• BIST 9702
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Kara Saban" ile Başladı, Modern Makineler İhraç Ediyor

Kara Saban" ile Başladı, Modern Makineler İhraç Ediyor
Karaman'da 37 yıl önce 48 metrekarelik dükkanda kara saban imal ederek işe başlayan Hasan Baş, bugün 20 bin metrekarelik iş yerinden ihracat yapıyor.

Karaman'da 37 yıl önce 48 metrekarelik dükkanda kara saban imal ederek işe başlayan Hasan Baş, bugün 20 bin metrekarelik iş yerinde ürettiği bilgisayarlı tarım makinelerini ihraç ederek ekonomiye katkı sağlıyor.

İş adamı Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada 12 yaşında ilkokuldan mezun olduktan sonra kaynak ve demircilik işine başladığını söyledi.

ÇIRAKLIKTAN PATRONLUĞA

Yaklaşık 9 yıl çıraklık ve kalfalık yaptıktan sonra ustasından izin alarak, 1979 yılında kendi iş yerini açtığını belirten Baş, "Küçük bir dükkandı. Burada önce kara saban, ardından da çapa ve pulluk gibi tarım aletleri yapmaya başladım. Hem de tamirat yapıyordum. Şartlarımız çok zorluydu. Demiri ocakta ısıtıp şekillendirmeye çalışıyorduk. Her şey kas gücü ile yapılmak zorundaydı" dedi.

"YILMADIM ÇOK ÇALIŞTIM"

Daha sonra biraz daha geniş dükkana taşındığını ifade eden Baş, şöyle devam etti:

"Yeni taşındığımız yer 138 metrekareydi, bize kocaman geliyordu. Buraya taşınmak bile bir cesaret istiyordu. Yeni makineler aldım. Traktörler için pulluk, mibzer, römork, pancar sökmeye yarayan çapalar yaptık. O dönem Türkiye'de pancar sökme makinesini ilk yapanlardan biriydim. Fakat yeteri kadar destek bulamadığım için o konuda zarar ettim. Yılmadım, çok çalıştım. Zamanla yaptığımız aletler tanınmaya başladı. Daha sonra taşındığım 800 metrekare kapalı alanı olan iş yeri de yetmemeye başladı. Karaman ve ilçelerinin yanı sıra komşu illere de satış yapmaya başladık."

"TEKNOLOJİYİ TAKİP ETTİM"

Baş, üretim yaparken dünyadaki teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmeye çalıştığına değinerek, şunları kaydetti:

"Devamlı araştırdım. Tarım aletleri alanındaki teknolojiyi takip ettim. Bugün 7 bin 500 metrekaresi kapalı, toplam 20 bin metrekarelik sanayi tesisinde üretim yapıyoruz. İş yerinde 40 işçimiz, makine mühendislerimiz var. Ar-Ge birimimiz bulunuyor. Eskiden bazı malzemeleri ithal ediyorduk. Malzemeler pahalıydı. Haliyle maliyet de yüksek oluyordu. Şimdi bir üründe kullandığımız tüm parçaları yapabiliyoruz. Paramız dışarıya gitmiyor. Çiftçimiz de teknolojik makinelere daha ucuza sahip oluyor."

ÇEŞİT ÇEŞİT MAKİNE YAPIYOR

Baş, ürettikleri tarım aletleri arasında, pancar sökme makinesi, kültivatör, sıra çapası, dal ve sap parçalama makinesi, duyargaçlı bahçe çapası gibi ürünlerin yer aldığını dile getirdi.

Türkiye'nin birçok yerine ürün gönderdiklerini anlatan Baş, "Bayilik sistemi ile çalışıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında bayilerimiz var. Başta Mısır ve Cezayir olmak üzere Afrika ülkelerine, Irak'a ve Türk cumhuriyetlerine ihracat yapıyoruz. Kara saban yaparken, nasibimizde bilgisayarlı tarım makineleri yapmak varmış. Kıt imkanlarla çalışıp, bugünlere geldik. Ülkemize, şehrimize, çiftçimize faydalı olabiliyorsak bunun mutluluğu bizi yeter" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim