• BIST 9560.72
  • Altın 2487.648
  • Dolar 32.4936
  • Euro 34.7959
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 23 °C

Karların Erimesi Heyelan Ve Kaya Düşmelerine Yol Açıyor

Karların Erimesi Heyelan Ve Kaya Düşmelerine Yol Açıyor
Jeofizik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, karların erimeye başladığı dönemlerde toprak kaymalarının arttığını, gece-gündüz...

Jeofizik Mühendisleri Odası Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, karların erimeye başladığı dönemlerde toprak kaymalarının arttığını, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarının yüksek olması sebebi ile de kayaçların parçalandığını belirterek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Yurt genelinde geçen hafta etkisini arttıran kar yağışı Ordu'yu da etkisi altına aldı ve Ordu'da kar kalınlığı yer yer yaklaşık 2 metreye ulaştı. Yoğun kar havaların ısınması ile tehlikeleri de beraberinde getirdi. Havaların ısınması ile birlikte erimeye başlayan karlar heyelan riskini arttırdı. Ayrıca eksi derecelerde donan kaya parçaları sıcaklıkların artması ile birlikte parçalanırken bu durum birçok yerleşim yerini de tehdit etmeye başladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Jeofizik Mühendisleri Ordu İl Temsilcisi Gökhan Baştuğ, eriyen karların oluşturabileceği olası heyelanlara karşı vatandaşları uyardı. Kayalık alanlarda da havaların ısınması ile kopmalar ve parçalanmalar yaşandığını ifade eden Baştuğ, engebeli araziye sahip alanlarda yaşayan vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğni söyledi.

"SON YILLARIN EN FAZLA KARI YAĞDI, HEYELAN RİSKİ ARTTI"

Karların erimesi ile birlikte toprağın ağırlaştığını ve bu sebeple heyelanların meydana geldiğini ifade eden Baştuğ, "Ordu'da geçtiğimiz günlerde son yılların en yoğun kar yağışı gerçekleşti. Yüksek kesimlerde 1.5 - 2.0 metre kalınlığa ulaşan bu kar havaların ısınması ile eriyerek toprağa karışıyor ve toprağın ağırlaşmasına neden oluyor. Bu durum, bölgemizin oldukça eğimli olmasından dolayı, kritik dengede duran toprağın heyelanlar nedeniyle kaymasına neden olabiliyor" dedi.

"GECE-GÜNDÜZ SICAKLIĞININ FARKLILIK GÖSTERMESİ İLE KAYA DÜŞMESİ YAŞANIYOR"

Kış aylarında kar sularının erimesi ile heyelanların oluştuğunu bunun yanı sıra gece-gündüz sıcaklığının da farklılık göstermesi ile kayaların parçalandığını aktaran Baştuğ, "Bölgemizde yapay veya doğal olarak oluşmuş yüksek kayalıklar bulunuyor. Bu alanlarda gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklarından, karların yavaş erimesi sonucu kayaların çatlaklarının devamlı su ile dolu kalması ve bu suların donması ile hacminin genişlemesi, kar yağışı sonrası karın kayalar üzerine eklediği ek yük ile yoğun kaya düşmesi olayları görülebiliyor" diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLMALI"

Heyelan oluşumu ve kaya parçalanmalarının yavaş gerçekleştiğini bu sebeple riskli bölgelerde yaşayan vatandaşların duyarlı olması gerektiğinin altını çizen Baştuğ, şunları kaydetti: "Bölgemizde oldukça fazla bulunan fosil heyelanlı bölgeler, toprak kalınlığının yüksek olduğu eğimli alanlar ve sarp kayalık alanların bulunduğu bölgeler ve bu bölgelere yakın yerlerde yaşayan vatandaşlarımızın karların tamamen eriyerek, kar sularının etkisini kaybedene kadar yaşadıkları alanlarda dikkatli olmaları gerekiyor. Bu toprak ve kaya hareketleri ani olarak değil, genellikle yavaş yavaş gerçekleşir. O nedenle erken fark edilmesi can ve mal kaybı yaşanmadan önlem alınmasını sağlar. Erken önlem alınması için vatandaşların çevrelerinde gördükleri en ufak bir toprak ve kaya hareketini yetkililere haber vermeleri gerekmektedir."

ORDU'DA DAĞDAN KOPAN KAYA İKİ EVE ZARAR VERMİŞTİ

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Ortaköy Mahallesi'nde dün meydana gelen olayda karların erimesi ile ormanlık alandan kopan kaya parçası yaklaşık 500 metre yuvarlanmış ve mahallede bulunan iki eve zarar vermişti. Olay da ölen ya da yaralanan olmazken iki evde maddi hasar oluşmuştu.

Karların Erimesi Heyelan Ve Kaya Düşmelerine Yol Açıyor

Karların Erimesi Heyelan Ve Kaya Düşmelerine Yol Açıyor

Karların Erimesi Heyelan Ve Kaya Düşmelerine Yol Açıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim