• BIST 9059.38
  • Altın 2295.098
  • Dolar 32.3137
  • Euro 35.1151
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Kanada Rusya'yla askeri aktiviteleri askıya aldı

Kanada Rusya'yla askeri aktiviteleri askıya aldı
Kanada, Rusya ile önceden planlanmış askeri aktiviteleri askıya aldığını açıkladı.

Kanada, Rusya ile önceden planlanmış askeri aktiviteleri askıya aldığını açıkladı.

Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper, Federal Parlamentoda yaptığı açıklamada, Kanada Silahlı Kuvvetleri ile Rusya askeri birliklerinin Kuzey Kutbu’nda gerçekleştirecekleri NORAD kapsamındaki Uyanık Kartal Tatbikatı'nın (Exercise Vigilant Eagle) da bu çerçevede askıya alındığını söyledi.

Kanada’nın Moskova Büyükelçiliği’nin kapalı olduğunu tekrarlayan Harper, G7 üyesi ülke liderlerinin gelecek hafta toplanarak Ukrayna krizini görüşmelerinin mümkün olduğunu ifade etti.

Rusya’nın, Ukrayna konusundaki tavrını eleştiren Kanada Başbakanı, “Dünya İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle bir davranış görmedi" dedi.

Almanların 1938’de yaptığı gibi

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird de Ukrayna’nın Ottawa Büyükelçisi Vadym Prystaiko’yu kabulünde, Rusya’nın Kırım’ı işgalini, Nazi Almanya'sının 1938’de Çekoslovakya’nın Sudetenland bölgesini ilhak etmesine benzeti. Büyükelçi Vadym Prystaiko da Bakan Baird’in açıklamasına katıldığını belirterek, "Rusya’nın tutumu Kabul edilemez" diye konuştu.

Başkent Ottawa’daki Kanada Federal Parlamento binası bahçesinde göndere Ukrayna’ya destek olmak adına Ukrayna bayrağı da çekildi.

Ukrayna'yı ziyaret

Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard, İsveç ve Norveç dışişleri bakanlarıyla Ukrayna'ya giderek, görüşmelerde bulunacak.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Ukrayna'yı 5-6 Mart'ta ziyaret edecek 3 İskandinav ülkesinin dışişleri bakanlarının, Ukrayna'nın yeni yönetimiyle buluşması bekleniyor. Konuk bakanlar, ayrıca Doğu Ukrayna'dan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle de bir toplantı yapacak.

Bakan Martin Lidegaard, yapacağı ziyaretle Ukrayna hükümeti ve halkına kesin desteklerini göstermek istediklerini belirterek, Danimarka ve Avrupa Birliği'nin (AB) kesin düşüncelerini deklare ettiğini bildirdi.

Uluslararası temsilcilerin Ukrayna'ya gönderilmesini teklif ettiklerini ve Danimarka tarafı olarak temsilci göndermeye hazır olduklarını vurgulayan Lidegaard, ziyaretinde Ukrayna'nın düzenli ve barışçıl bir gelişim göstermesi için hangi imkanlarla destek olabileceklerini konuşacaklarını da kaydetti.

Lidegaard, şunları ifade etti:

"Yeni Ukrayna'nın inşasında kesin olarak geniş ve demokratik temeller yer almalı. Güçlü bir sivil toplum da çok önemli. O yüzden son günlerde yaşananları ve gelecek konusundaki görüşlerini almak için sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle de buluşacağım. Durumu çok ciddi şekilde izliyoruz. AB'nin birleşip Rusya'nın Ukrayna'nın özgürlüğünü hiçe sayan davranışını ve Kırım'daki hareketini kınamasından memnuniyet duydum. Rusya, askerlerini hemen üslerine geri çekmeli, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duymalı ve pazarlık masasına oturmalı."

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim