• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Karadağ’daki Dünya Mirası Osmanlı Hamamı TİKA Tarafından Restore Ediliyor

Karadağ’daki Dünya Mirası Osmanlı Hamamı TİKA Tarafından Restore Ediliyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Karadağ'daki Osmanlı mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ulçin...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Karadağ'daki Osmanlı mirasının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla Ulçin şehrinde bulunan ve ülkede ayakta kalan tek Osmanlı hamamı konumundaki tarihi Ali Paşa Hamamı'nın restorasyonu çalışmalarına başladı.

TİKA, Karadağ'da projelerine bir yenisini ekliyor. Karadağ'da ayakta kalan tek Osmanlı hamamı olma özelliğini taşıyan tarihi Ali Paşa Hamamı'nın restorasyonu çalışmalarına başlandı. Ulçin Ali Paşa Hamamı'nın restorasyonu projesi kapsamında hazırlanan işbirliği protokolü, TİKA, Ulçin Belediyesi, Karadağ Kültür Varlıkları Koruma İdaresi ve Karadağ İslam Birliği arasında imzalandı. İmza töreninde konuşan Ulçin Belediye Başkanı Fatmir Gjeka, Ulçin şehri için büyük öneme sahip olan tarihi Ali Paşa Hamamı'nın iki ülke tarihi için de büyük öneme sahip olduğunu belirtti. TİKA'nın Karadağ'da gerçekleştirdiği projeleri yakından takip ettiklerini belirten Gjeka, Ulçin şehrinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri projelerden ötürü TİKA'ya teşekkür etti.

Karadağ Kültür Varlıkları Koruma İdaresi Müdürü Anastazija Miranoviç de törende yaptığı konuşmada, tarihi eserlerin korunması konusunda Türkiye'nin büyük bir hassasiyet gösterdiğini belirterek, sadece Türkiye sınırları içerisinde değil tüm dünyadaki Osmanlı eserlerine sahip çıkılmasını takdirle karşıladıklarını ifade etti. Ali Paşa Hamamı'nın restorasyonu konusunda her türlü desteği vereceklerini sözlerine ekleyen Miranoviç, TİKA'ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Karadağ Koordinatörü Mustafa Yazıcı ise, restorasyonu gerçekleştirilecek Ali Paşa Hamamı'nın ülkede ayakta kalan tek Osmanlı hamamı olduğunu belirterek, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte tarihi hamamın Karadağ'ın kültürel mirasına ve Ulçin şehrinin turizmine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. Yazıcı, Karadağ'da bulunan Osmanlı eserlerinin iki ülkenin de ortak kültürel mirası olduğunu, restorasyon için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını ve restorasyon projesinin çizimi çalışmalarının başladığını kaydetti. Ulçin'de bulunan tarihi Namazgah Camii'nin tadilat ve yenileme çalışmalarının da hazırlıklarının tamamlandığını belirten Koordinatör Yazıcı, 2016 yılı içerisinde bu projeyi de tamamlayıp hizmete açacaklarını belirtti.

Karadağ'ın önemli tarihi ve turistik şehirlerinden biri olan Ulçin şehrinde özellikle Osmanlı döneminden kalma pek çok tarihi eser yer alıyor. Şehirde bulunan altı Osmanlı camisinden birisi olan ve Kılıç Ali Paşa adına bölge halkı tarafından 1719 yılında inşa edilen Ali Paşa Camii'nin yanında bulunan Ali Paşa Hamamı, ülke genelinde ayakta kalan tek Osmanlı hamamı olması bakımından önemli bir tarihi yere sahip. Restorasyon çalışmalarının 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

Karadağ’daki Dünya Mirası Osmanlı Hamamı TİKA Tarafından Restore Ediliyor

Karadağ’daki Dünya Mirası Osmanlı Hamamı TİKA Tarafından Restore Ediliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim