• BIST 9693.46
  • Altın 2504.678
  • Dolar 32.5828
  • Euro 34.7996
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 21 °C

Kanserin Yeni Düşmanı Egzersiz

Kanserin Yeni Düşmanı Egzersiz
Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanserin, yeni bir düşmanının olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Bölümü'nden...

Çağın hastalığı olarak nitelendirilen kanserin, yeni bir düşmanının olduğunu söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hakan Bozcuk, kemoterapi, radyoterapi ve ilaç tedavilerinin yanı sıra egzersizin, kanser hastalarına yeni bir kapı açtığını söyledi.

Yapılan son dönem deneylerde egzersizin kanser hastaları üzerinde olumlu etkileri olduğu ortaya çıktığını ve kanser hastalığından korunma ve kanserin ilerlemesini geciktirmede egzersizin faydalı olabileceği bilgisini paylaşan Prof. Dr. Hakan Bozcuk, "Yapılan son dönem deneylerde egzersizin kanser üzerinde olumlu etkileri gözlemlenmiştir" dedi.

"KANSERLE BOZULMUŞ DENGEYİ GÜÇLENDİRİYOR"

Egzersizin kanser hastalığı üzerindeki etkisi hakkında da konuşan Prof. Dr. Hakan Bozcuk, "Kanser hastalığında, mevcut olan hassas bir dengenin değişimi ortaya çıkmaktadır. Bu denge, uzun süre iltihabi durum ve vücuttaki tümöre karşı savaşan savunma sisteminin birbiriyle ilişikli olarak değiştiği bir durumdur. Egzersiz, kanserde bozulmuş olan bu dengeyi, tümörü yok etmeyi amaçlayan savunma sistemini güçlendirerek ve aynı zamanda uzun süredir devam etmekte olan düşük düzey iltihabi durumu da hafifleterek hasta lehine çevirmektedir" ifadelerini kullandı.

"NORMAL HÜCRENİN KANSERLİ HÜCREYE DÖNÜŞMESİNE ENGEL OLUYOR"

Son dönemlerde yapılan laboratuvar ve hayvan deneylerindeki erken verilerin bazı ilginç sonuçları da gösterdiğinin altını çizen Prof. Dr. Bozcuk, "Bu sonuçlara göre egzersiz normal hücrenin kanserli hücreye dönüşmesinde başlı başına engelleyici olabilmektedir. Kanserli hücre, oluştuktan sonra çoğalarak kanserli kitle ve artan hücrenin oluşumunu azaltabilmektedir. Benzer şekilde kanser oluştuktan sonra ve yaygın evreye geçtikten sonra radyoterapi ve kemoterapi gibi savunma sistemi aracılıklı diğer son dönem tedavilerin kullanımdaki etkinliği de egzersizle artabilmektedir" dedi.

"DOĞAL ÖLDÜRÜCÜ HÜCRELER KAPASİTE ARTTIRIYOR"

Egzersiz ve kanser ilişkisine dair önemli ve heyecan verici bulgular hakkında da açıklamalar yapan Prof. Dr. Bozcuk, "Kanserin korunması basamağında egzersiz, vücuttaki uzun süreli iltihabi olayları baskılamaktadır. Bu da kanser gelişimini azaltmaktadır. Aynı şekilde vücutta savunma sisteminin çok önemli bir parçası olan doğal öldürücü hücreler yani NK hücrelerinin görevleri ve iş yapabilme kapasiteleri egzersizle artmaktadır. Kanser tedavisinde egzersizin rolüne geldiğimizde ise, egzersiz tümöre nüfus eden vücudun savunma hücrelerini arttırmaktadır. Bunlara Sitotoksik T hücreleri de denilmektedir" şeklinde konuştu.

KANSERİN TEKRARLAMASINDA AZALTICI ETKİ

Egzersizin son dönem savunma sistemini güçlendiren yeni tedavilerle kullanıldığında dendritik hücreler denilen hücrelerin sayısını arttırdığını belirten Prof. Dr. Bozcuk sözlerine şöyle devam etti:

"Egzersiz, tümörle savaşan savunma sistemini güçlendirmekte ve aynı zamanda vücudun savunma sisteminin tümörü tanımasını ve yok etmesini zorlaştıran uzun süreli iltihabi durum varlığını ise en aza çekmektedir. Tüm bu bulgular, egzersizin kanserden korunmadan ve kanser tedavisinde ve hatta belki de kanserin tekrarlamasında azaltıcı etkisi olabileceğini göstermektedir."

"DOKTORUNUZLA TEMASA GEÇİN"

Kanser tedavisi alan hastaların, doktorlarıyla temasa geçerek fiziksel durumlarına ve hastalıklarına uygun bir egzersiz programı konusunda destek almaları gerektiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Bozcuk, "Fiziksel olarak yeterli olan, egzersiz yaparak motive olan ve tedavisinin başarıya ulaşması ya da kanserin ilerleyişinin geciktirilmesi konusunda yeni bir şey yapmayı isteyen her kanser hastası, uygun egzersiz programları içinde yer almayı düşünmelidir" şeklinde konuştu.

Egzersizin kanser üzerindeki etkileriyle ilgili çalışmaların henüz erken sonuçlar verdiğini ve sonuçların özellikle hücre kültürü çalışmaları, laboratuvar sonuçları ile hayvan deneylerinden elde edildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Bozcuk, "Bu sonuçlar, ileri insan çalışmalarıyla desteklenmesi beklenen doğal bir ön basamak oluşturmaktadır. Bu konuda daha ileri bilgiye ihtiyaç olsa da ortaya çıkan bu sonuçlar heyecan verici" dedi.

Kanserin Yeni Düşmanı Egzersiz

Kanserin Yeni Düşmanı Egzersiz

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim