• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Kapıkule’de ceza protestosu krizi

Bulgaristan 7 Ekim’den itibaren Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçen Türk TIR’larına yüzde yüz kontrol uygulaması başlattı ve birkaç saat içinde 100’e yakın TIR’a ağır cezalar kesti.
Türk şoförler bu gelişme üzerine sınırdan geçmeyerek kontak kapattı. Kapıkule’de 14 kilometre, Bulgaristan’da 8 kilometre TIR kuyruğu oluştu. TIR şoförlerinin eylemi Türkiye’nin ihracatına da darbe vurdu. Krizi çözmek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım krizi çözmek için TIR şoförleriyle bizzat görüştü ve Bulgar yetkililerin ceza kesmeyeceğini söyledi ancak hiç bir TIR gümrükten içeri girmedi.
 
Uluslararası Nakliyeciler Derneği İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, geçtiğimiz pazartesi günü patlak veren krizle ilgili şunları anlattı:
 
“Bulgaristan Avrupa’ya transit geçişimizdeki çok önemli bir ülke. Ancak zaman zaman sürücülerimizin Bulgaristan’da ülke içinde ağır ve keyfi cezalara maruz kalmaları sebebiyle sorunlar yaşanıyordu. Almanya’dan dönerken hepsinin içini Bulgaristan korkusu sarıyordu.”
 
TOPLANTIDA ANLAŞAMAYINCA YAPTILAR
 
“İki ülke arasında belli periotlarla Kara Ulaştırma Karma Komisyonu (KUKK) toplantıları yapılır. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Eylül ayında yapılan son toplantı anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine Bulgaristan 7 ekim 2013 günü kendi tarafından yüzde yüz kontrol başlattı. Yani tüm araçları durdurmaya başladılar. Denetimler Kapıkule’nin Bulgar tarafı olan Andreevo Gümrük Kapısı’na taşındı. Gelen tüm araçlar burada kontrole tabi tutuldu. Çok kısa süre içinde 100e yakın araç ceza yedi. Mazeret bulup yazacağınız türde cezalar bunlar. Yoldaki araçlar ise bunu öğrenince Bulgar tarafına geçmeyi reddetti. Kuyruk üç günde uzadı. Bir hafta boyunca bu denetim olacak dediler. Arkadan gelen birikim büyüdü. Türkiye tarafında 14 km’lik bir kuyruk oluştu. Sürücüler keyfi cezalara karşı Bulgaristan'a girmeye reddediyorlar. Kapıkulede hareketsiz bir şekilde beklemeye başladılar. Zulme dönüşen ceza uygulamalarının sonuçlanmasını bekliyorlar. Resmi bir taahhüt istiyorlar.”
 
BAKAN DEVREYE GİRDİ AMA ÇÖZÜLMEDİ
 
“Olaylar üzerine devreye giren Bakanımız Binali Yıldırım sürücülere telefonla ulaşarak Bulgaristan’ın 29 Ekim’e kadar kontrollerini durduracağını söyledi ve eyleme son vermelerini istedi. Ancak sürücüler karşı tarafa güvenmediği için eylemlerini sürdürmeye devam ettiler. İyi niyetli ve çaresizlikten başlamış bir eylemdi. Geçici bir çare bulundu. Ancak sürücülerimiz Bulgaristan geçişlerinde yaşadıkları zulmün bugüne kadar getirdiği birikimi sonucu olarak, biraz da duygusal yaklaşımlarla eylemde ısrar ediyorlar. Evine gitmek isteyenler olsa da daha küçük bir grubun etkisiyle eylem devam ediyor.”
 
BAYRAM ÖNCEKİ KRİTİK
 
“İhracatımız için bayram öncesi olması sebebiyle kritik bir süreç. Özellikle cuma cumartesi önemli günler. Kapıkule’nin karşı tarafı Türkiye’ye giriş de tıkandı. Hamzabeyli kapısında da her iki yönde 8-10 km tır kuyruğu oluştu. Başlangıçta Bulgaristan’a yönelik haklı bir eylem olsa da bugün için ihracatımızı riske atacak boyuta ulaştı. Biz bütün sürücülerimizi sağduyulu davranmaya, özellikle 29 ekimde iki ülke arasında yapılacak toplantı sonuçlarından sonra bu yaklaşımları tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. Şimdilik sürücülerimizin bir an önce kapıyı açıp ticareti kolaylaştırmaları gerekiyor. Mesaj anlaşılmıştır. Bu eyleme son verilmelidir. Biz bugün Kapıkule Gümrük Mülki İdare Amirliği’ne yazı yazarak şoförlerin endişesini gidermek amacıyla ilk 5 araca ceza yazılması halinde ivedi olarak bu cezayı ödemeyi taahhüt ettik. Bayramı evinde geçirmek için dönüş yolunda olanlar var. Daha fazla mağduriyete sebep olmamak için bunun önünün açılması gerekiyor.”
 
MİLLİ SERVET ÇÖPE GİDİYOR
 
Konuyla ilgili olarak konuştuğumuz bir sürücü ise 4 gündür Kapıkule’de beklediklerini belirterek şunları söyledi: “30 kilometrelik kuyruk oluştu. Bütün tır parkları ağzına kadar doldu taştı. Sebze meyve taşıyanlar var. Artık o tırlardan sular akıyor. Kötü kokular oluştu. Milyon dolarlık zarar var. Milli servet çöpe gidiyor.”
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim