• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Kamyoncuların boykotu semt pazarını vurdu

Kamyoncuların boykotu semt pazarını vurdu
İstanbul semt pazarlarında kilosu 8 TL, olan domatesin Fethiye’nin Karaçulha beldesindeki Batı Akdeniz Hal Birliğinde kasası 1 TL, kilosu 20-40 kuruşa düştü.

İstanbul semt pazarlarında kilosu 8 TL, İzmir ve Ankara pazarlarında 4-5 TL olan domatesin Fethiye’nin Karaçulha beldesindeki Batı Akdeniz Hal Birliğinde kasası 1 TL, kilosu 20-40 kuruşa düştü.

Kamyoncuların İstanbul haline yönelik uyguladığı boykot ve Rusya'da etkili olan aşırı soğuklar üreticiye kadar yansıdı. Türkiye'nin en büyük tüketicisi konumunda bulunan İstanbul'a mal gitmeyince, üreticiler hale getirdikleri domatesi satmak için saatlerce beklemeye başladı. Kamyoncuların İstanbul’a yol yasağı koymaları nedeniyle komisyoncular, İstanbul’a mal gönderemeyince; üreticiler de ürünlerini yakın illerden gelen pazarcılara çok düşük ücretler karşılığında satmaya başladı.

Karaçulha Belediye Başkanı Yusuf Çaylı, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Kamyoncularınİstanbul hallerine Fethiye’den yaş sebze meyve götürmemesi ve ihraç edilen ülkelerden Rusya’da hava sıcaklığının çok düşük seviyede olmasından dolayı bölgemizdeki turfanda sebze fiyatı üzücü bir hal aldı. Domatesin toptan kilosu 20-40 kuruşa kadar düştü. Halde en iyi domates 80 kuruşa zor satılıyor. Çiftçilerimiz mağdur durumda. Tohum, fidan, gübre ve diğer nedenlerden dolayı fiyatın 1 TL‘nin altına düşmemesi lazım.Şu an ihracattaki desteklemeler yetersiz. İstanbul’daki yol yasağı boykotu durdurulabilirse pazarda hareket üretici lehine gelişebilir.”

Yıllardır üreticilik yaptıklarını söyleyen Mustafa Kazak da, halde saatlerdir domates satmak için beklediğini belirtti. 20 kilo gelen domates kasasını 1 TL‘den satamadığına işaret eden Kazak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu domatesi üretmek için 4-5 kişi çalıştık. Tohum, fidan ve gübre kullandık. Düştüğümüz hal ortada. Satamazsam dereye dökeceğim. Saatlerdir domates satmak için bekliyorum. Kilosunu 20-25 kuruştan satamadık.Sadece bir fidanı 1,5 TL‘ye aldık. Gübre, ilaç, naylon ve diğer giderlerle beraber domatesin kilosu en az 1 TL olmalı. Şu an havaların çok soğuk olmasından dolayı ve İstanbul’daki hallere kamyoncuların yaş sebze ve meyve götürmemeleri nedeni ile fiyatlar çok düşük ve domates almıyorlar.Sadece çevreden gelen pazarcılar domatesi düşük ücretle alıyor. Biz bu yıl bittik."

İHRACAT TIR'LARI SOĞUKTA BEKLİYOR

Fethiye’den başta Rusya olmak üzere yurt dışına yaş sebze ve meyve gönderen ihracatçılarda TIR'ların eksi 37 derecede beklediğini kaydetti. Salih Viran, soğuktan malları indiremediklerini belirterek şöyle konuştu: ”Rusya’ya gönderdiğimiz yaş sebze ve meyveler eksi 37 derece soğuk nedeni ile TIR'larda bekletiliyor.Soğuk sebebiyle yeni mal gönderemiyoruz. İstanbul’a da şu günlerde mal yapamıyoruz.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim