• BIST 9142.4
  • Altın 2325.163
  • Dolar 32.3729
  • Euro 34.9661
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Kameralar cinayeti kaydetti, ama hakim 'delil yok' dedi

Kameralar cinayeti kaydetti, ama hakim 'delil yok' dedi
Yerde yaralı halde yatan Filistinli genci kameralar önünde vurarak öldüren İsrail askerinin yargılandığı davaya bakan hakimin, olayla ilgili "makul şüphe var, ancak yeterli delil yok" açıklaması tepkilere neden oldu.

Yerde yaralı halde yatan Abdulfettah eş-Şerif isimli Filistinliyi kameralar önünde vurarak öldüren İsrail askerinin yargılandığı davaya bakan askeri hakimin kararı, kamuoyunda tepkiyle karşılandı.

İsrail askeri mahkemesinde dün görülen duruşmada söz konusu askerin tutukluluk süresinin sadece iki gün daha uzatılmasını ve hakimin "yeterli delil yok" şeklindeki açıklamasını AA muhabirine değerlendiren Şerif'in babası Yusri, "Oğlumun katledilme anı kamera kaydında net bir şekilde görülüyor ve bu İsrail ordusunun insanlık suçu işlediğinin açık bir delili. İsrail ordusunun sahada işlediği suçları siyasi ve hukuki olarak örtmeye çalışıyorlar. Bu beklediğimiz bir şeydi, sürpriz olmadı." dedi.

Oğlunun cesedinin henüz kendilerine teslim edilmediğini belirten baba Şerif, teslim edilmesinin ardından otopsi yaptırarak İsrail ordusu aleyhine dava açacaklarını belirtti.

"İsrail mahkemeleri politikacıların hizmetinde"

Filistinli insan hakları örgütü olan El-Hak'ın Hukuk Birimi Başkanı Avukat Tahsin Cuma da "İsrail ordusu öldürülen yaralı Filistinlinin üzerinde patlayıcı bulunma ihtimalinden dolayı öldürüldüğü şeklinde savunma yapıyor ancak bu doğru değil."diye konuştu.

Abdulfettah'ın, 18 dakikadan fazla yaralı olarak yerde yattığını aktaran Cuma şunları kaydetti:

"Eğer üzerinde bomba olsa ve patlatmak istese bunu yapacak yeterli zamanı zaten vardı. Ayrıca videoda açıkça görülüyor ki yerde yatarken başını bile zor hareket ettiriyor. Üzerinde bomba olsa bile bunu patlatma riski olmadığı açıkça ortadayken başından vurularak öldürülüyor."

İsrail mahkemelerinden çıkan kararların daima siyasilere hizmet ettiğini savunan Cuma, "Bugüne kadar yaşanan tecrübeler, İsrail mahkemelerinin daima siyasetçilerin hizmetinde olduğunu ve onların çıkarlarına göre hükümler verdiğini gösterdi. Bu nedenle bu son cinayetle ilgili yargılanan askerin de hapis cezası almasını beklemiyorum." ifadelerini kullandı.

Görüntüler uluslararası toplumdan da tepki aldı

İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da perşembe günü "bir askeri bıçakladıkları" iddiasıyla 21 yaşındaki Filistinli Abdulfettah eş-Şerif ve yine 21 yaşındaki Remzi el-Kasravi'yi öldürdüğü bildirilmişti.

Olaydan saatler sonra bir İsrail askerinin, yerde yaralı halde yatan Şerif'i başından vurarak öldürdüğü anın görüntüleri ortaya çıkmıştı.

Söz konusu askerin yerdeki yaralı Filistinlinin yakınına gelerek başına nişan aldığını ve ateş ettiğini gösteren kayıt, Filistin kamuoyunda infiale yol açmış, uluslararası toplumun da tepkisini çekmişti. BM'den yapılan açıklamada, yaralı Filistinlinin vurularak öldürülmesi "korkunç, ahlaksız ve gayri adil" bir fiil şeklinde tanımlanarak, kınanmıştı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim