• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Kalpteki Tıkalı Ana Toplardamar Ameliyatsız Açıldı

Kalpteki Tıkalı Ana Toplardamar Ameliyatsız Açıldı
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi'nde bir hastanın kalbinde tıkalı olan ana toplardamar ameliyatsız açıldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Hastanesi'nde bir hastanın kalbinde tıkalı olan ana toplardamar ameliyatsız açıldı.

İşlemi gerçekleştiren ESOGÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı, yaptığı açıklamada, 32 yaşındaki Emine Seda Cırık isimli hastanın son 3 ayda yüzünün sol yarısında ve boynunda meydana gelen şişlikten şikayetçi olarak kendilerini başvurduğunu belirtti. Aynı zamanda şiddetli baş ağrısı da çeken hasta, Nöroloji Bölümü tarafından da muayene edildiğini, fakat bir anormallik saptanmadığını ifade eden Doç. Dr. Yazıcı, "Hastamızın tıbbi özgeçmişine baktığımızda 3 yaşında iken doğuştan kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı olduğunu öğrendik. Yapılan incelemeler sonucunda vücudun üst yarısındaki kanı kalbe taşıyan ana toplardamarın tıkalı olduğu tespit edildi. Hastanın tedavisi için bu tıkalı ana toplardamarın açılması gerekiyordu. Detaylı değerlendirmelerden sonra açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle bu damarın açılmasına karar verildi. Narkoz verilmeksizin, yalnızca kasık bölgesi uyuşturularak gerçekleştirilen ve toplam 1 saat süren işlemle tıkalı damar stent yerleştirilerek tedavi edildi. İşlemden 48 saat sonra hastanın yüzündeki ve boynundaki ödem kaybolmuş, baş ağrısı şikayeti de sona ermişti" diye anlattı.

Doç. Dr. Hüseyin Uğur Yazıcı, vücudun üst yarısındaki kanı kalbe taşıyan ana toplardamarın tıkanıklığının çok nadir karşılaşılan bir durum olmakla beraber acil olarak tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu aktararak, şunları belirtti:

"Ölümle sonuçlanabileceği için doğru teşhis edilip zamanında tedavisinin yapılması önem arz etmektedir. Günümüzdeki teknik gelişmelerin bir sonucu olarak çeşitli merkezlerde stentleme yöntemiyle bu hastalığın tedavisi yapılabilmektedir. Yüzün çeşitli bölgelerinde veya boyun kısmında ödem görülen vakalarda ihmalkar davranılmamalı ve zaman kaybetmeksizin kardiyoloji uzmanının olduğu bir sağlık merkezine başvurulmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim