• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer
Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, Karaot'a yapılması planlanan Yat Çekek ve İmal Yeri Projesi hakkında bilgi almak için olağanüstü...

Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu, Karaot'a yapılması planlanan Yat Çekek ve İmal Yeri Projesi hakkında bilgi almak için olağanüstü toplandı.

S.S Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan projenin bugüne kadar yapılan çalışmaları ve gelinen nokta konusunda bilgiler verdi.

Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformunca Karaot'a yapılması planlanan Yat Çekek ve İmal Yeri Projesi hakkında bilgi verilmesi amacıyla düzenlenen toplantı Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde yapıldı.

Toplantıya Güçbirliği Dönem Başkanı ve İMO Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, FTSO Başkan Yardımcısı Günay Özütok, Meclis Başkanı Osman Çıralı, DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, Başkan Yardımcısı Mehmet Eskici, DTO Meclis Başkanı Murat Öner, Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Esnaf Odası Başkanı Mehmet Soydemir, TÜRSAB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Selçuk, TÜRSAB Batı Akdeniz BYK'dan Süleyman Kaya, Abdullah Koyuncu, Muğla Barosu Fethiye Temsilciliğinden Bora Sarıca, Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliğinden Gökhan Güngör, Çiğdem Özel, Bülent Gündem, Elektrik Mühendisleri Odası Fethiye Temsilcisi Sermet Ünel, Makine Mühendisleri Odası Fethiye Temsilciliğinden Mehmet Erdi, İMO Fethiye Temsilciliğinden Tolga Çeşmeli, Gürcan Özkan, FTSO Meclis Başkan Yardımcısı Ali Çelik ve Yat çekek Yeri Yaptırma Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dönem Başkanı Levent Çimen platformun tek gündem maddesiyle toplandığını belirterek "Yat Çekek Yeri Yaptırma Kooperatifi konuyla ilgili sunum yapacak. Daha önceki toplantılarda Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği Yat Çekek Yerinin Karaot'a yapılması konusunda çekinceleri olduğunu dile getirmişti. Bizde proje nasıl bir şey yapılacak, çevreye zarar verecek mi bunları detaylı şekilde öğrenelim, ondan sonra herkes düşüncesini söylesin istedik. Şu andaki yerin de uygun olmadığı her fırsatta dile getiriliyor. Platform toplantılarımızda yat çekek yerinin Fethiye için ihtiyaç olduğunda hemfikir olduk" dedi.

S.S Fethiye Yat ve Çekek İmalat ve Yapımcıları Sosyal Tesisler Kurma ve İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan, Yat Çekek ve İmal Yeri Projesi hakkında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmasına mevcut yat çekek yerinin olumsuzluğuyla başlayan Bülent Taşan, mevcut alanda işletmelerin ruhsatsız olarak çalıştığını belirterek "Mevcut alan turizm tesis alanı, imar tadilatı yapılamıyor. Tekneler denizden çıkarılırken ya da denize atılırken trafik uzun süreler duruyor. Bu zaman zaman ciddi sıkıntı yaşatıyor. Orada çalışan insanlar için can güvenliği, tekneler için de güvenlik sağlanamıyor. Yat Çekek ve İmal Yeri şehir dışına çıkması gerekiyor" diye konuştu.

Projenin 1996 yılından beri devam ettiğini belirten Taşan "Devlet kurumları Göcek'ten Fethiye'ye kadar 13 bölgede araştırma yaptılar. Önce Şat bölgesi olsun dendi. Araştırmada sulak alan olunca kabul edilmedi. Karaot belirlendi ve 5 üniversiteden araştırma istendi. Bu araştırma sonuçlarından sonra aralarında Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı olan rahmetli Oktay Ekinci'nin de bulunduğu 13 kurumun görüşüyle Yat Çekek ve İmal Yerinin Karaot'a yapılması kararı çıktı. Karaot yada başka bir yer bizim önerimiz değildi. Biz neresi olursa olsun mesleğimizi yapmak, denizcilik sektörünü geliştirmek için bir yer istedik.

Daha sonra Bakanlık Projesinin uygulanması için kooperatif kuruldu. Çevreyi en az etkileyecek sistem üzerine çalışma başladı" dedi.

Konuşmasında mevcut alanda denizin fazlasıyla kirlendiğini belirten Taşan "Yeni yapılacak projede yağlı tahtaların kullanıldığı sistem kullanılmayacak. Tekerlekli sistemle tekneler denizden çıkarılıp tekrar aynı sistemle denize atılacak. Tekneler için çalışma yapılacak alanlar beton olacak. Burada boya yağ gibi atıkların denize akması, toprağa karışması önlenecek. İmar planında arıtma ve atıkların bertaraf edilmesi detaylı olarak yer alıyor. Yangınlara karşı can ve mal güvenliği alınacak. Hangar yapılacak ayrıca teknelerde çalışmalar örtüleme sistemiyle yapılacak. Proje 73 dönüm alanda, Akgöl'den uzakta yer alıyor.

Proje için 14 senedir çalışıyoruz ama nedensiz bir şekilde bekliyor. En son açılan dava da lehimize sonuçlandı. Fethiye'nin çekek yerine ihtiyacı var. Fethiye'deki büyük tekneler Fethiye yerine Marmaris yada Rodos'ta karaya çekilip bakımı yapılmak zorunda kalıyor"dedi.

Baro Temsilcisi Bora Sarıca davanın ÇED lehine değil de usulden bozulduğunu hatırlatarak ekolojik olarak bölgenin uygun olmadığını söyledi.

Mevcut alanın kullanılmaya devam edilmesi halinde körfezin daha fazla kirlenmeye devam edeceğine dikkat çekilen toplantıda Mimar Bülent Gündem Yat Çekek ve İmal Yerinin yapılmasının elzem olduğunu belirterek "Çözüm üretelim. Projede kirliliği önleyecek önlemler alındı mı? Denize dolgu yapılacak mı? bu konularda bilgi istiyoruz" dedi.

DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, İmar Planında atıkların bertaraf edilmesinin açık şekilde yer aldığı belirtilerek Göcek'te bulunan marinalarda bunun temiz bir şekilde yapıldığı, istenirse o alanın gezilebilmesini organize edebileceklerini söyledi.DTO Fethiye Şubesi Meclis Başkanı Murat Öner, katılımcılara teşekkür ederek "Bizi daha titiz çalışmaya yönlendiriyorsunuz. Mevcut alan uygun değil, can ve mal güvenliği yok. Körfezi her geçen gün kirletmeye devam ediyor. Bizim için Karaot yada başka bir yer önemli değil, biz mesleğimizi yapabilmek için bir yer istiyoruz. Bizde sizin gibi çocuklarımıza daha iyi bir Fethiye bırakmak için çalışıyoruz. Projenin önünü kapatmak yerine daha iyi bir proje yapmamız için destek olun" diye konuştu.

Toplantıda Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği üyeleri proje hakkında detaylı bilgiye sahip olmadıklarını dile getirerek söylenenlerin yapılıp yapılmayacağı konusunda endişeli olduklarını dile getirdiler. Kooperatif Başkanı Bülent Taşan inceleyebilmeleri için projeyi mimarlar odasına ulaştıracaklarını sözlerine ekledi.

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Karaot Yat Çekek Yeri İçin En İdeal Yer

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim