• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Kartal zirveyi sevdi

Kartal zirveyi sevdi
Beşiktaş, Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında konuk ettiği Bursaspor'u 3-2 yenerek zirvedeki yerini korudu.

Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Bursaspor'u 3-2 mağlup eden Beşiktaş, zirvedeki yerini korudu.

Karşılaşmanın 6. dakikasında Beşiktaş, Demba Ba'yla gole yaklaştı. Sol taraftan Veli'nin ceza alanına doğru gönderdiği topu, Gökhan Töre bekletmeden sağ çaprazdan içeriye yerden ortaladı. Altıpas üzerinde Demba Ba topa hamle yaptı, ancak meşin yuvarlağa dokunamadı.

12. dakikada Bursaspor, Bakambu'nun golüyle öne geçti. Konuk ekibin ani gelişen atağında, Josue'nin ara pasında ceza alanında topla buluşan Bakambu, kalesini terk eden Tolga'yla sağ çaprazda karşı karşıya kaldı. Bakambu'nun plasesinde, meşin yuvarlak sol köşeden filelerle buluştu: 0-1 

20. dakikada Beşiktaş, Gökhan Töre'yle beraberlik golüne yaklaştı. Sağ çaprazda Sosa'yla verkaça giren Gökhan Töre, ceza alanında rakibinden kurtulup önünü boşalttı ve sağ çaprazdan sert vurdu. Kaleci Harun uzanarak topu kornere çeldi.

23. dakikada Beşiktaş, Demba Ba'nın golüyle skora dengeyi getirdi. Atınç'ın uzun mesafeli gönderdiği topu ceza yayı üzerinde kontrol eden Sosa, meşin yuvarlağı sol çaprazdaki Gökhan Töre'ye aktardı. Gökhan Töre'nin bekletmeden yerden ortasında, arka direkte topu kontrol eden Demba Ba, sert bir vuruşla meşin yuvarlağı kaleci Harun'un müdahalesine rağmen filelerle buluşturdu: 1-1  

39. dakikada Fernandao'nun kafayla ceza alanına doğru indirdiği topu, Atınç ıskaladı. Ceza alanında boşta kalan topa son anda Bakambu ayak koydu. Kalesini terk eden ve açıyı daraltan Cenk, meşin yuvarlağa ayağıyla müdahale etti ve gole izin vermedi. 

Kalan sürede sonuç değişmedi ve karşılaşmanın ilk yarısı 1-1'lik eşitlikle tamamlandı.

İkinci Yarı

Siyah-beyazlılar, özellikle son anları adeta nefes kesen müsabakada Demba Ba'nın 90+4. dakikadaki penaltı golüyle liderliğini sürdürdü.  

48. dakikada Olcay'ın topuk pasında ceza alanında topla buluşan Motta, sol köşeden meşin yuvarlağı içeriye çevirmek istedi. Bursaspor defansındaki Şamil'in ayak koyduğu top, kaleye yöneldi. Kaleci Harun meşin yuvarlağı güçlükle önledi.

60. dakikada Beşiktaş, Demba Ba'yla gole yaklaştı. Sol taraftan Olcay'ın ceza alanına ortasında ön bölüme doğru hareketlenen Demba Ba kafayı vurdu. Kaleci Harun uzanarak köşeden topu çeldi ve gole izin vermedi.

66. dakikada Beşiktaş'ın sol kanattan Sosa'yla kullandığı serbest vuruşta kaleye yönelen topu, kaleci Harun son anda üst direkten kornere tokatladı.

68. dakikada Bursaspor'un sol taraftan kazandığı köşe vuruşunda Josue, ceza alanına ortasını yaptı. Ön direkte Fernandao kafayı vurdu. Meşin yuvarlak yandan auta çıktı.

74. dakikada Sosa'nın pasında topu kontrol eden ve önünü boşaltan Gökhan Töre, ceza yayı üzerinden çok sert vurdu. Kaleci Harun güçlükle topu kornere çeldi.

82. dakikada Beşiktaş'ın rakip yarı alanın ortalarına yakın bir bölgeden sol taraftan kazandığı serbest vuruşta, Sosa ceza alanına ortaladı. Ön bölümde kafalardan seken top, az farkla uzak direk dibinden kornere çıktı.

84. dakikada sol taraftan hareketlenen Kerim Frei'ın ceza alanına yerden ortasında Demba Ba'yı geçen topu Gökhan Töre, Oğuzhan'ın önüne bıraktı. Oğuzhan'ın yerden vuruşunda, kademeye giren Belluschi topa ayak koydu ve meşin yuvarlağı kornere gönderdi.

87. dakikada Beşiktaş, Gökhan Töre'nin şık golüyle öne geçti. Topla hareketlenen Gökhan Töre, sol çaprazdan ceza alanına girmeden çok sert vurdu. Meşin yuvarlak sol üst köşeden filelerle buluştu: 2-1 

Yediği gol sonrası ataklarını sıklaştıran Bursaspor, 90. dakikada Ozan Tufan'ın güzel golüyle skora yeniden dengeyi getirdi. Savunmanın uzaklaştıramadığı pozisyonda ceza alanı sağ çaprazından Ozan Tufan, yerden sert ve düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı uzak köşeden filelere gönderdi: 2-2  

90+2. dakikada Beşiktaş penaltı kazandı. Gökhan Töre'nin pasında topla ceza alanına giren Kerim Frei, Şener'in arkadan müdahalesiyle yerde kaldı. Maçın hakemi penaltı noktasını işaret ederken, Şener'e de direkt kırmızı kart gösterdi. 90+4. dakikada Beşiktaş'ta penaltıyı kullanan Demba Ba, düzgün bir vuruşla meşin yuvarlağı filelere gönderdi: 3-2  

Karşılaşma, Beşiktaş'ın 3-2'lik üstünlüğüyle sona erdi.

Maç bitiminde gerginlik

Karşılaşmanın bitiminde iki takım oyuncuları arasında gerginlik yaşandı. 

Beşiktaş'ın Brezilyalı futbolcusu Ramon Motta ile vatandaşı Bursasporlu Fernandao'nun tartışması üzerine saha bir anda karıştı. Araya giren diğer futbolcular olayı yatıştırmaya çalıştı. Bu sırada Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de oyuncularını sakinleştirmek için çaba gösterdi.

Bursasporlu oyuncular ayrıca, son dakikada penaltı kararı verip, Şener Özbayraklı'ya kırmızı kart gösteren hakem Mustafa Kamil Abitoğlu'na da tepki gösterdi.

Beşiktaşlı futbolcular, olaylar yatıştıktan sonra doğu tribününün önüne giderek, galibiyeti taraftarlarıyla kutladı. Senegalli futbolcu Demba Ba, futbolcu arkadaşlarının önüne geçerek, tribünleri coşturdu.

Demba Ba'nın 22. golü 

Beşiktaş'ın Senegalli futbolcusu Demba Ba, Bursaspor'u da boş geçmedi ve attığı 2 golle bu sezon resmi maçlardaki gol sayısını 22'ye yükseltti.

Maçın 23. dakikasında siyah-beyazlıların beraberlik, uzatma bölümünde de penaltıdan galibiyet golünü kaydeden Senegalli futbolcu, Spor Toto Süper Lig'de de 13. golüne ulaştı. 

Siyah-beyazlı formayla ligde üst üste dördüncü maçında da golle buluşan Demba Ba'nın Türkiye Kupası'nda 1, Avrupa kupalarında ise 8 golü bulunuyor.

Senegalli futbolcu, ligde 17, Türkiye Kupası'nda 3, Avrupa kupalarında da 8 olmak üzere toplam 28 maçta forma giydi.

Bu arada Demba Ba, bu sezon ligde üçüncü kez penaltıdan gol attı. Senegalli futbolcu, daha önce Kasımpaşa ve Çaykur Rizespor maçlarında da penaltıdan birer gol kaydetmişti.

Atatürk Olimpiyat Stadı'ndaki ilk lig galibiyeti 

Bursaspor'u 3-2 mağlup eden Beşiktaş, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda bu sezon ilk kez bir lig karşılaşmasını kazandı.

Siyah-beyazlılar, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda bu sezon daha önce oynadıkları 4 Süper Lig maçının 2'sini kaybetti, 2'sinde ise berabere kaldı.

Çaykur Rizespor ve Eskişehirspor ile berabere kalan "Kara Kartallar", Fenerbahçe ve Galatasaray'a ise mağlup olmuştu. 

Tolga Zengin ilk yarıda sakatlandı

Beşiktaş kalecisi Tolga Zengin, maçın ilk yarısında sakatlanarak, oyuna devam edemedi.

Maçın 12. dakikasında Bakambu'nun attığı gol sonrası sakatlık geçiren Tolga, sahada yapılan tedavisinden de sonuç alınamayınca, 15. dakikada yerini Cenk Gönen'e bıraktı.

Maçın ardından

Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic, Bursaspor karşısında hak ederek kazandıklarını söyledi. 

Bilic, karşılaşma sonrası katıldığı basın toplantısında, çok iyi hücum eden ve formda olan iki takımın karşılaştığını belirterek, "Bizim için harika bir galibiyet oldu. Maç çok iyiydi. İkinci yarının ilk bölümünde zorlandık, sonra yaptığımız değişikliklerle hakimiyeti yeniden ele geçirdik. Oyuncularımla gurur duyuyorum. Oyunu 2-2'ye getiren gol ofsayttı, ikinci golden sonra pes etmedik. Çok değerli bir üç puan aldık" diye konuştu.

Tartışmalı pozisyonlar

Maçın hakemi Mustafa Kamil Abitoğlu ve tartışmalı pozisyonlarla ilgili görüşü sorulan Bilic, şunları kaydetti:

"Maç 2-2 bitseydi görüşlerim farklı olabilirdi. Tartışılan 3 pozisyon var. Tartışmalı 3 pozisyon var, bunlardan ikisi aleyhimize. Hakemlerin mesleğini icra etme konusunda Türkiye'den zoru yok. Pozisyonlar günlerce uzun uzun tartışılıyor, burada bu mesleği icra etmek, gerçekten zor. Abitoğlu, bu kadar yoğun geçen maçta genel olarak iyi maç yönetti. İlk pozisyon Fernandao'nundu. Tartışmalı değil, açık kırmızı karttı, topa girme niyeti yoktu. Bursaspor'un attığı ikinci gol ofsayttı. Fernandao topa dokunmuyor ama aktif bölge içinde. Kazandığımız penaltı için 'açık' diyemem. Kerim'e bir temas var. Bize karşı böyle bir karar verilse mutlu olmam. Ancak rakipten bir temas var, hakem uydurmuyor, Kerim de bunu kullanıyor." 

"Eğer Kerim'in pozisyonunun penaltı olmasına inanmasanız, hakemi uyarır mıydınız?" sorusuna Bilic, "Söylemezdim. Sezon başından beri 10-20 pozisyondan bahsedersek, hakem hatalarının yüzde 80'i bizim aleyhimize. Eğer diğer teknik adamlar, bunu yapsalardı ben de yapardım. Mahatma Gandhi değilim" diye yanıt verdi. 

Abitoğlu hakkında yorumda bulunan Bilic, "Benim için hakemle ilgili fark oluşturan bir nokta var. Bu hatalar oyunu, oyuncular, teknik adamlar hata yapabiliyor. Bu akşamki hakem, hata yapsa da bunu kasıtlı yapmadığını hissettirebiliyor. Bence bu önemli" dedi.

Liverpool maçı

Hırvat teknik adam, Liverpool ile oynayacakları UEFA Avrupa Ligi maçları için "Harika bir eşleşme" yorumunu yaptı.

"Liverpool'a karşı sadece umudumuz değil, şansımız da var" diyen Bilic, "Karşımızda dünyanın en iyi takımlarından biri var. Kağıt üzerinde açık favori Liverpool. Kuralar çekildiğinde iyi değillerdi ama son 16 maçta ya hiç mağlup olmadılar ya da bir kez. Biz de Türkiye Ligi'nin lideriyiz. İyi oynuyoruz. İngilizlerle 4 maç yaptık. Arsenal karşısında iyi performanslar gösterdik. Tottenham karşısında da iyi oynadık ve grubu lider bitirdik. Sadece umut değil şansımız da var" ifadelerini kullandı.

Bir basın mensubunun, sakalını neden kestiğini sorması üzerine Bilic, "Sakalı bırakmam da kesmem de planlanmış bir şey değildi. Devre arasında ciddi baskı yedim. Hayatımdaki en önemli 4 kadınla birlikteydim. Annem, eşim ve iki kızım. Sofie, küçük henüz konuşamıyor ama diğer üçü sürekli konuştu ve kestim" şeklinde konuştu. 

İyi bir oyun ortaya koyduk

Demba Ba, rakipleri karşısında üstün bir oyun sergilediklerini söyledi. 

Ba, ilk dakikadan son dakikaya kadar iyi bir oyun ortaya koyduklarını belirterek, "Bence zor galibiyet olmadı. Sahada kesinlikle üstün olan bizdik. Pozisyonlar bulduk. İki talihsiz gol yedik ki ikinci golün ofsayt olduğunu söylediler. Maç kazanmasını bildik. Mutluyuz" dedi.

Penaltı kullanma şekliyle ilgili soruyu yanıtlayan Senegalli futbolcu, "Stresli ama futbolun içinde bu da var. Tek yapmaya çalıştığım, topun içeriye girdiğinden emin olmak" ifadelerini kullandı. 

Beşiktaş formasıyla 28 maçta 22 gol attığının hatırlatılması üzerine Demba Ba, şunları kaydetti:

"Sonuçta bir yerde mutlu ve keyifli olduğunuzda, işinizi daha iyi yapmaya başlarsınız. Benim, burada mutlu olduğumu ve işimi yaparken eğlendiğimi görebiliyorsunuz. Performansım da böyle oluyor."

Siyah-beyazlı futbolcu Veli Kavak ise inanılmaz bir maçı geride bıraktıklarını ve sonuna kadar inanarak hak ettikleri bir galibiyet aldıklarını dile getirdi. 

Maçın 2-2'ye gelmesinin ardından inanmanın önemli olduğunu aktaran tecrübeli futbolcu, geçmişte aldıkları olumsuz sonuçlardan tecrübe kazandıklarını ifade etti. 

Bursaspor cephesi

Bursaspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Beşiktaş'a 3-2 yenildikleri maçta bir yandan da oyuncu kaybı yaşadıklarını söyledi. 

Güneş, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, kaybeden takımın kendileri olduğunu belirterek, "Hem oyuncuları kaybettik hem maçı kaybettik. Bizim için kötü bir gün" dedi. 

Maçın ilk yarısında saha zemininin kuru olmasından dolayı akıcılığın yaşanmadığına dikkati çeken tecrübeli çalıştırıcı, Beşiktaş'ın ikinci yarının sonlarına doğru baskılı oynamaya çalıştığını vurgulayarak, "Psikolojik olarak gol atmak için baskılı oynadı. Attığımız golün ardından yediğimizle üç puanı rakip aldı. Yarış devam ediyor. Rakibin oyun anlayışı, iştahı ve seyirci baskısı bize göre iyiydi. Bunu iyi kullandı" diye konuştu.

"Hakemle puan aldığımızı düşünmüyorum"

Şenol Güneş, kaybettikleri 10 puanın yarısını hakem hatalarıyla yitirdiklerini ve Galatasaray, Beşiktaş ile Fenerbahçe kulüpleri arasındaki tartışmalarda kendilerinin sıkıntı yaşadığını savundu. 

Beşiktaş ile yaptıkları ilk maçta da penaltılarının verilmediğini iddia eden Güneş, şunları söyledi:

"Bunlar olağan şeyler. Yeni bir şey değil. Birkaç defa bu ifadeleri kullandığımızda federasyon rahatsız oldu. Biz nasıl oyuncuları değiştiriyorsak, onlar da yapıyorlardır. Hakemle puan aldığımızı hiç düşünmüyorum. 10 puanımız kayıpsa bunun yarısı, hakemlerin takdir haklarını aleyhte kullanmasıyla oldu. Oyuncularıma da söylüyorum (sen işini daha iyi yapacaksın)"

Gündem değiştirmeyi istemediğini kaydeden tecrübeli çalıştırıcı, Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe arasındaki tartışmaların etkisine değindi. 

Bu konuları bir daha gündeme getirmenin doğru olmadığını belirten Güneş, "Bu yarış Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında gidiyorsa o kavganın içine girip ezilmek istemiyoruz. Fillerin kavgasında çimler eziliyor. Biz o kavgaya girmek istemiyoruz. Biz futbol oynamaya çalıştık. Bugün de öyle yarın da öyle yapacağız. Sezon bittiğinde değerlendirme yaparız" ifadelerini kullandı.

"Adaletin olmadığı yerde bunları konuşacağız"

Şenol Güneş, 45 yıldır futbolun içinde olduğunu hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kim ne kadar art niyetliyse onlar da o kadar art niyetli. Bu toplumsal bir olay. Siz de hakem olsanız takdir haklarını aynı şekilde verirsiniz. Bu baskıyı, kültürü, eğitimi verdiğiniz sürece buradan bu sonuç çıkar. Kullanmayan iki hakem var, onların da önünü keserler. Reçete yok. Reçete her alanda eğitim, kültür. Haksızlıklar hepimizin hayatında oldu. İnsanlar bir araya sevgiyle, kaynaşarak gelirler ama adaletle yönetilirler. Adaletin olmadığı yerde bunları konuşacağız. Kötü yönetimde bunları düzeltemezsiniz. Şu anda Türkiye'de olduğu gibi. 'Vur, kır, parçala' kaldırmak lazım. Beşiktaşlılar beni de alkışlasın. Bu kültürü seyirciye, medyaya, hakeme verirseniz olur. Aksi halde oyuncu artistik faul alıyorsa, antrenör 'benim hatam yok, oyuncunun' diyorsa, medya işine gelen yöneticiyle ilişki kuruyorsa bu olmaz."

Bursaspor'daki geleceği

Yeşil-beyazlı takımla 1 sezonluğuna anlaşan Şenol Güneş, sezon sonunda durumunun ne olacağından çok takımın başarısıyla ilgilendiğini ifade etti. 

Her maça çıkıp futbol adına iyi şeyler yapmaya çalıştığını anlatan Güneş, "Sezon sonuna kadar öyle gideceğim. 'Yarın ne olur?' diye bakmıyorum. Gündemimde kalıp, gitmek değil bu takımın daha iyi oynaması var. 5-6 oyuncunun daha iyi olabileceğini biliyorum. Kadromuz dar. Onu kendi içimizde zenginleştirmeye çalışıyoruz. Kaleciler hariç 19 oyuncumuz var. Bunlarla uğraşırken öteki konularla hiç girmiyorum. Sözleşmem bitiyor. Yarın da ayrılabilirim, hiç ayrılmayabilirim de. Çalışmalarım Bursaspor'un başarısı içindir" diye konuştu. 

Beşiktaş'ın Ankara'da oynama talebini kabul etmemelerine değinen Güneş, hangi sahada oynayacaklarından çok seyahat uzunluğunu dikkate aldıklarını aktardı. 

Güneş, Beşiktaş ile her yerde oynayabileceklerini kaydederek, "Oyuncularla konuştum. Ankara'ya gitmenin sorun olabileceğini söylediler. Maçlarda seyahat etmek bile yorucu. Saha ile ilgili değil seyahat konusunda daha yakın diye tercih ettik" değerlendirmesini yaptı. 

Motta ile Fernandao arasında yaşanan gerginliğine ilişkin de tecrübeli çalıştırıcı, kendisinin olayı yatıştırmak için gittiğini dile getirdi. 

Fernandao'nun sinirli olmasından dolayı kendisini almaya gittiğini söyleyen Güneş, Motta konusunda kullandığı ifadelere açıklık getirerek, "Hala saldırıyor, bırak kazanmışsın, uzak dur. Ayırdığım için üzerime geldiğinden rahatsız oldum. Hala neyi ispatlıyorsun o yüzden konuştum. O yumruk atsa sen de atsan kırmızı kart" şeklinde konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim