• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Kalp yetersizliğine dikkat

Kalp yetersizliğine dikkat
Türkiye'de kalp yetersizliği yaş ortalamasının gelişmiş ülkelerden daha düşük olduğunu belirten uzmanlar, hastalığın 20 yıl içinde toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşacağını söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından "Kalp Yetersizliği Farkındalık Günü" kapsamında bir toplantı düzenledi.

TKD Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Türkiye'de kalp yetersizliği yaş ortalamasının gelişmiş ülkelerden daha düşük olduğunu dikkat çekerek, hastalığın 15-20 yıl içinde toplum sağlığını tehdit eden boyutlara ulaşacağını vurguladı.

9 milyon kişi risk altında

Avrupa ülkelerinde 15 milyon, ABD'de 6 milyon, Türkiye'de ise 1,5 milyon kalp yetersizliği hastasının bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tokgözoğlu, “Türkiye nüfusunun yaşlanması sonucu bu rakamın önümüzdeki 10 yıl içinde en az iki üç kat artacağını öngörüyoruz.

Bugün için ülkemizde 9 milyon kişi, kalp yetersizliği gelişimi açısından risk altında. Bu kişilerin üçte birinde ise yakın zamanda kalp yetersizliği gelişeceği öngörülüyor" dedi.

Hastalığın tedavi süreci çok zor

Hastalıkta beklenen yaşam süresinin pek çok kanser türünden daha kötü olduğunu anlatan Prof. Dr. Tokgözoğlu, rahatsızlığın hayat boyu tedavi gereksinimi, sık hastaneye yatma ihtiyacı, komplike ve pahalı cihaz tedavisi uygulamaları nedeniyle de sağlık ekonomisine yüksek maliyetler getirdiğini bildirdi.

Yüzde 20’si ölümle sonuçlanıyor

Dernek Genel Sekreteri Prof. Dr. Adnan Abacı da kalp yetersizliği hastalarının yüzde 20'sinin ve ileri kalp yetersizliği bulunanların yüzde 50'sinin bir yıl içerisinde kaybedildiğini söyledi.  Prof. Dr. Abacı, erken tanı ve tedavi ile ölüm oranlarının azaltılmasının amaçlandığını belirtti.

Abacı, hastalarda ilaç tedavisine ek olarak yaşam tarzı değişiklikleri, kalp pili tedavisi veya kalp şoklama cihazlarının uygulanmasıyla yaşam kalitesinin düzeltilebildiğini ve ölüm oranlarının düşürülebildiğini söyledi.

Başarı için toplum desteği şart

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Bekir Keskinkılıç, her vatandaşa erişebilir sağlık hizmeti anlayışıyla çalışmalarını yürüttüklerini belirtti.

Keskinkılıç, bu kapsamda Türk Kardiyoloji Derneği ile birlikte önemli projelere imza attıklarını belirterek, “Tütün, alkol kullanımı, obezite ve hareketsiz yaşam tarzının kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorunun temelini oluşturuyor.

Tüm çalışmalara karşın hala gençler arasında sigara kullanımı yaygın. Sporun insan sağlığına pozitif etkisi tam olarak algılanamadı. Koruyucu faktörlerin uygulamaya geçirilmesinde toplum desteği şart” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim