• BIST 9634.57
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Kanser hastalarının hayat ışığı 'Mavi Melekler'

Kanser hastalarının hayat ışığı 'Mavi Melekler'
Aralarında kanser hastalığını yenmiş üyelerin de bulunduğu “Mavi Melekler” grubu, 31 yıldır Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Onkoloji Bölümü'nde tedavi gören hastaların yardımına koşuyor.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 31 yıl önce hemşire Mükerrem Arın’ın önderliğinde kurulan “Mavi Melekler” grubu, hastanenin Onkoloji Bölümü ve Nükleer Tıp Merkezi'ne gelen hastalara ücretsiz hizmet veriyor. Hemşire Mükerrem Arın, Amerika'da bir hastanede gördüğü gönüllü hizmet eden kadınlar projesini Türkiye’ye gelince “Mavi Melekler” ismi ile hayata geçirdi. 65 kişiden oluşan grup, hiçbir maddi beklenti içerisinde bulunmadan hastalara hizmet veriyor. Her gün 13’er kişilik gruplar halinde çalışan Mavi Melekler, bir yandan hastalara çay, simit ve su ikramında bulunurken, diğer yandan da onların dert ortağı oluyor. Mavi Melekler, kendileri için en büyük ödülün hastalardan aldıkları dualar olduğunu ifade ediyor.

Yardımsever ‘Mavi Melekler’ grubu mensupları arasında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görmüş kişiler de yer alıyor. Bu şekilde kendi başlarından geçen hastalıkla nasıl mücadele ettiklerini hastalara anlatarak psikolojik destek veriyorlar.

“POLYANNACILIK OYNUYORUZ”

Hastanede 29 yıldır gönüllü olarak hizmet ettiğini belirten Yeter Doğantimur, “Polyannacılık oynuyoruz bir yerde. Hastaların hatırlarını ve ihtiyaçlarını soruyoruz. Maddi bir şey yapamıyorum, manevi olarak yapmaya çalışıyorum. Evde beyim alzheimer hastası, ona tembihleyip bırakıyorum ve geliyorum. Hastaları haftada bir gün gezmesem mutlu olamıyorum” diye konuştu.

“YAPTIKLARIMIZ İLAÇTAN DAHA ÇOK ETKİ EDİYOR”

22 yıldır Mavi Melekler grubunda hizmet veren grubun Pazartesi günü sorumlusu Fehime Yılmaz, “Biz onlara manevi olarak ne kadar yardımcı oluyor isek, karşılığını fazlasıyla bize veriyorlar. Hastaneye geldiğimizde onlarla her konuşmamızda ayrı bir keyif alıyoruz. ‘Allah razı olsun’ sözcüğünü duymamız bize yetiyor. Bende onkoloji hastasıyım, göğüs ve rahmi alınmış hastalara rahatlıkla 'bende aynı hastalığı yaşadım, sizler de iyileşip bizim aramıza katılacaksınız' diyorum. Bu şekilde onlara moral oluyorum. Bu yaptıklarımız onlara ilaçtan daha çok etki ediyor” dedi.

"TAMAMEN GÖNÜLLÜLÜK ESASI İLE ÇALIŞIYORLAR"

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eğitim ve İdari Sorumlusu Dr. Süleyman Altın, “Yaklaşık 30 yıldır hastanemizde hizmet veren ‘Mavi Melekler’ tamamen gönüllülük esası ile çalışıyorlar. Gerçekten hayırsever annelerin kurmuş olduğu hastanemizdeki hastalarımıza psikolojik, sosyal ve kültürel hizmet götürüyorlar. Evdeki hastalarını bırakıp bizim hastalarımıza hizmet verenler var. Hastalarımıza doktorların yanında psikolojik yardımın yanı sıra günlük işlerini yapmalarına da yardımcı oluyorlar” ifadelerini kullandı.

“ADI GİBİ KENDİLERİ DE MELEK”

Onkoloji bölümünde tedavi gören Gülcan Kalcıoğlu, “Onları her zaman görmek istiyoruz. Onlar adı gibi kendileri de melek. Onları görmediğim zamanlar özlüyorum. Kapıyı açıp içeri girdikleri zaman sanki melek içimize konuyor. Kendilerinden gerçekten çok memnunuz” diye konuştu.

Tedavi görmekte olan Melihat Karabudak ise, “Mavi Meleklerimizden çok memnunuz, her gün gelip halimizi hatırımızı soruyorlar. Bizlerin tek tek odalarını dolaşıyor. Bu koca hastanede her zaman simit, su gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyorlar. Bizi yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Gönüllü çalışan “Mavi Melekler” grubuna her isteyen giremiyor. Gruba girmek için en az lise mezunu olunması ve 3 aylık deneme süresinin sonunda uygun görülmesi gerekiyor. Grup üyelerinin tek istekleri ise gruba daha çok gönüllünün katılması, sponsor desteğinin verilmesi ve projenin diğer hastanelerde de uygulanması. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim