• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Kartal liderlik istiyor

Kartal liderlik istiyor
Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi C Grubu son maçında yarın grubun lideri İngiltere'nin Tottenham takımıyla karşı karşıya gelecek. Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak karşılaşma saat 20.00'de başlayacak.

Topladığı 9 puanla ikinci sırada yer alan ve 2. tura yükselmeyi garantileyen "Kara Kartallar", 11 puanla zirvede bulunan Tottenham'ı yenerek, C Grubu'nu lider tamamlamayı ve kura çekiminde avantaj yakalamayı hedefliyor.

Grubun iki yenilgisiz takımı arasında Londra'da oynanan karşılaşma 1-1 berabere sonuçlanmıştı.

En önemli kozu yok

Beşiktaş'ın gol yollarındaki en önemli kozu Demba Ba, sakatlığı nedeniyle Tottenham karşısında forma giyemeyecek.

Bu sezon Avrupa kupalarında toplam 8 gol atan Senegalli futbolcu, ayak parmağındaki kırık nedeniyle yarın takımdaki yerini alamayacak. Diğer forvet oyuncusu Mustafa Pektemek de burnunda ve elmacık kemiğindeki kırıklar nedeniyle takımını yalnız bırakacak.

Demba ve Mustafa Pektemek'in yokluğunda Tottenham karşısında forvette Cenk Tosun oynayacak.

Bu arada Beşiktaş'ta Demba ve Mustafa Pektemek'in yanı sıra Tomas Sivok, Cenk Gönen, Oğuzhan Özyakup ile Uğur Boral'ın da sakatlıkları bulunuyor. 

Tottenham'da ise Kyle Walker, Danny Rose, Vlad Chiriches, Kyle Noughton, Andros Townsed, Etienne Capoue ve Emmanuel Adebayor'un sakatlıklar nedeniyle Beşiktaş karşısında oynayıp oynamayacakları belirsizliğini koruyor.

Hutchinson kırmızı kart cezalısı

Beşiktaş'ın orta alandaki önemli futbolcularından Atiba Hutchinson, kırmızı kart cezası nedeniyle Tottenham karşısında takımdaki yerini alamayacak.

Deplasmandaki Asteras maçında kırmızı kart gören Kanadalı futbolcunun yerine ön liberoda Veli Kavlak ile birlikte Necip Uysal'ın forma giymesi bekleniyor.

Bu arada siyah-beyazlılarda Ramon Motta ve Veli Kavlak sarı kart cezası sınırında bulunuyor. İki futbolcu, yarın sarı kart görmeleri halinde, ikinci tur ilk maçında forma giyemeyecek.

UEFA Avrupa Ligi C Grubu son maçında yarın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda İngiltere'nin Tottenham takımıyla karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında evinde 5 maçtır kaybetmiyor.

En son eski stadı BJK İnönü Stadı'nda 15 Mart 2012'de İspanyol ekibi Atletico Madrid'e 3-0 mağlup olan siyah-beyazlılar, daha sonra İstanbul'da yaptıkları 5 Avrupa kupası maçında 3 galibiyet, 2 beraberlik elde etti.

Bu maçların tamamını Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynayan Beşiktaş, böylece bu statta Avrupa kupalarında henüz yenilgi almadı.

2013-2014 sezonunda İstanbul'da Norveç'in Tromsö takımını 2-0 mağlup eden "Kara Kartallar", bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Hollanda temsilcisi Feyenoord'u 3-1 yenip, play-off turunda Arsenal ile golsüz berabere kaldı.

Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi C Grubu ilk maçında Yunanistan'ın Asteras takımıyla 1-1 berabere kalıp, puanları paylaştı. Son olarak Sırbistan'ın Partizan takımını konuk eden "Kara Kartallar", bu kez sahadan 2-1 galip ayrıldı.

174. randevu

Beşiktaş, İngiltere'nin Tottenham takımıyla yarın İstanbul'da yapacağı maçla Avrupa kupalarında 174. karşılaşmasına çıkacak.

Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında yaptığı 173 maçtan 64'ünü kazanıp, 34'ünde berabere kaldı, 75 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında rakip fileleri toplam 220 kez havalandıran "Kara Kartallar", kalesinde ise 247 gol gördü.

Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 12 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

Hükmen galibiyetler

Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum kesiminin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

İki kez çeyrek finale çıktı

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselme oldu.

Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-03 sezonunda da UEFA Kupası'nda aynı başarıya ulaştı. 

En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı skorlu galibiyetini Bosna Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti.

Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yenerek aldı. Beşiktaşayrıca UEFA Avrupa Ligi'nde İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini 5-1 mağlup ederek farklı galibiyetlerden birine daha imza attı.

"Kara Kartallar", son olarak da Partizan'ı ilk maçta deplasmanda 4-0 mağlup etmeyi başardı.

En farklı yenilgiler İngilizlere karşı

Beşiktaş, Avrupa kupaları tarihinde en farklı skorlu yenilgiyi ise İngilizlerin dünyaca ünlü takımı Liverpool'dan aldı.

Siyah-beyazlılar, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi A Grubu maçında deplasmanda Liverpool'a 8-0'lık skorla yenildi. Bu sonuç, hem Beşiktaş, hem de UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı skorlu maçı olarak kayıtlara geçti.

Beşiktaş, daha önceki en farklı skorlu yenilgisini yine bir İngiliz ekibine karşı, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaşamıştı. Siyah-beyazlılar, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi H Grubu'nda deplasmanda Leeds United'a 6-0 yenilmişti.

En golcüsü Oktay Derelioğlu

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu.

Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor.

Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Demba Ba, 7'şer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim