi için ciddi gayretler sarf etmişlerdir. İyi niyetli tüm işletmelerimize teşekkür ediyorum. Bizler ülkemizde üretilen bu değerli gıda maddesinin en iyisini kendi halkımıza yedirmek için adeta yarışıyoruz. Derneğimiz üyesi olmayan fırsatçı diyebileceğimiz bazı kişiler de perakende reyonlarındaki bu fiyatları kullanarak ıskarta kayısıyı bile 10-15 liraya satmaya çalışarak kayısıcılığımıza ayrıca zarar vermektedir.

Bu durumdan derneğimizin üyesi olan firmalarımızın tamamı çok rahatsızdır. Kayısı tüketicisi olmadıktan sonra 1 liraya satsanız da, 100 liraya satsanız da hiç bir şey değişmez. Bizler bu felaket yılını üretici, işletmeci, toptancı, perakendeci ve kayısı tüketicimizle birlikte anlayış içerisinde geçirerek, kimseyi küstürmeyelim diye gayret gösteriyoruz. Bu zincirin her kademesinden de bu gayreti bekliyoruz.

İç pazar kayısı üreticiliğimiz için çok gereklidir. Kimsenin de buna zarar vermeye hakkı yoktur diye düşünüyoruz.” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim