• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçiye müjde çıkmadı

Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçiye müjde çıkmadı
Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadro hayali boşa çıktı. Üç bakanlığın üzerinde çalıştığı taşeron yasa taslağında kadro çalışmasının yapılmadığı ortaya çıktı.


Soma faciasının ardından bütün dikkatlerin yöneldiği taşeron yasa taslağının son şeklini Bugün açıklıyor. Sendikaların büyük tepkisine yol açan taslakta, kamuda çalışan 750 bin taşeron işçiye ‘kadro’ müjdesi çıkmadı. Bakanlar Kurulu kamuda hangi işlerin taşerona yaptırılacağını tek tek belirleyecek. Taşeron sözleşmesi kamuda 3 yıl, özel sektörde 1 yıl olacak.

14 maddelik düzenleme

Hükümet’in hazırladığı taşeron taslağında kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin kıdem tazminatı, ücret garantisi ve yıllık izin hakkına yeni iyileştirmeler getirilirken, çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adım yer almıyor.
Taslak düzenleme toplam 14 maddeden oluşuyor. Taslağın Soma faciası öncesinde Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğü ancak olay sonrası yeni eklemelerin olabileceği belirtiliyor.

İşte taslağın ayrıntıları:

Kamu kurumları bugün olduğu gibi asli işin dışındaki yardımcı işler için taşeronlardan hizmet satın alabilecek. Ancak tasarıyla, bu yardımcı hizmetlerin listesini Çalışma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü ve Maliye Bakanlığı’nın teklifi üzerine
Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Kamu asli işlerde taşeron işçi çalıştıramayacak. Ancak, yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda bu işlerin de taşerona verilmesinin önü taslak düzenlemeyle açılıyor. Örneğin kamu hastaneleri hemşire, doktor ya da teknisyeni taşeron işçi olarak dışarıdan alamayacak. Ancak, kadrolu doktor ya da hemşire sayısının yetersiz kalması durumunda bu hastaneler taşeron yoluyla doktor ya da hemşire çalıştırabilecek.

Taşeron işçilere alt işveren maaşını ödemezse, işveren taşeron şirketin hak edişinden kesip maaşı kendisi bankaya yatıracak. Asıl işveren alt işverenin işçi ücretlerini ödeyip ödemediğini şikâyet veya kendiliğinden her ay kontrol edecek.

Türk-İş itiraz raporu hazırlıyor

Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı ile Ma­li­ye ve Ha­zi­ne­’nin or­tak­la­şa ha­zır­la­dı­ğı ta­şe­ron tas­la­ğı Türk-İş’­te tam an­la­mıy­la ha­yal kı­rık­lı­ğı­na yol aç­tı.  14 mad­de­lik tas­la­ğı, ça­lış­ma ha­ya­tı uz­ma­nı 6 ay­rı pro­fe­sö­re in­ce­le­ten Türk-İş, bu­ra­dan çı­ka­cak not­lar üze­rin­den kap­sam­lı bir iti­raz ra­po­ru ha­zır­la­yıp hü­kü­me­t­e su­na­cak.

İş güvenliğinden her iki patron sorumlu

Alt işveren işyerinde iş sağlığı ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olacak. Asıl işveren, alt işverenin gerekli iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alıp almadığını gözetmek ve denetlemekle yükümlü olacak.

Sorumluluk bürokratın

Kamuda yasak olan alanlarda taşeron işçi çalıştırılması halinde, cezai sorumluluk bürokratlara yüklenecek. Bu suçu işleyen bürokratlar kıdem tazminatlarından maaşlarına kadar aylıklarının 5 katı tutarında para cezasına çarptırılacak. Ayrıca işçilerin açtığı davaları devletin kaybetmesi halinde buradan doğacak parasal cezalar ve zararlar bürokratlardan tahsil edilecek.

Kamuda çalışan taşeron işçiler kamu kurumların1 dava açmadan önce SGK’ya başvuru yapacak. SGK’ya başvuru yapılmadan dava açılamayacak. SGK uygun görüş vermezse o zaman dava açılabilecek. SGK yapılan başvuruları yanıtlamazsa, dava açmak için 90 gün beklenecek. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim