• BIST 9693.46
  • Altın 2508.539
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7872
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Yozgat’ta İncelemelerde Bulundu

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Yozgat’ta İncelemelerde Bulundu
Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkiye'nin, hiçbir şekilde din, dil, ırk, mezhep ve siyasi bir ayrım yapmadan kapısını herkese açtığını, bugün...

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Türkiye'nin, hiçbir şekilde din, dil, ırk, mezhep ve siyasi bir ayrım yapmadan kapısını herkese açtığını, bugün Türkiye'de Suriyelilerle birlikte yaklaşık 4,5 milyon mültecinin yaşadığını, bunun dünyanın hiçbir ülkesinde görülmediğini söyledi.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Yozgat'a geldi. Mültecilerin yaşam koşullarını yerinde inceleyen Başdenetçi Ömeroğlu, daha sonra Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı'yı makamında ziyaret etti. Valilikte bir açıklama yapan Ömeroğlu, Yozgat'ta Mülteci Kabul ve Barınma Merkezini ziyaret ettiklerini belirterek, "Orada kalanlarla ayrı ayrı hiçbir idareci olmadan yalnız görüştük. Ben öncelikle Yozgat'a adım attığımızdan itibaren Sayın Valimiz ve arkadaşların çok yakın ilgisini gördük. Çok çalışkan, çok güzel işler yapmış. Kendisini içten tebrik ediyorum" dedi.

YOZGAT MÜLTECİ MİSAFİRHANELERİ TAM NOT ALDI

Bir hafta önce diğer denetçilerin Erzurum Aşkale'yi ziyaret ettiğiri ifade eden Ömeroğlu, "Bugün de Yozgat'ımıza geldik. Tek merkez burada Kabul ve Barınma Merkezi. Burada uluslararası mültecilik statüsünü almak için 3-5 yıl bekliyorlar. Birleşmiş Milletler bunları inceliyor, inceledikten sonra artık mülteci statüsüne alıyorlar ve istedikleri ülkeye gidebiliyorlar. Uluslararası mülteci statüsü isteyenler Türkiye'nin her yerinde barınabiliyorlar. Burada daha çok muhtaç olanlar ve çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. Doğrusu benim görebildiğim kadar gerçekten hem hijyen, temizlik şartları hem kaldıkları yatak odaları hem de mümkün mertebe sosyal imkanlarını gayet iyi gördüm. Devlet bunlardan hiçbir para almadan, hiçbir ücret talep etmeden, genel ihtiyaçlarını çok rahat bir şekilde karşılıyor. Sağlık hizmetleri bakımından Türk vatandaşlarında olduğu gibi herhangi bir ücret talep edilmeden kamu hastanelerinde ve anlaşmalı özel hastanelerden giderebiliyorlar. 1 ve 2 Şubat tarihlerinde de 2 geçici barınma merkezini ziyaret edeceğim. Bunlardan bir tanesi Kilis Öncüpınar konteyner yeri, bir diğeri de Gaziantep İslahiye çadır kent. Daha önce uluslararası kuruluşlarda denetlerdiler. Son derece olumlu raporlar verdiler. Özellikle hem Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün ve AFAD'ın çok güzel işler yaptığını bizzat gözlemledim. Allah devletimize zeval vermesin" diye konuştu.

Osmanlı döneminden beri bu ülkenin herkese kapısını açtığına değinen Ömeroğlu, "Ülkemizde Suriyeliler dışında da mülteciler bulunuyor. Ülkemiz 4,5 milyon civarında bir mülteci barındırıyor. Bu dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir şey yoktur. Göçler 1492 lerden başlamış ve ilk göç 500 bin Yahudiyi İspanya'da katledilmeden kurtarmış Osmanlı ülkesi bunları misafir etmiştir. Daha sonra kafkaslardan, balkanları almış, uzak doğudan almış, bugün Suriye'den almaktadır. Bu 16 Mart'ta da İspanya'dan ulusal ombusmanı gelecek, Gaziantep'te ziyaretlerde bulunacak.Bildiğiniz gibi her şeye rağmen hiçbir din, ırk, mezhep, siyasi bir ayrım yapmadan herkese kapısını açmıştır" ifadelerini kullandı.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı ziyaretçilerinden dolayı Baş Denetçi Ömeroğlu'na teşekkür ederek, "Kamu denetçiliği kurumu başkanımız aynı zamanda baş ombudsman sayın Nihat Ömeroğlu bugün çalışma arkadaşlarıyla birlikte ilimize ziyaret gerçekleştirdiler. Başta Kabul ve Barınma Merkezi olmak üzere Yozgat'ta yaşayan ve ağırlıklı olarak Afganistan, Suriye ve Iraklı olmak üzere bir takım incelemelerde bulundular" dedi.

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Yozgat’ta İncelemelerde Bulundu

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, Yozgat’ta İncelemelerde Bulundu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim