• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Kalp Krizi Anında Acil Müdahale

Kalp Krizi Anında Acil Müdahale
Kalp krizi sebebiyle her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Ölümlerin en büyük sebebi ise acil müdahalenin gecikmesi.

Kalp krizi sebebiyle her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Ölümlerin en büyük sebebi ise acil müdahalenin gecikmesi. Kalp krizi esnasında acil müdahalede nasıl bir yol izlenmesi hakkında konuşan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Vural, yaşam kurtarma zincirinin 3 aşamasını anlattı.

Ani kalp durması sonucunda kişinin yere yığılmasının ardından izlenecek yaşam kurtarma zincirini anlatan Kardiyoloji Uzmanı ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mutlu Vural, "Bu zincirin ilk halkası derhal 112'yi aramaktır. Çünkü her geçen dakika o kişinin yaşama şansı yüzde 10 azalır. Krizden 3 dakika sonra kişinin beyin ölümü, 6 dakika sonra ağır beyin hasarı başlarken, 12 dakika müdahale edilmezse kişinin ölümü gerçekleşir. Bu durumda 112'yi aramak çok önemli, 112 yoldayken de temel yaşam desteği uygulamak gerekiyor. Bu noktada yaşam zincirinin ikinci aşaması olan kalp masajı uygulanmalıdır. Üçüncü aşama olarak ise elektroşok cihazları kullanılıyor. Bu cihazlar artık her vatandaşın kullanacağı şekilde basite indirgenmiş durumda, bunun için özel cihazlar geliştirildi" dedi. Kalp masajı ile beyin gibi hayati organlara kan pompalandığını belirten Vural, "Bu şekilde beynin 3 dakika yerine 20-30 dakika daha faaliyetini sürdürmesi sağlanarak ambulansa zaman kazandırılıyor. Elektroşok cihazı olduğunda ise kalp yeniden çalıştırılıyor, o kişi yeniden nefes alabiliyor ve dolaşımı yeniden çalışmaya başlıyor. O nedenle bu cihazlar hayati önem taşıyor" ifadelerinde bulundu.

'TÜRKİYE'DE KALP KRİZİ ANINDA HAYATTA KALANLARIN ORANI YÜZDE 1'

Ani kalp durmasından hastane dışında her yıl 100 bin kişinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Doç. Dr. Mutlu Vural, "Kalp krizi anında, ülkemizde hayatta kalma oranları yüzde 1'in altında. Ama yaşam kurtarma zincirini güçlü bir şekilde uygulayan ülkelerde örneğin Amerika'da bu oran daha yüksek. Bir kişi yere yığılmışsa yanında kalp masajı yapmayı bilen, elektroşok cihazı bulunan ve bunu uygulamayı bilen biri varsa o kişinin hayatta kalma şansı şuanda yüzde 30. Hedeflenen oran ise yüzde 60. Bizde ise bu oran yüzde 1 civarında" diye konuştu.

'AYAKLI CANKURTARAN" PROJESİ İLE HAYATTA KALMA ORANI ARTACAK

Aynı zamanda Hayatta Kal Derneği'nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Doç. Dr. Mutlu Vural dernek olarak hayatta kalma oranlarını arttıracak bir proje oluşturduklarını belirtti. "Ayaklı Cankurtaran" adında bir yazılım geliştirdiklerini söyleyen Vural, "İlkyardım bilen ve sağlık alanında çalışan sayımız ile elektroşok cihazı sayımız az. Böyle bir olay olduğunda, geliştirdiğimizi aplikasyona basıldığı zaman etraftaki sağlık çalışanı veya ilkyardım bilen kişi koşarak olay yerine geliyor. Etrafta elektroşok cihazı varsa başka biri de onu hızlı bir şekilde olay yerine getiriyor" diyerek sözlerini noktaladı.

Kalp Krizi Anında Acil Müdahale

Kalp Krizi Anında Acil Müdahale

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim