• BIST 9079.97
  • Altın 2325.64
  • Dolar 32.34
  • Euro 34.8326
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Karlıova karsız ova oldu

Karlıova karsız ova oldu
Kurak geçen kış mevsimi sebebiyle karla özdeşleyen Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok yerde kar yok.

Kurak geçen kış mevsimi sebebiyle karla özdeşleyen Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok yerde kar yok. Erzurum'un Palandöken Dağı'nın güney yamacındaki köyler ile Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı köyler de kurak kıştan nasibini aldı.

Türkiye'nin en çok kar düştüğü ve ismini de buradan alan Bingöl'ün Karlıova ilçesi, kurak kış nedeniyle karsız ovaya döndü. Bölge köylüleri dağ ve ovalarda kar olmadığı için küçükbaş hayvanlarını otlatmaya çıkardı. Köylüler karsız kışın şaşkınlığını yaşıyor.

Karla ismi birlikte anılan Türkiye'nin sayılı ilçelerinden birisi Karlıova. Mevsim normallerinde Karlıova'nın köylerinin çoğu 1 metreyi aşan kar nedeniyle yolları kapalı olurdu. Dağlarında ve ovalarında adam boyu kar geçit vermezdi. Bu yıl Karlıova ilçesi karsız ovaya döndü. Karlıova'ya bağlı Geçitli ve Çukurtepe ve birçok köyde kar yok. İlçe halkı karsız kışı yaşamanın şaşkınlığını yaşıyor. Köylüler ise karsız kışı fırsata çevirdi. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan köylüler, normal şartlarda ağılda saman ve yemle beslemeleri gereken koyun ve keçilerini havanın sıcak ve dağlarda kar olmaması nedeniyle otlamaları için araziye çıkarıyor.

Geçitli köyünde yaşayan 6 çocuk babası 39 yaşındaki Bilal Kurt, eski karlı kışları aradıklarını söyledi. Kurt, normalde diz boyu kar olması gereken köy ovasında kar bulunmamasının şaşkınlığı içersinde olduğunu belirterek, "Her sene diz boyu kar vardı. 2 -3 yıldır kar fazla yoktur buralarda. Hele bu sene hiç kar yok. Dağlarda koyun otlatıyoruz." dedi.

27 yaşındaki Mehmet Aydın, önceki yıllarda aşırı kar nedeniyle yollarda kaldıklarını ve dereden balık avlamak içın evden dışarı çıkamadıklarına dikkat çekerek, "Eskiden bu mevsimde çok kar olurdu, arabalar yolda kalırdı. Boy boy kar vardı, çok kar vardı. Balık avlamaya giderdik yolda kalırdık. Artık mevsim şimdi yaza dönüştü. Burası Karlıova'dır, bu mevsimde kar yoktur, ben de anlamadım." ifadelerini kullandı.

Çat ilçesine bağlı Çimenözü köyünde çobanlık yapan Zeki Demir, "Palandöken eteklerinde normalde bu mevsimde bir buçuk-iki metre kar olması gerekirken, gördüğünüz gibi dağlarda kar yok ve koyun otlatıyorum." diye konuştu.

Keçi çobanlığı yapan 53 yaşındaki Abdulhakim Aras ise "Önceki kışlarda dışarıya çıkamıyorduk, şu mevsime kadar. Bu sene iyi. Çünkü hayvan dışarıda otluyor. Kar olsaydı şimdi ahırdaydı. Allah'a şükür hayvanlar bu mevsimde dağlarda serbest dolaşıyor. Kar yağınca, ağıldaki hayvana saman veriyorduk. Karsız Karlıova'yı görüyorsunuz. Burası Karlıova. Şimdi Karlıova'da kar yok." şeklinde konuştu.

Karlıova karsız ova oldu

Karlıova karsız ova oldu

Karlıova karsız ova oldu

Karlıova karsız ova oldu

Karlıova karsız ova oldu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim