• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kamuda başörtüsü artık serbest

"Demokratikleşme Paketi" kapsamında kamuda başörtüsüne özgürlük sağlayan düzenleme Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nin adımları birer birer atılıyor. Dün gece iki tarihi düzenleme daha yasa değişikliği yapılmadan, idari tasarrufla hayata geçirildi. 28 Şubat dönemi başta olmak üzere yıllardır tartışılan kamudaki başörtüsü yasağı artık yok. İlköğretim okullarında ise Öğrenci Andını okuma zorunluluğu ortadan kaldırıldı. İki düzenleme de dün akşam onay alarak, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. 
 
ARTIK KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ SERBEST
 
Yıllardır kangren haline gelen tartışmalardan biri olan kamuda başörtüsü yasağı, bir gecede değişmiş oldu. Bunun için "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik"te değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 5'inci maddesinin a bendindeki "Kadınlar" ifadesinden sonra gelen "Kadınlar;
Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur" bölümü yürürlükten kaldırıldı. Bu cümleden sonra gelen "Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kamu amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır" bölümü ise yönetmelikte kaldı. 
 
ASKER, POLİS, YARGIÇ VE SAVCILAR KAPSAM DIŞI
 
Yönetmelikte ayrıca, "Resmi elbise (üniforma) giymek zorunda olanlar” ibaresi “Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup olanlar, hâkimler, savcılar, Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görev yapanlar” şeklinde değiştirildi. Böylece, asker, polis, yargıç ve savcılar kapsamdışında tutulmuş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta başında Demokratikleşme Paketi'ni açıklarken, kamudaki başörtüsü yasağının da kaldırılacağını vurgulamıştı. Erdoğan, "Yönetmelik, kadın ve erkekler için kısıtlayıcı hükümler içeriyordu. Bu kısıtlamalar, çalışma hakkını, din ve vicdan özgürlüğünü ihlal ediyor, ayrımcılık içeriyordu" ifadesini kullanmıştı. Buna karşın, Genelkurmay, Emniyet ve yargı kurumları, kendi içlerinde kılık kıyafetle ilgili düzenlemelere gidebilecek. Özellikle bu kurumlardaki sivil memurlara başörtüsü serbestisi verilip verilmeyeceği de merak konusu. 
 
ÖNCE KURMAYLARI DUYURDU
 
Atılan iki tarihi adımı önce Başbakan Erdoğan'ın kurmayları duyurdu. Başbakan Başmüşaviri Aydın Ünal, "İmzalar atıldı. Resmi Gazete'de yayımlanıyor. İlkokullarda And kalktı. Kamuda başörtüsü serbest" diyerek haberi verirken, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın da "Kamuda başörtüsü yasağı resmen kalktı. Türkiye'nin bu ayıptan kurtulması demokrasi adına büyük kazançtır." ifadesini kullandı.
 
RESMİ GAZETE GECİKTİ
 
Son dakikada gelen düzenlemeler, Resmi Gazete'yi de geciktirdi. Hemen her gece günün ilk dakikalarında yayınlanan Resmi Gazete, bu kez 01.15'e kadar sarktı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim