• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nca resepsiyon düzenlendi.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 99. yıldönümü dolayısıyla Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nca resepsiyon düzenlendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu'nca düzenlenen resepsiyonda, Başkonsolos Nuru Guliyev ve Eşi Ayda Guliyev, protokol mensupları ve davetlileri birlikte kapıda karşıladı.

Kafkas Üniversitesi Prof. Dr. Nihat Bayşu Konukevi'nde gerçekleştirilen resepsiyonda Türkiye ve Azerbaycan milli marşları birlikte söylendi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuri Guliyev gecede yaptığı konuşmada, Türkiye ile Azerbaycan dostluk ve kardeşliğinin önemine vurgu yaparak, Türkiye'nin Demokratik Azerbaycan Cumhuriyetini tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlattı.

Azerbaycan'ın bağımsızlığına 25 yıl önce kavuştuğunu belirten Guliyev, 1918 yılında kurulan ilk Müslüman Demokratik Cumhuriyet'in, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti olduğunu, bu Cumhuriyet'in 28 Mayıs 1918 tarihinde kurulmasına rağmen ancak 2 yıl yaşadığını söyledi.

Cumhuriyet'in kurulmasından yaklaşık 2 yıl sonra Sovyetlerin 11. Kızıl Ordusu tarafından işgal edildiğini ifade eden Guliyev, "İşgalin ardından ülkemiz yıllarca Sovyetler Birliğinin üyesi olmak mecburiyetinde kaldı. Ama Allah'a şükürler olsun ki 1991 yılında bağımcılığımıza kavuştuk. Bugüne kadar 26 yıldır bu bağımsızlık ile yaşıyoruz. Ve bu bağımsızlığımız ebedi olacak. Ulu Önderimiz Haydar Aliyev'in dediği gibi bağımsızlığı kazanmak çok önemlidir ama onu korumak daha çetin ve mesuliyetlidir. İnşallah ve bizden sonraki nesillerde bu bağımsızlığı koruyacak, gelecek nesillere bu emaneti korumaya devam edecek ve devletimizi bir ömür sonsuza kadar yaşatacak. Bugün halen sıcak savaş olmasa da bir savaş dönemini yaşamamıza rağmen Azerbaycan ciddi bir inkişaf yolundadır. Ve bildiğiniz gibi Müslüman devletlerinin idman yarışları 22 Mayıs'ta yapıldı. Azerbaycan yine öz gücünü ve imkanlarını sergilemiş oldu. Azerbaycan toleranslı ve bütün dinlere açık olduğunu ve bütün dinlerin Azerbaycan'da yaşadığını dünyaya göstermiş oldu. Bu arada bir bilgi de vermiş olayım ki o idman olaylarında Müslüman devletler arasındaki Türkiye ile birlikte Azerbaycan'ın ne kadar başarılı olduğunu ortaya koymuş oldu" dedi.

Başkonsolos Guliyev'in ardından konuşan Kars Valisi Rahmi Doğan da, 1900'lü yıllarda bulunduğumuz coğrafyanın çok karışık olduğunu hatırlatarak, 1914 tarihinde başlayan 1. Dünya Harbi ve peşinden gelen bir dağınıklıkla Türkiye ve Azerbaycan'ın oldukça etkilendiğini kaydetti.

O yıllarda Kars'ta da Cenub-i Garb-i Kafkas Hükümeti adı altında Kars, Ardahan ve Batum'u da içerisine alan bir Cumhuriyet kurulmuş olduğunu ifade eden Vali Doğan, "Ve bu Cumhuriyet de, aynı Azerbaycan Cumhuriyeti gibi çok kısa bir süre yaşadı. Daha sonra benzerlik Ermeni işgali adı altında ve 1920'li yıllarda Kazım Karabekir Paşa'nın Kars'ı tekrar almasıyla bu işgal sona erdi. İşte meşhur söz Merhum Haydar Aliyev'in dediği gibi "Tek Millet İki Devlet". Elbette ki biz her zaman Azerbaycan'la birlikteyiz. Uluslararası arenada da birlikteyiz. Askeri açıdan birlikteyiz. Diplomasi açısından birlikteyiz. Sosyal açıdan da birlikteyiz. Azerbaycan ile her zaman birlik içerisinde de yaşamak istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tecrübelerinden, birikimlerinden, kaynaklarından Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Türk vatandaşlarının faydalanmasından elbette ki memnuniyet duyuyoruz. Tabi 100 yıl Cumhuriyetler, Devletler tarihinde çok kısa bir süredir. O yüzden ben Azerbaycan Cumhuriyetinin nice yüzyıllar yaşamasını bu coğrafyada, bu topraklar da baki olmasını, Türk ve Azerilerin kardeş olarak bu coğrafyada yaşamasını temenni ediyorum. Azerbaycan Cumhuriyetinin 99'ncu kuruluş yılını kutluyorum. Bu nazik davetten dolayı da Sayın Başkonsolosumuza teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum" diye konuştu.

Resepsiyonda, Nahçıvan Medeniyet ve Turizm Nazırlığının Ansanbılı müzik gurubu eşliğinde sanatçı Nazire Hanım'ın resepsiyon boyunca verdiği müzik ziyafeti davetlileri coşturdu. Geceye katılan protokol mensupları ve davetliler, Azerbaycan'ın 28 Mayıs Cumhuriyet Günü'nü doyasıya kutladılar.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 28 Mayıs Cumhuriyet Günü kutlama resepsiyonuna; Kars Valisi Rahmi Doğan, eşi Gülizar Doğan, AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, eşi Figen Karaçanta, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Turan İnan, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Serdar Güngör, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf İzzet Karaman, AK Parti Kars İl Başkanı Adem Çalkın, Azerbaycan Iğdır Konsolosu Behdut Gadalı, daire müdürleri ve davetliler katıldı.

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kars’ta Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 99. kuruluş yıldönümü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim