• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini belirterek,...

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Aytekin Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini belirterek, hastalıktan değil geç kalmaktan korkmak gerektiğini söyledi.

Kemik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ulusal Kanser Tarama Programı" çerçevesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm vatandaşların ücretsiz olarak yararlanabildiklerini belirtti. Tarama programı çerçevesinde Aile Sağlığı Merkezlerine ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'ne (KETEM) başvuran 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını kaydeden Kemik, "Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla Aile Hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz" dedi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce Mersin'de kanser taramaları çerçevesinde, 2013 yılından itibaren toplam 60 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 85 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT), ayrıca 80 bin kişiye serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapıldığını belirten Kemik, "Bu taramalar sonucunda 2013 yılından itibaren 41 kadınımızda meme kanseri, 20 kadınımızda serviks (rahim ağzı) kanseri ve 14 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Böylece toplamda 75 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 75 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir" diye konuştu.

Kemik, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nca yayınlanan illerin haftalık mamografi, smear ve GGT verilerine göre, 21-25 Aralık 2015 tarihleri arasını kapsayan kanser tarama değerlendirmesinde meme kanseri taramasında çekim sayısında Mersin'in Türkiye birincisi, kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre dördüncü ve rahim ağzı kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ise Türkiye altıncısı olduğunu söyledi.

Ülkemizde her 4 kadından birinde meme kanseri görülebildiğine dikkat çeken Kemik, "Meme kanseri, kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sıradadır. 2012 verilerine göre meme kanseri sıklığının bir önceki tahminlere göre yüzde 20, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 14 arttığı belirtilmiştir. Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 14 bin yeni meme kanseri vakası görüldüğü belirtilmiştir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim