• BIST 9431.16
  • Altın 2499.059
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8021
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Kamuya Hangi Taşeronlar İşçiler Alınacak Hakları Neler Olacak

Kamuya Hangi Taşeronlar İşçiler Alınacak Hakları Neler Olacak
AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının hazırladığı ekonomi bülteninde, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarına yer verildi.

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığının hazırladığı ekonomi bülteninde, taşeron düzenlemesinin ayrıntılarına yer verildi. Bu kapsamdaki işçilerin sözleşmeleri 3'er yıllık periyotlar şeklinde düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/A'lı (SSK) olacak personelin, memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

AK PARTİ'NİN EKONOMİ BÜLTENİNDE VAR

AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığınca, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin sorulara ekonomi bülteninde yanıt verildi.

Hazırlanan ekonomi bülteninde, hangi işçilerin bu haktan yararlanacağı, aranacak şartların neler olduğu, hangi işlerin kapsama girdiği, özel sözleşmeli personelin mali ve sosyal hakları, kamuda istihdam sürecinin yanı sıra belediye ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin durumuna ilişkin soruların yanıtları yer alıyor.

KAMUDA ÇALIŞAN İŞÇİYİ İLGİLENDİRİYOR 

Ekonomi bülteninde yer verilen bilgilere göre, düzenleme, genel ve özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumlarıyla bunlara bağlı döner sermayeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlar, özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım işlerinde çalışan işçileri ilgilendiriyor.

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR YARARALANAMAYACAK

Özel sektör şirketlerine ait iş yerlerinde çalışan taşeron işçiler ise bu kapsamda yer almıyor.

12 AY BOYUNCA KESİNTİSİZ ÇALIŞMA ŞARTI

Kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde çalışan yaklaşık 720 bin işçi bu haktan yararlanacak. 12 ay boyunca ve tam zamanlı olarak çalışanlar, özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek, emekliliğe hak kazananlar ise bu durumdan yararlanamayacak.

65 YAŞ SINIRI 

Kamu iş yerlerindeki taşeron işçilerinin, "özel sözleşmeli personel" olarak alınabilmesi için şu şartların tümünün sağlanmış olması aranacak: "Kurum ve iş açısından kapsamda bulunmak, tasarının TBMM'ye sevk edildiği tarih itibarıyla çalışıyor olmak, yaş hariç devlet memurluğuna atanmak için öngörülen genel şartları taşımak, emekli aylığı almaya hak kazanmamış olmak, 65 yaşını doldurmamış olmak.

HAKLARINA DAİR DAVA AÇMAMAYI TAHÜT ETMEK

Haftalık çalışma saatinin tamamında idareye ait işlerde çalışıyor olmak, dava açma dahil her türlü haklarından feragat etmek.

YAZILI SINAV ŞARTI

Yapılacak yazılı veya sözlü sınavda başarılı olmak.

HAKKINDA DAVA VE SORUŞTURMA OLANLAR ALINMAYACAK

Devletin güvenliğine karşı suçlarla anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlarla ilgili olarak hakkında herhangi bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak."

ASIL İŞVEREN-ALT İŞVEREN İLİŞKİSİNİN KURULDUĞU İŞLER

Yapılacak yasal düzenlemeyle, Kamu İhale Kanunu ve diğer ilgili kanunlar kapsamında, asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulduğu "personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamındaki" asıl ve yardımcı işlerde, bir yıllık süreklilik arz eden hizmetlere ilişkin işlerde ve ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği işlerde çalışanlar bu haktan istifade edecek.

GEÇİCİ İŞÇİLER YARARLANAMAYACAK

Söz konusu kapsam dışında kalan 3 veya 6 aylık bir çalışma dönemi için geçici işçi olarak çalıştırılan kişiler bu haktan faydalanamayacak.

YENİ SÖZLEŞME MODELİ İLE ÇALIŞACAKLAR

Özel sözleşmeli personel modeli, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmaksızın alt işveren işçilerinin atamalarının yapılabilmesi ve bunlar aracılığıyla yürütülen hizmetlerin aynı şekilde sürdürülmesi amacıyla oluşturulan yeni bir sözleşmeli personel çalıştırma modeli olarak tanımlandı.

ÜCRETİ BAKANLAR KURULU BELİRLEYECEK

Bu modelde, bu kapsamdaki sözleşmeli personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

ÇALIŞMA SAHALARI

Çalıştırılacak personel, "özel sözleşmeli personel" unvanlı pozisyona atanacak. İhale hak edişlerinin ödendiği bütçe, teşkilat ve birimde istihdam edilecek.

Sözleşme dönemi 3'er yıllık periyotlar şeklinde düzenlenecek. Sosyal güvenlik yönünden 4/A'lı (SSK) olacak. Memur sendikaları kapsamında toplu sözleşme hakkı bulunacak.

DEVLET MEMURU OLMAYACAKLAR

Düzenlemeyle kamuya geçecek taşeron işçilerinin maaş veya özlük hakları yönünde bir farklılık olması beklenmiyor.

3 YILDA BİR SÖZLEŞME YENİLEME ŞARTI

Kadroya alındıktan sonra 3 yıl arayla sözleşmeler yenilecek. Bu kişiler devlet memuru kadrosuna alınmayacak, sadece özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

MAAŞ TAŞERON YERİEN DEVLETTEN 

Aynı işte ve aynı özlük haklarıyla çalışmaya devam edilecek, maaş ve özlük hakları taşeron firmalar yerine kamu kurumlarınca yerine getirilecek.

ALDIKLARI MAAŞ NEYSE O ÖDENECEK

Yapılacak düzenlemeye göre 1 Ocak itibarıyla ihale sözleşmesine göre ödenen ücret ve diğer mali haklar esas alınacak.

ESKİ MESAİ ÜCRETLERİ VE SOSYAL HAKLAR GİDECEK

4/B'li sözleşmeli personel, sosyal haklardan aynı şekilde yararlanmaya devam edecek, ihale sözleşmesine göre varsa fazla mesai ücretiyle sosyal hakları dikkate alınmayacak.

ÖZEL SINAV YAPILACAK

Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak.

Yasal düzenlemeden itibaren 30 gün içinde, çalışılan idareye yazılı başvurulacak, başvuru süresinin bitiminden itibaren 3 ay içinde idare başvuruyu inceleyecek ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit edecek.

Bunu izleyen 3 ay içinde ise merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için İçişleri Bakanlığınca isim vizesi yapılacak.

Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen 2 ay içinde idarelerince yazılı veya sözlü sınava tabi tutulmaları, yapılan sınavlarda başarılı olanların 1 ayda vize edilen pozisyonlara atanması gerekecek.

BELEDİYE VE ÖZEL İDAREDEKİ İŞÇİLER

Belediye ve özel idarelerdeki taşeron işçiler için bu kurumların kuracağı şirketler aracılığıyla istihdam sağlanacak.

Halen mahalli idarelerde alt işveren işçisi olarak çalışanlar, mahalli idarelere ait şirketlerde işçi olarak istihdam edilecek.

Mahalli idarelerin mevcut şirketlerinde çalışanlar aynen çalışmaya devam edecek.

Sadece belediyeler ve il özel idareleriyle bağlı kuruluşlarında alt işveren bünyesinde istihdam edilen işçiler, mahalli idarelere ait şirketlerde özel sözleşmeli personel olarak istihdam edilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim