• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Kalp Krizinde Orta Yaş Ölüm İçin Daha Riskli

Kalp Krizinde Orta Yaş Ölüm İçin Daha Riskli
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin ansızın başladığına dikkat çekerek "Kalp krizi tüm...

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Kardiyolog Prof. Dr. Harun Kılıç, kalp krizinin ansızın başladığına dikkat çekerek "Kalp krizi tüm dünyada en sık ölüm sebeplerindendir. Olay çok ani başlar ve çok acı sonuçlara sebep olur. Yaşlıları daha fazla tutsa da orta yaş ansızın ölüm için daha risklidir" uyarısında bulundu.

Kalp krizini "kalp kasının bir bölümünün o bölgeye yetersiz kan akışından dolayı ölmesi" olarak tanımlayan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: "Sebep hemen daima kalbi besleyen damarlardan birinin veya bir kaçının tıkanmasıdır. Kalp damarlarını tıkayan kan pıhtısıdır. Damar daralması ve kan pıhtısının esas nedeni ise ateroskleroz dediğimiz damar sertleşmesidir. Kalp damarının duvarının içindeki aterosklerotik plaklar bazen çatlar ve bu da pıhtı oluşumunu tetikler."

KALP KRİZİNİN ZAMANI YOK

Kalp krizinin tüm dünyada en sık ölüm sebeplerinden birisi olduğu bilgisini veren Kılıç yaşlılarda daha fazla rastlansa da orta yaşlarda ansızın ölüm için daha riskli olduğunu söyledi. Kalp krizinin zamanının olmadığını belirten Kılıç, "Ancak, sabah saatlerini, kış ve yaz mevsimini, ağır stress ve üzüntü zamanlarının sevdiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı.

BELİRTİLERİ

Kalp krizinin belirtisinin göğüs ağrısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Harun Kılıç "Önemsiz demeyelim. Geçer demeyelim. Göğüs ağrısı, terleme ve göğüste baskı varsa aksi ispat edilene kadar kalp krizi gibi önlem alalım. Hemen 112'yi arayalım veya en yakın acil servise gidelim. Göğüs ağrısı sonrası her saat, her dakika geriye sayan ama ne zaman patlayacağını bilmediğimiz bir saatli bomba gibidir. Bir saat önce önümüzde göğüs ağrım var diyen arkadaşımız veya sevdiğimiz birisi gözümüzün önünde ölebilir" diye konuştu.

ERKEN MÜDAHALE

Kalp krizinde erken müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayan Kılıç, "Kalp krizinde vakit çok önemlidir. Ölümlerin yarısı kalp krizi başladıktan sonraki ilk saat içinde ortaya çıkar. Bu sebeple kalp krizi acil bir durumdur. Hastaneye yatmayı ve yoğun bakımı gerektirir. Vakit kalp kası ve yaşam demektir. Zaman geçtikçe yaşamı yitirme ihtimali artacak ve harap olan kalp kası miktarı artacaktır. Harap olan kalp kasının telafisi yoktur. Kalp krizinin ilerlemesini durdurmak, kalp hasarını en az düzeyde tutmak için hastanın bir an önce hastaneye yetiştirilmesi gerekmektedir. Erken teşhis, erken hastaneye ulaşmak, erken ve doğru müdahale hayat kurtaran zincirdir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim