• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Karakelle: "Ahilik başarılı devlet hususiyeti kazanmasına vesile olmuştur"

Karakelle: "Ahilik başarılı devlet hususiyeti kazanmasına vesile olmuştur"
AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle Ahilik Haftası dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Karakelle mesajında "Türk Milleti tarihi boyunca elde ettiği zaferler ve kurduğu medeniyetlerle dünya tarihine damga vurmuş bir millettir. Tarihe yön veren zaferlerle gidilen yerlerde, sosyal ve kültürel yönden kazandırılan değerler ,bu zaferleri daha bir anlamlı kılmıştır . Millet olarak beş bin yıldır tarih sahnesinde oluşumuzun altındaki gerçekte budur. Zira geçmişte olduğu üzere günümüzde de kültür değerlerimiz her zaman korunmuştur.

Millet olarak daima iyiyi , güzeli aramış ve bulduğumuzda da tereddüt etmeden alarak hayatımıza uygulamışızdır.Bu güzel değerler zamanla Türk kültürünün temelini oluşturmuştur.

Günümüzün insanlık değerleri kabul edilen "İnsan Hakları" anlayışı binlerce yıldır Yüce Milletimizin kültürel bir varlığıdır.Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur, Müşterek değerleri korumaktır. Tarihin akışı gereği bir çok kültür ve anlayışla farklı coğrafyalarda karşı karşıya kalan milletimiz, bütün bunları kendi potasında eritip birleştirerek bir değerler manzumesi olan milli kültürümüzü oluşturmuştur.Bu kültürün önemli pencerelerinden biri de ahiliktir. İnsanı esas alan Ahilik Kültürü ve felsefesi, toplum hayatının ortak paydasıdır.

Ahilik, zenaat ve ticaret hayatını düzenleyen, bunu gerçekleştirirken insanlarımızı biri birine yaklaştıran ve aralarında dayanışma tesis eden bir anlayıştır. Ahilikte iş ve meslek hayatı çok katı kurallarla çizilmiştir. Başarılı olunmasındaki gerçekte budur. Kendinden önce başkasını düşünmek, hak ettiğinden fazlasını istememek , kendi yeteneği ile ilgili işle meşgul olmak, alın terinin bedelini kurumadan vermek gibi güzel ve anlamlı kurallarla mücehhez edilmiştir.

İnsanlarımızın ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik , iş ve meslek hayatına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert ve güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas alan Ahilik " bir hayat tarzı" olarak kabul edilmiştir.Ahilik anlayışında insanlar sanatlarında ustalaşırken "insan" olarak ta iyi eğitilmesi hep ön planda olmuştur.Ahi Evran'ın ticaret hukuku, Edebalı'nın devletler hukuku, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre'nin medeni hukuk anlayışı muhteşem Osmanlının kendi zamanında en çağdaş, en ilerici, en başarılı devlet hususiyeti kazanmasına vesile olmuştur.

Günümüzdeki sivil toplum örgütlerinin bir başka anlayışı olan ahilik, tarih içerisinde devletle yan yana olmuş , gerektiğinde ona yol göstermiş, mensupları ve halkının menfaatleri , ihtiyaçları ve mutlulukları için çalışmalar sürdürmüştür.

Esnaf ve sanatkarlar kesiminin tarihinde önemli bir yer tutan Ahilik gerek ruh ve gerekse kurumları ile bugün halen yaşamaktadır. Bugün esnaf-sanatkar kesimi açısından öneme sahip olan, Halk Bankası, Kefalet Kooperatifleri, Bağ-Kur gibi kuruluşların kökeni Ahilik Teşkilatına dayanmaktadır. Bu nedenle esnaf ve sanatkarlar kesiminde ve teşkilatlarında yıllardan beri "Esnaf Bayramı" kutlamaları büyük bir şevkle yapılmaktadır.

Ahilik ve Ahiler; ülkede, inanmış ve yararlı işlere yönelmiş bir esnaf toplumu, güçlü ve yaygın bir orta sınıf yaratmıştır. Günümüzde özlemi çekilen, sanat-ticaret-iş ahlakı yanında, kooperatifçilik, sendikacılık, meslek ve çıraklık eğitimi, sosyal güvenlik, standart üretim, kalite ve fiyat kontrolü ve bankacılık gibi konularda başarılı olarak öncü ve örnek olmuşlardır.

Ahilik, Türklere özgü milli bir kuruluş olarak ortaya çıkmış, tüketicilerin korunması dahil, Türklerin Anadolu'da kök salması ve tutunmasında önemli bir rol oynamıştır.

Ahilik haftasını kutladığımız bu günde bu güzel anlayış ve çalışma modelinin günümüze uyarlanmasının Ülkemize ve özellikle esnaf ve sanatkarlarımıza büyük yararlar sağlayacağı muhakkaktır. Esnaf birliklerimizin ve üyelerinin bu anlamlı güzel haftasını kutluyor, Saygılarımı sunuyorum." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim