• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı
20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusunun Bakü Azatlık Meydanı'nda katlettiği 137 kişi Hollanda'nın Lahey kentinde anıldı.

20 Ocak 1990 tarihinde Sovyet ordusunun Bakü Azatlık Meydanı'nda katlettiği 137 kişi Hollanda'nın Lahey kentinde anıldı. "Kara Ocak Faciası'nda 137 kişi Sovyet birliklerince katledilmiş, 700 kişi yaralanmış, 800'den fazla kişi de gözaltına alınmıştı.

Katliamın 26. yıldönümünde Hollanda Azerbaycan-Türk Kültür Derneği öncülüğünde Lahey Türk-İslam Kültür Derneği'nde anma etkinliği düzenlendi. Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Programda konuşan Hollanda Azerbaycan-Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, 20 Ocak'ın "Azerbaycan halkının bağımsızlığa attığı bir adım" olduğunu vurguladı.

"Bakü'de 26 yıl önce Ermeni ve Rus destekli canilerin katliam yaptığını" ifade eden Aşkın, "20 Ocak katliamının Türk dünyası yüreğinde bıraktığı acıyı unutmadık. Şehitlerimiz, hayatlarını özgür ve bağımsız Azerbaycan için verdiler. Bugün bizim azatlık günümüzdür. Allah bir daha bizlere böyle günler yaşatmasın." dedi.

Aşkın, "Halkımız o gün üstüne saldıran dehşet verici kabusa, Sovyet ordusunun korkunç saldırısına karşı göğüs germeyi, kendi kimliğini ve metanetini korumayı başardı. 20 Ocak, Azerbaycan'ın istiklal yolunun ilk şehitlik zirvesiydi. O gün 137 kişi öldürülmüş, 700 kişi yaralanmış ve 800'den fazla kişi gözaltına alınmıştır. Azerbaycan Türklerinin özgürlük mücadelesini hunharca katliamları ile bastırmaya çalışan Sovyet zulmünü şiddetle lanetliyor, bir daha böyle bir insanlık suçunun yaşanmamasını, arzuluyoruz." dedi.

Lahey Türk-İslam Kültür Vakfı Başkanı Tahsin Çetinkaya da, "İki devlet tek millet olan Azerbaycan ile Türkiye ayrılmaz bir bütündür. Gençlerimize tarihimizi iyi öğretmemiz lazım. Yalnız bunu öğretirken de Türk milletine ve Türk ulusuna düşmanlık yapan halkları ve devletleri de birer birer öğretmek lazım. Çünkü görüyoruz ki tarih tekerrür ediyor. Onun için gençlerimizi iyi bir eğitip ve donatmamız lazım. Türk halkının acısını hissedip Türk halkını yalnız bırakmamak lazım. Türk halkı sadece Türkiye'de değil. Avrupalı Türkler ve dünyanın değişik yerlerindeki Türkleri de ihmal etmememiz lazım." dedi.

Programa katılan davetlilere katliamı simgeleyen karanfiller verildi. Tarihçi ve yazarlar da 20 Ocak katliamı ile ilgili konuşma yaptı.

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

'Kara Ocak'ta katledilenler Lahey'de anıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim