• BIST 9079.97
  • Altın 2322.418
  • Dolar 32.3497
  • Euro 34.9694
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Karatay Medresesi yeniden ziyarete açıldı

Karatay Medresesi yeniden ziyarete açıldı
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanan Medrese'nin yeniden ziyarete açıldığını duyurdu.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanan Medrese'nin yeniden ziyarete açıldığını duyurdu. Selçuklu dönemine ait Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle 3 Nisan 2015 tarihinde ziyarete kapatılmıştı.

Karatay Medresesi, II. İzzettin Keykavus devrinde Emir Celaleddin Karatay tarafından, 649 H. (1251 M.) yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlılar devrinde de kullanılan medrese XIX. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Anadolu Selçuklu devri çini işçiliğinde önemli yeri bulunan Karatay Medresesi, 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.

Medrese Selçuklular devrinde hadis ve tefsir ilimleri okutulmak üzere "kapalı avlulu medrese" plan tipinde tek eyvanlı ve tek katlı olarak yapılmıştır. Giriş doğudan gök ve beyaz renkli mermerden yapılmış kapı ile sağlanmakta olup Selçuklu devri taş işçiliğinin eşsiz bir örneğidir. Kapının üzerinde yapımı ile ilgili kitabesi yer almaktadır. Kapının diğer yüzeylerinde ise seçme ayet ve hadislere yer verilmiştir.

Kapıdan, önce kubbeyle örtülü (şimdi üzeri açık) bir avluya buradan da bir kapı ile medreseye girilir. Medrese avlusunun üzeri, merkezinde aydınlık feneri bulunan ve mozaik çinilerle kaplı kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş elemanı olan üçgenlerde ise Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Davud peygamberlerin isimleri ile dört halifenin Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali'nin isimleri bulunmaktadır.

Eyvanın kuzeyindeki kubbeli hücre daha önce yıkılmış olup 2006 yılında yapılan kurtarma kazısı ve restorasyon çalışmaları ile tamamlanmıştır. 2006-2007-2008 yıllarında restorasyon ve teşhir-tanzim çalışmaları yapılarak teşhir sistemi yenilenmiştir.

Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi bakım onarım çalışmaları nedeniyle Kültür Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler genel Müdürlüğü'nün 03.04.2015 tarih ve 65336 sayılı makam onayı ile 15.12.2015 tarihine kadar ziyarete kapatılmıştır. Konya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde yapılan bakım ve onarım çalışmaları tamamlandıktan sonra Konya Müze Müdürlüğü tarafından yeniden teşhir-tanzim çalışması yapılmıştır. Teşhir Tanzim çalışması tamamlandıktan sonra Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi 18.02.2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Karatay Müzesi vitrinlerinde, Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında olan duvar çinileri, çini ve cam tabaklar ile Konya ve yöresinde bulunan Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çini ve seramik tabaklar, kandiller ve alçı buluntular sergilenmektedir.

Medresenin avlusunun güneyindeki odada Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları arasında duvar çinileri sergilenmektedir. Bu bölümde çiniler sıratlı, lüster tekniği figürlü çiniler ve 2002 yılı Kubad-Abad Sarayı kazı buluntuları gruplandırılarak teşhir edilmektedir.

Eyvan bölümünün güneyindeki nişte Kılıçaslan Köşkü buluntuları arasında yer alan minai teknikte yapılan çiniler sergilenmektedir. Eyvan bölümünün kuzeyindeki nişte ise 2006 yılında yapılan kurtarma kazısında ana eyvan içerisinde doğu-batı yönünde üzeri ahşap hatıllarla kapatılmış kanal buluntuları ve bilgi panoları yer almaktadır.

Karatay Medresesi yeniden ziyarete açıldı

Karatay Medresesi yeniden ziyarete açıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim