• BIST 9079.97
  • Altın 2322.905
  • Dolar 32.3205
  • Euro 34.9161
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi
"Cumhuriyetten Günümüze Demokrasi ve Birleşmiş Milletler Düzeni Dahil Olmak Üzere Uluslararası Demokrasi" adlı konferans Kartal'da düzenledi.

"Cumhuriyetten Günümüze Demokrasi ve Birleşmiş Milletler Düzeni Dahil Olmak Üzere Uluslararası Demokrasi" adlı konferans Kartal'da düzenledi.

Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak diplomat ve siyasetçi Onur Öymen ile Avusturya'da Innsbruck Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Hans Köchler katıldı. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Prof. Dr. Türkkaya Ataöv, ADD (Atatürkçü Düşünce Derneği) Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akgün, ADD Kartal Şube Başkanı Gürsel Öğüt, ADD Şube Başkanları, Yrd. Doç. Dr. Orhan Çekiç, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Fehmi Okay, meclis üyeleri ve Kartallılar da konferansta yer aldı.

"BM MÜLTECİLER KONUSUNDA SINIFTA KALDI"

Moderatörlüğünü Tolga Akgün'ün yaptığı konferansta, Prof. Dr. Hans Köchler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarının dünya ülkelerini etkilediğini söyledi. Köchler, Birleşmiş Milletler'in aldığı kararların ülkeler açısından bağlayıcılık taşıdığını belirterek, "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlar ülkeleri bağlayıcı özelliktedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkeye sahiptir. Bu ülkelerden beş tanesi daimi üye, on tanesi ise seçilmiş üyelerdir. Bu beş daimi üye ülkeler, tüm gücü ve iktidarı elinde tutar. Bu ülkeler, elindeki güçle savaşlar başlatıp sona erdirebilir. Birleşmiş Milletler, özellikle bu son dönemde Ortadoğu'da yaşanan iç savaşlarda mülteci politikasında sınıfta kalmıştır. Ortadoğu'da barış çığlığı atarak demokrasi getireceklerini söylediler; ancak ülkelerin menfaatleri gereği bu barış ve demokrasi bir türlü Ortadoğu'ya gelmedi" dedi.

Köchler, konuşmasını Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta sulh cihanda sulh" sözleriyle noktaladı.

"DEMOKRASİ ORTADOĞU'DAN DOĞMUŞTUR"

Konuşmacılardan siyasetçi ve diplomat Onur Öymen de demokrasinin aslında Ortadoğu'dan, Mezopotamya'dan doğduğunu, buradan Avrupa'ya ve dünyaya yayıldığını ancak Mezopotamya'dan çıkmasına rağmen bir türlü Mezopotamya'ya demokrasinin gelmediğini söyleyerek şöyle konuştu:

"İnsanlar, demokrasinin Yunanistan'dan geldiğini sanır. Ancak demokrasinin vatanı Ortadoğu'dur, Mezopotamya'dır. Demokrasi buralardan yayılmıştır. Ama Ortadoğu coğrafyasından çıkan demokrasi, bir türlü Ortadoğu ve Mezopotamya'ya gelmemektedir. Demokrasinin yerleşemediği tek coğrafya Ortadoğu'dur. "Arap Baharı" bile Ortadoğu'ya demokrasiyi getirememiştir. "

"LAİKLİK OLMAZSA DEMOKRASİ DE OLMAZ"

Bir ülkede demokrasinin olabilmesi için laikliğin olması gerektiğini vurgulayan Öymen, konuşmasına şöyle devam etti:

"Demokrasinin var olabilmesi için laikliğin yerleşmesi lazım. Atatürk, demokrasinin yaygınlaşması için laikliği getirmiştir. Gerçek demokrasinin temelleri Ulusal Kurtuluş Savaşı sırasında atıldı. Cumhuriyet Dönemi, ulusal iradenin egemenliğini ve ulus devlet anlayışını devletin temeli haline getirdi. O dönemden gerçek bir demokrasiye, çok partili rejime geçilmesi de uzun yıllar aldı. Atatürk'ün bizler için çizdiği çizgiyi korumalı ve sürdürmeliyiz."

"HİÇBİR ULUS YOKTUR Kİ BAŞKA ULUSLARIN YAZDIĞI REÇETE İLE KALKINABİLSİN"

Konferansın sonunda sahneye davet edilen Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, katılımcılardan büyük alkış aldığı konuşmasında "Kapitalizm, kendine şekil bulmaya çalışıyor. Kapitalist olanlar, kapitalizmin elden ve gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün söylediği gibi "Hiçbir ulus yoktur ki başka ulusların yazdığı reçete ile kalkınabilsin." Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlık olacak. Bugün petrolün kavgası yapılıyor. Yarın Fırat'ın, Zap'ın suyuna ihtiyaç olduğu zaman bu kez onlar için mücadele başlayacak. Bu mücadele hiç bitmeyecek. İnşallah ekonomik bağımsızlığımızı elde edecek kadroları yetiştirme şansına sahip oluruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Avrupa'ya yolladığı ve Türkiye'ye döndüklerinde insanları aydınlatmalarını istediği insanlar, Atatürk'e ve rejime karşı mücadele etti. Ama şunu bilemediler burjuvazi olmayan memlekette burjuva devrimleri yapılıyor. Bunun arkasında duramadık. Acısını ve sancısını da halen çekiyoruz. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin üyesi olmaktan gurur duyuyorum" ifadelerini kaydetti.

Konferansın sonunda, konuşmacılar dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Büyük ilgi gören konferansın sonunda Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konferansa katılım sağlayan konuşmacı ve konuklara çiçek ile plaket takdim etti.

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi

Kartal’daki Demokrasi Konferansına Yoğun İlgi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim