• BIST 9753.97
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Kar İstanbul'u esir aldı, kimse kendini suçlamadı!

Kar İstanbul'u esir aldı, kimse kendini suçlamadı!
Kar, İstanbul'u iki gün boyunca esir aldı. Karayolları, TIR'ları, Valilik, zincirsiz araçları, Emniyet, şerit magandalarını suçladı. İlçe belediyeleri kafasına kara gömdü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise "Bizde sorun yok" açıklaması yaptı.

Uyarısı günler öncesinden yapılan karın önceki gün bastırmasıyla, İstanbul’da korkulan oldu. Kentte trafik tamamen ve saatlerce durdu. TEM Otoyolu kullanılamaz hale geldi, E-5 buz pistine döndü. İlçelerin birbiriyle bağlantısı kesildi. En çok güvenilen metrobüs yolu bile açık tutulamadı. Ara yollarda bırakın arabayı, yürümek bile imkansız hale geldi. İnsanlar metrobüs yolunda kilometrelerce yürüdü. Üst geçitler ve yaya yolları karla kaplandı. Caddeler ve ara sokaklarda araçlar kara saplandı. Karla kaplı yollara giren sürücüler ya araçlarını terk etti. Beylikdüzü, Esenyurt gibi ilçelerde saatlerce elektrik kesildi. Kar durdu sadece ana yollar açıldı. Bütün bu yaşananları ise kimse üstüne almadı. Kurumlar görevlerini yapmak yerine vatandaşı suçladı. Karayolları TIR'ları, Valilik, zincirsiz araçları, Emniyet şerit magandalarını suçladı. İlçe belediyeleri kafasına kara gömdü, 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise "Bizde sorun yok" açıklaması yaptı.

Hürriyet'ten Eyüp Serbest'in haberine göre İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı iki günün sonunda hafiflese de yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Önceki akşam işten çıkan İstanbullular kilitlenen yollar nedeniyle saatlerce trafikte kaldı. Metrobüs yolu buzlandığı için seferler durdu, köprüler buz tuttu. İstanbullular saatlerce milim milim ilerlemeyen toplu taşıma araçlarından inip kilometrelerce yolu yürümek zorunda kaldı. Boğaziçi Köprüsü’nü yaya geçenler de oldu. Dün ise kar fırtınası devam etti, önlemler yine yetersiz kaldı. 
Mesai saatinin öne çekilmesiyle evine erken gidenler şanslıydı. 
Geç çıkmak zorunda olanlar ise yine saatlerce çileyi yaşadı.

KARAYOLLARI: SEBEP TIR’LAR
Ama İstanbulluların saatlerce yaşadığı ‘beyaz kâbusu’ hiçbir yetkili üstlenmedi. Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, İstanbul’daki ana arterlerde en büyük ağın İstanbul Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunu, trafik akışıyla ilgili tedbirleri ise Emniyet’in aldığını savundu. Karayolları yetkilileri, Hürriyet’e, İstanbul’da karla mücadeleyi aralıksız sürdüklerini, trafikteki aksamalara, TEM bağlantı yollarındaki tıkanmaların neden olduğunu söylediler. 
Karayolları’na göre sıkıntı olan yerler köprüye katılım ve ayrım yolları. Trafikteki aksamanın nedeni ise kardan dolayı çıkamayan büyük araçların yan dönerek yolu tıkamaları.

VALİ: SEBEP ZİNCİRSİZLER 

Kırmızı alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’ne gelip bilgi alan (AKOM) İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, İstanbullulardan mecbur kalmadıkları sürece özel araçlarıyla ve zincirsiz yola çıkmamalarını, emniyet şeritlerini boş bırakmalarını istediler. Vali Şahin, “Sürücülerimizden mutlaka zincir ve halat bulundurmalarını rica ediyorum. Gerekmedikçe özel araçla yola çıkmayalım.”

BELEDİYE: BİZDE SORUN YOK 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise, AKOM ve belediye çalışanlarına teşekkür ettikten sonra şunları söyledi: “Arazide 5 bine yakın insanımız yoğun şekilde çalışıyor. 1050 civarında aracımız arazide. Yer yer 60 santimi bulan kar yağışı halen devam etmektedir. Toplu taşıma araçlarımızın sefer sayılarını arttırdık. İstanbul’u 15 milyon nüfusuyla devlet ölçeğinde değerlendirmek lazım. 3’üncü köprü açıldığında İstanbul bu sıkıntıları yaşamayacak.”

EMNİYET: SEBEP ŞERİT MAGANDALARI 

Bastıran tipiyle ‘duran’ trafikle alarma geçen İstanbul Emniyeti ise, saç baş yolduran tıkanıklığa, kış lastiği ve zinciri olmayan araçların yolda kalmasının yol açtığını savundu. Emniyet yetkilileri de, şöyle konuştu: “Ekiplerimiz emniyet şeritlerini tıkayan sorumsuz sürücüler nedeniyle olay yerine ulaşmakta büyük zorluk yaşadı. Geç kalınan her dakika trafiği biraz daha yoğunlaştırıyor.” 

‘KURU HAVA BAŞKANI’ TEPKİSİ 

Yenikapı-Hacıosman metrosu enerji hattında dün saat 17.15’te arıza meydana geldi. Metro seferleri, Osmanbey-Levent arasında yapılamadı. Metro duraklarında yolcu izdihamı yaşandı. Bazı yolcular Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’a, “Kuru hava belediye başkanı” sloganıyla tepki gösterdi. Seferler 32 dakika sonra normale döndü. 

AVCILAR-BEYLİKDÜZÜ BAĞLANTISI BİR SÜRE KESİLDİ 

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle dün akşam Avcılar ve Beylikdüzü bağlantısı kesildi. Metrobüsler yolda kaldı. Araçlar Haramidere rampasını çıkamadı. Yol buz pisten döndü.

OKULLAR BUGÜN DE TATİL 

İstanbul’da kar yağışı nedeniyle eğitim ve öğretime bugün de ara verildi. THY, kar yağışı nedeniyle dünkü uzun menzilli ve Avrupa yatısı olan seferler dışındaki tüm seferlerin iptal etti. İki günde iptal edilen sefer sayısının 334 olduğu belirtildi. TEM Mahmutbey-Hadımköy arasında rampalarda kalan 3 TIR yüzünden trafik akşam saatlerinde yeniden kilitlendi. Aynı güzergahta çok sayıda TIR’ın bulunmasından dolayı uzun araç kuyrukları oluştu. Araçların bariyerler kesilerek ters yönlerden TIR’ların kaldığı bölgeye yönlendirildiği ifade edildi. 
Yer yer seferleri duran metrobüs duraklarında izdiham oldu. İstanbullular yaşadıkları yol maceralarını bol bol ‘selfi’ çekerek ölümsüzleştirdi.

İLÇE BELEDİYELERİ KAFASINI KARA GÖMDÜ 

İlçe belediyeleri kafasını kara gömdü. Ara yollarda arabayla gitmek bir yana yürümek bile imkansız hale geldi. Üst geçitler merdivenler, yaya yolları kapalı. Üstü tamamen kar ve buzla kaplanan yürüyen merdivenin basamaklarını kullanmak imkansız. Yanıbaşındaki sabit merdivenlerin durumu da farklı değil. Basamakları tırmanan ve inen yolcular, bir buz pistinde hareket etmeye çalışır gibi zorlanıyor. Aralarında yaşlı olanlar da var. Onlara merdivenlerde daha emniyetli yürüyen gençler eşlik etmeye çalışıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim