• BIST 9079.97
  • Altın 2324.114
  • Dolar 32.3616
  • Euro 34.9438
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanser Teşhis Tarama TIR'ları yurdun dört bir yanında hizmet verirken, kadınların "Pembe prenses" dediği TIR,...

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kanser Teşhis Tarama TIR'ları yurdun dört bir yanında hizmet verirken, kadınların "Pembe prenses" dediği TIR, 2 yıl boyunca Malatya'da da faaliyette olacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından Türkiye'nin farklı illerinde toplam 10 adet mobil kanser tarama merkezi araçları erken teşhis ve tarama projesi ile kanser konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmayı hedefliyor. Proje kapsamında Malatya'ya gönderilen Kanser Teşhis Tarama TIR'ı düzenlenen törenle hizmet vermeye başladı. Mücelli Aile Sağlığı Merkezi bahçesinde gerçekleştirilen açılış törenine Vali Süleyman Kamçı, eşi Ayşe Kamçı ile birlikte katılırken, açılışa ayrıca Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Vali Yardımcısı Dr. M. Şamil Horasanlı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Kamu Hastaneleri Kurumu Genel Sekreteri Doç. Dr. Hilmi Ataseven, İl Sağlık Müdürü Dr. Nail Umay, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener katıldı. Açılış konuşmasını yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olan kanserin toplumlarda sosyoekonomik bir yüke, bireylerde ise maddi ve manevi bir yüke yol açtığını söyledi. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu ifade eden Şener, günümüzde her tespit edilen 4 kanserden birisinin meme kanseri olduğunu belirtti. Erken teşhisin kanser için önemine değinen Şener, Malatya'da 2 yıl süreyle tarama yapacak olan mobil TIR'da meme, rahim ağzı ve kolon kanseri gibi kanserler için erken teşhis taraması yapılacağını söyledi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise kansere bağlı ölümlerin dünyada ve Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, "Özellikle Türkiye gibi coğrafyası büyük, nüfusu neredeyse 80 milyon olan bir ülkede sizlerin "pembe prenses" dediğiniz bu TIR ile kanser erken teşhisinde çok önemli ilerlemeler kaydettik" diye konuştu.

Meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserinin dünyada taranması gereken kanserler olduğunu ifade eden Gültekin, bu kanserlerin erken teşhis ile yüzde yüz tedavi edildiğini söyledi. Kanser tarama merkezleri kurduklarını ancak vatandaşların fazla rağbet göstermediklerini kaydeden Gültekin, Erken Teşhis Tarama TIR'ı ile vatandaşların erken teşhislere ilgilerinin 5 kart attığını belirtti. Malatya'ya gönderilen mobil tarama TIR'ın köy köy, mahalle mahalle dolaşacağını söyleyen Gültekin, "Şu anda en gelişmiş, en çağdaş kanser tarama ve önleme programları sizlerin ayağınıza kadar geldi. İşte şimdi sıra sizlerde" şeklinde konuştu.

Daire Başkanı Doç.Dr. Gültekin ayrıca yaklaşan Anneler Günü dolayısıyla da herkese çağrıda bulunarak "Anneler Günü'nde belki de en güzel hediye annenizi KETEM'lerle tanıştırmak" diye konuştu.

Son olarak konuşan Vali Süleyman Kamçı da kanserin ölüm sebepleri arasında ilk başlarda olduğunu hatırlatarak erken teşhis ile kanserin tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çekti. Kanserde asıl sorunun hastalığın geç teşhis edilmesi olduğunu ifade eden Kamçı, "Ümit ediyorum ki sağlık alanında çok önemli mesafeler kat etmiş ilimiz, kansere karşı farkındalık ve erken teşhis hususlarında da hizmet verecek olan Mobil Kanser Tarama aracı ile çağın en önemli hastalığı ile mücadelede hatırı sayılır adımlar atacaktır" ifadelerine yer verdi.

Yapılan konuşmaların ardından kurdele kesimi ile birlikte mobil araç hizmete başladı. Eşi Ayşe Kamçı ile birlikte TIR içerisinde incelemelerde bulunan Vali Kamçı, burada yetkililerden bilgiler aldı.

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kanser Teşhis Tarama Tır’ı Malatya’da

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim