• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasını yeni sezonun ilk 4 gününde 700...

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırlarında bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasını yeni sezonun ilk 4 gününde 700 kişi ziyaret etti.

Gümüşhane turizminin lokomotifi konumunda bulunan ve İl Özel İdaresi tarafından işletilen mağara 15 Kasım'da ziyarete kapanmıştı. Yeni turizm sezonunun 15 Nisan tarihi itibariyle başlamasıyla birlikte yeniden ziyarete açılan mağara, tatil sezonunun başlamamış olmasına rağmen ziyaretçi akınına uğradı.

GEÇTİĞİMİZ YIL 70 BİN 128 KİŞİ ZİYARET ETMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl 13 bin 270'i yabancı olmak üzere toplam 70 bin 128 kişinin ziyaret ettiği mağara, yeni sezonun ilk 4 gününde 700 kişi tarafından ziyaret edildi.

Damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli, görenleri büyüleyici örneklerine sahip olan, sarkıt ve dikit oluşumunun yoğunluğu ve büyüklüğü ile sayılı damlataşı mağaralarından olan Karaca Mağarasının 150 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilirken, mağara içerisindeki havanın özellikle astım gibi solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği de rivayet ediliyor.

YOL GENİŞLETME ÇALIŞMASI HASSAS BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, DOKAP tarafından sağlanan kaynakla sosyal tesislerden mağara girişine kadar olan 450 metre uzunluğunda ve 4-4,5 metre genişliğindeki yolda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Mağaraların Korunması ve Kullanılması" konulu genelgesi ve ilgili kurumların izin verdiği ölçüde yolu genişletmek için çalışma başlattıklarını belirterek, modern ve yürümekte sıkıntı yaşayan ziyaretçilerin mağaraya ulaşımını kolaylaştıracak bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Koruma bandı sınırında bulunan 100 metrelik alana kadar yolda yarma dolgu dengelenerek genişletme çalışması yapıldığını, izinler alındığında ise mağara girişine 100 metre mesafedeki alanı da kazı yapmadan yol altı duvar yaparak genişleteceklerini dile getiren Akdoğan, doğal taş parke ile döşenecek olan yol boyunca ferforje, su hendekleri ve aydınlatma çalışmalarını da kısa süre içerisinde tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

SİVİL 8, ÖĞRENCİ 3 TL

Mağara içindeki yürüyüş yolları ve aydınlatma sisteminde gerekli çalışmaların yapıldığını anımsatan Akdoğan, mağara giriş ücretlerinin 2014 yılından beri değiştirilmediğini, yerli yabancı ayrımı yapılmaksızın sivil turist için 8 TL, öğrenci için 3 TL olarak belirlenen giriş fiyatlarının bu yıl da uygulanacağını ifade etti.

KARACA MAĞARASI

Gümüşhane'nin Torul İlçesine bağlı Cebeli Köyü sınırları içerisinde bulunan Karaca Mağarası şehir merkezine 17 kilometre mesafede, denizden bin 550 metre yüksekliktedir. Gümüşhane-Trabzon karayolunun 12. kilometresinden kuzeye ayrılan 4 kilometrelik yolu takiben mağaraya ulaşılır. Mağaranın bulunduğu yerde kır kahvesi, dinlenme tesisleri gibi ziyaretçilerin çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacakları öncül tesisler mevcuttur.

Damlataşı oluşumları bakından oldukça zengin olan Karaca Mağarasında, damlataşları çok çeşitli renk ve şekiller arz eder. Mağara içerisindeki sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri yer almaktadır.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş, elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan ikisi çatlak sistemlerinden sızan suların oluşturulduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve salon sayısı altıya çıkmıştır. Mağaranın girişi bir insan boyu yükseklikte başlayıp içeriye doğru gidildikçe bir huni şekilde genişlemektedir.

Giriş noktasından en uç noktaya 150 metre uzunlukta, ortalama tavan yüksekliği 18 metre olan mağaranın toplam iç alanı yaklaşık bin 500 metrekaredir.

Karaca Mağarasının içerisinde belirgin bir hava hareketi söz konusu değildir. Bu sebeple mağara havasının nem oranı ağız kısmından içeriye doğru gidildikçe nispi bir artış gösterir. Yapılan ölçümlerde bu artış oranı ağız kısmında yüzde 65'ten yüzde 75'e çıkmaktadır. Mağara havası yaz mevsiminde dışarıya göre daha serin, kışın biraz daha sıcaktır. Bu özellikleri ile mağara, küçük bir mikroklima alanı olarak değerlendirilmektedir.

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Karaca Mağarasını İlk 4 Günde 700 Kişi Ziyaret Etti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim