• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor
Dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Kapalıçarşı, tarihinde ilk kez yönetime kavuşuyor.

Dünyanın en çok ziyaret edilen tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Kapalıçarşı, tarihinde ilk kez yönetime kavuşuyor. 2016'nın ilk çeyreğinde yönetimin oluşturulmasının ardından alınacak kararlar doğrultusunda tarihi çarşıda restorasyon çalışmalarına başlanacak.

İstanbul denildiğinde akla gelen ilk mekanlar arasında gösterilen Kapalıçarşı tarihinde ilk kez yönetime kavuşacak. 554 yıldır ayakta duran ve insanlığa hizmet veren tarihi çarşı, 2016'nın ilk çeyreğinde Kapalıçarşı esnafı, İstanbul Valiliği, Fatih Belediyesi, Vakıflar ve Büyükşehir Belediyesi ortak çalışması ile belirlenecek üyelerle yönetim oluşturulacak.

PROJE 5 AŞAMALI OLARAK HAYATA GEÇECEK

Tarihi çarşının esnaflarıyla Kapalıçarşı'da bir araya gelen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı Yenileme Avan ve Uygulama Projesi kapsamında hazırlanan 5 aşamalı çalışmayı esnaflarla paylaştı. Esnafların kafasındaki soru işaretlerini açıklığa kavuşturan Başkan Demir, hayata geçirilecek projenin aşamalarını da detaylı olarak anlattı.

KAPALIÇARŞI'NIN YÖNETİMİNDE 13 KİŞİ YER ALACAK

Kapalıçarşı'nın yönetiminin seçilmesinin son derece önemli olduğunu belirten Başkan Mustafa Demir, "Bundan sonra tüm sorumluğu alacak, Kapalıçarşı ile ilgili tüm kararları verebilecek bir yetkili aldığı kararları uygulayabilecek ve uygulatabilecek tek merci olacak. Şu ana kadar Fatih belediyesi tarafından yapılmış projelerin hayata geçirilmesi içinde önemli bir yer. Bunların içinde 13 kişilik bir yönetim kurulu olacak ve içerisinde 4 tane de kamu temsilcileri olacak, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve Vakıflar olacak. Bunlarda karşılaşılan probleminin çözümüne yönelik kurulan masanın etrafında hazır bulunacaklar. Ben Kapalıçarşı'nın geleceği açısından ümitliyim. Büyük bir yol kat ettiğimizi düşünüyorum" dedi.

"İLK OLARAK ALT YAPI ÇALIŞMALARI TAMAMLANACAK"

Yönetim oluşturulmasının ardından ilk olarak alt yapı çalışmalarına başlanacağını belirten Başkan Demir, "Alt yapıda ciddi bir sıkıntı var. İSKİ ile birlikte çalışmalarımız var. Özel kutular oluşturuldu şu anda onların yapımı devam ediyor. Bunlar yapıldıktan sonra zemin çalışmaları yapılacak. Bunlar yer altına alınınca bütün temiz su, kirli su, elektrik, soğutma, havalandırma sistemleri de o sistemin içerisine alınacak Böyle olunca Kapalıçarşı'nın problemlerinin 3'te 2 "si bitmiş olacak. Ondan sonraki aşama restorasyon aşaması olacak. Deneyimlerimiz doğrultusunda konuşuyorum" diye konuştu.

"KAPALIÇARŞI'YI KADERİNE BIRAKMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ"

İlk aşamada Kapalıçarşı'nın acil müdahale edilmesi gereken bölgelerinde bakım ve onarım çalışmalarının uygulanacağını dile getiren Mustafa Demir, "Kapalıçarşı'nın tamamını kapatmak ve hepsini birden restorasyona almak mümkün değil. Doğruda değil zaten acil müdahale edilmesi gereken yerler var. Acil noktalara müdahale edilmesi gerekiyor. Ondan sonrada Kapalıçarşı'nın izolasyonu var. Bunlar yapılırsa Kapalıçarşı en azından rahat bir nefes almış olacak Ama ondan sonra bu nakış işleri, yeniden düzenlenmesi ve gerekli büyük restorasyonu daha sonra gündeme geldikçe imkan buldukça yapılacak. Şüphesiz yerel yönetimlerinde desteği olacak Büyükşehir Belediyesi'nin burada çok desteği oldu. Fatih Belediyesi çok büyük destek verdi. Bundan sonra da bu çarşıyı kendi kaderine bırakmayı düşünmüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kapalıçarşı Tarihinde İlk Kez Yönetime Kavuşuyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim