• BIST 9136.05
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.3675
  • Euro 34.9483
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Kalp krizinden ani ölümlerde orta yaşlılar daha çok risk altında

Kalp krizinden ani ölümlerde orta yaşlılar daha çok risk altında
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin yaşlıları daha fazla görülse de ani ölümlerde orta...

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin yaşlıları daha fazla görülse de ani ölümlerde orta yaşlıların daha çok risk altında olduğunu söyledi.

Kılıç, kalp krizini "kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi" olarak tanımladı. Bunun sebebinin, kalbi besleyen damarlardan birinin veya bir kaçının tıkanması olduğunu ifade eden Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, "Kalp damarlarını tıkayan kan pıhtısıdır. Damar daralması ve kan pıhtısının esas nedeni ise ateroskleroz dediğimiz damar sertleşmesidir. Kalp damarının duvarının içindeki aterosklerotik plaklar bazen çatlar ve bu da pıhtı oluşumunu tetikler." dedi.

Kalp krizinin tüm dünyada en sık ölüm sebeplerinden birisi olduğu bilgisini veren Harun Kılıç , yaşlılarda daha fazla rastlansa da orta yaşlarda ansızın ölüm için daha riskli olduğunu vurguladı. Kalp krizinin zamanının olmadığını ifade eden Kılıç, "Ancak, sabah saatlerini, kış ve yaz mevsimini, ağır stres ve üzüntü zamanlarının sevdiğini biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kalp krizinin belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu ifade Prof. Dr. Harun Kılıç, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Önemsiz demeyelim. Geçer demeyelim. Göğüs ağrısı, terleme ve göğüste baskı varsa aksi ispat edilene kadar kalp krizi gibi önlem alalım. Hemen 112'yi arayalım veya en yakın acil servise gidelim. Göğüs ağrısı sonrası her saat, her dakika geriye sayan ama ne zaman patlayacağını bilmediğimiz bir saatli bomba gibidir. Bir saat önce önümüzde göğüs ağrım var diyen arkadaşımız veya sevdiğimiz birisi gözümüzün önünde ölebilir"

Kalp krizinde erken müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, ölümlerin yarısının kalp krizi başladıktan sonraki ilk saat içinde gerçekleştiğini vurguladı. Harun Kılıç, açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu sebeple kalp krizi acil bir durumdur. Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Vakit kalp kası ve yaşam demektir. Zaman geçtikçe yaşamı yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır. Harap olan kalp kasının telafisi yoktur. Kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak için hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, erken hastaneye ulaşmak, erken ve doğru müdahale hayat kurtaran zincirdir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim