• BIST 9548.09
  • Altın 2495.732
  • Dolar 32.505
  • Euro 34.5659
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

Kanadı kırık kızıl şahin koruma altında

Kanadı kırık kızıl şahin koruma altında
Manavgat'ta bir vatandaşın, bulduğu kızıl şahin, yapılan ilk tedavisinin ardından Av ve Yaban Hayat Teknikeri İnci Kesen ile Av ve Yaban Hayatı Koruma görevlisi Nihat Tığ’a teslim edildi.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bir vatandaşın,bulduğu kızıl şahin, yapılan ilk tedavisinin ardından Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü Köprülü Kanyon Milli Park Şefi İsmail Kaya, Av ve Yaban Hayat Teknikeri İnci Kesen ile Av ve Yaban Hayatı Koruma görevlisi Nihat Tığ’a teslim edildi.

"KANADINDA İKİ AYRI YERDE KIRIK VAR"

Veteriner Hekim Mustafa Ataş, kızıl şahinin kanadından yaralı ve uçamaz halde kliniğine getirildiğini belirterek, "Öncelikle yarasının bakımını gerçekleştirdik. Durumu hemen yetkili mercilere bildirdik. Geldiği andan itibaren hiç bir şey yemedi. Durumu şu an için iyi. Kanadında iki ayrı yerde kırık var. Umarım en kısa zamanda iyileşir ve doğal hayatına döner. Bu kuş türleri diğer Avrupa ülkelerine göre bizim ülkemizde daha fazla. Ama popülasyon açısından baktığımız zaman türde ki gibi ülkemizde çok zenginlik görmüyoruz" dedi.

GÖÇMEN TÜR

Yaralı olarak bulunan kızıl şahinin Manavgat ve çevresi için göçmen bir tür olduğunu belirten Köprülü Kanyon Milli Park Şefi İsmail Kaya ise, "Kasım sonları ile Mayıs başlarında bölgemizde bulunuyorlar. Genellikle et ile besleniyorlar. Küçük kuşlar, tarla fareleri gibi etçil hayvanlarla besleniyorlar. Yıllık ortalama et ihtiyacı 5 Bin fare avlıyorlar. Bu da tarımsal anlamda da ne kadar etkin bir hayvan olduğunu gösteriyor. Mayıs ayından sonra bölgemizde nadiren görebiliriz. Çünkü göç ederler. Bu türler tehlike altında değiller ama hassas bir noktada diyebiliriz. Bu türler ülkemizde tüm Akdeniz boyunca göç ettiği dönemlerde görmek mümkün. Bu yetişkin bir kuş. Bu kuş türleri ile ilgili ülkemizde koruma faaliyetleri daha fazla artmış durumda. Bu kuşumuz silahla da vurulmuş olabilir yada avın peşinden giderken tele de çarpmış olabilir. Büyük ihtimal silahla yaralanmış olabilir. Bu arada kaçak avcılıkla yapılan mücadelenin anlamsız olmadığı da görülüyor" diye konuştu.

BİR HAFTADA 23 SİLAH YAKALANDI

Kaçak avcılıkla yaptıkları mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Kaya şunları söyledi:
"Biz Köprülü Kanyon Milli Park Şefliği olarak son 1 yıldan bu yana kaçak avcılıkla ilgili mücadelemizi daha artırmış bulunmaktayız. Burada görmüş olduğunuz 23 adet silah 2015 yılı son 1 hafta içerisinde yakalamış olduğumuz silahlardır. Bundan sonra da etkin şekilde mücadelemiz devam edecek. Bunu hem yaban hayatın iyi korunması hem de yasal avcıların haklarını korumak adına yapıyoruz. Faaliyetlerimiz bu şekilde devam edecek. Burada görülen silahlar merkez av komisyonunda tanımlanan standartlara uymamış oldukları için el konulmuş durumda. Bunlar Şube Müdürlüğümüze gönderiliyor.

Gerekli sorgulamaları yapıldıktan sonra satılarak kamuya gelir olarak kaydediliyor. Cezaları ise her tüfekte ayrı bir hikaye söz konusu olup. Yasak günde avlandıysa ayrı bir ceza, belgesi yoksa ayrı bir ceza. Yani işlemiş olduğu kabahate göre ceza miktarı değişiyor. 2015 yılı için kara avcılığına muhalefetle ilgili olarak uygulamış olduğumuz idari yaptırımlar olarak para cezası olarak 147 TL ile 16 Bin 765 TL arasında değişmekte."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim