• BIST 8779.01
  • Altın 2238.031
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1031
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı
Samsunlu bir vatandaş yaşadıkları apartmanın bacasındaki rahatsız edici kokuyu önlemek için çatıya konuşlandırdığı baca gülü rüzgar esmediği...

Samsunlu bir vatandaş yaşadıkları apartmanın bacasındaki rahatsız edici kokuyu önlemek için çatıya konuşlandırdığı baca gülü rüzgar esmediği anlarda etkisiz kalıp koku devam edince Karadenizli zekasını konuşturup baca gülünü güneş enerjisiyle çalıştırdı. Sistem rüzgarın fazla estiği anlarda da rüzgar enerjisinden elektrik üretiyor.

Amasya Üniversitesinde Elektrik ve Enerji Bölümünde öğrenim gören Samsunlu Gökhan Hut, baca gülünü güneş enerjisiyle gün boyunca çalıştıran sistemi geliştirip ailecek rahatsız oldukları kokuyu önlerken ürettiği elektrik enerjisiyle apartmanın ortak aydınlatma ihtiyacını bedavadan sağlayacak.

"Kokudan evde duramaz hale gelmiştik"

Samsun'un İlkadım ilçesi Liman Mahallesi'ndeki 10 katlı apartmanın 6. katında yaşayan evli ve 3 çocuk babası Hut, apartmanın girişindeki lokanta ve pidecinin baca giderinin üstteki dairelerle aynı olmasından dolayı çıkan kokunun her geçen gün artması sonrası eşi ve çocuklarının da durumdan şikayetçi olduklarını belirterek, "Mutfaktaki tüm kokular evin içine dağlıyordu. Aspiratör de çalıştırdık, camları da açtık ama önleyemedik. Çocuklar da rahatsız olmaya başlayınca evde artık duramaz hale gelmiştik. Eşim "kokuyu hallet" dedi. Üç, dört gün yakınlarımızın yanında kaldık" sözleriyle yaşadıklarını anlattı.

Öğrenim gördüğü Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik ve Enerji Bölümü Uzaktan Eğitim (UZEM) Programındaki arkadaşları Özay Demetgül, Serkay Seyitvan ve Celal Tolga ile durumu paylaşıp birlikte çözüm arayışına girerken aldığı baca kapaklarının da kokuyu önleyemediğini vurgulayan 35 yaşındaki Hut, "Rüzgarla dönebilen baca gülünü duydum. Rüzgarın olmadığı zamanda kokuyu tam çekmeyince arkadaşlarımla bu cihazı geliştirdim. Sağlanan elektrik enerjisiyle apartmanın ortak aydınlatmasını da bedava sağlayacağız. Eşim de çok sevindi. İnsan evinde temiz ve hijyenik ortam ister. Kokusuz bir ortam ister. Bu kokuyu da bu sistemle halletmiş olduk" diye konuştu.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinde (SASKİ) görev yaparken bu yıl üniversiteden mezun olmayı planlayan Hut, proje ödevleri olarak da sundukları cihazın prototipini kendilerinden sonra gelecek öğrencilerin incelemesi için okula bırakacaklarını söyledi.

Elektrik ve Enerji Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Cenk Gezegin de öğrencilerinin geliştirdiği sistemin birçok fikri bir araya getirerek çözüm ürettiği için ilginçlik taşıdığına dikkat çekti.

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Karadenizli üniversitelinin kokuyla imtihanı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim