• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Kalp hastalığı önlenebilir

Kalp hastalığı önlenebilir
Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, ailesinde kalp-damar hastalığı olanların risk altında olduğunu, 'bu, benim kaderimde var' deyip bir şey yapmamanın yanlış olduğunu söyledi.

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, Muratpaşa Muhtarlar Derneği üyelerine "Kalp Hastalıklarından Korunma Yolları" hakkında bilgi verdi. Mehmet Kabukçu, kalp damar hastalığının en büyük nedenlerinden birinin sigara olduğunu, sigaranın kan basıncını yükselttiğini ve pıhtılaşmayı arttırdığını söyledi. Sigarayı bırakmanın getirdiği avantajların çok büyük olduğunun altını çizen Kabukçu, "Sigara bırakıldıktan sonraki bir kaç günde kalp hastalığı açısından risk düşmeye başlar. 1 yıl içinde yüzde 50 oranında azalır ve 10 yıl sonra ise hiç içmemiş gibi olursunuz" dedi.  

"KADERİNİZİ TAYİN ETMESİNE İZİN VERMEYİN" 

Ailesinde kalp-damar hastalığı olanların risk altında olduğunu belirten Kabukçu, "Bu, benim kaderimde var deyip bir şey yapmamak yanlıştır. Ailenizdeki kalp hastalığının sizin kaderinizi tayin etmesine izin vermeyin. Kalp hastalığına meyil yapan tansiyon yüksekliği, kolesterol gibi durumlar erken teşhis ve tedavi edilebilir. Kalp hastalığı önlenebilir. Kalp hastalığına erken tanı yapılırsa tedavi erken başlayabilir. Ailedeki kötü alışkanlıklar önlenebilir, yeme alışkanlıkları sigara hareketsizlik değiştirilebilir'' diye konuştu.  

"GÖĞÜS AĞRINIZI İHMAL ETMEYİN" 

Göğüs bölgesinde oluşan ağrıların mutlaka ciddiye alınması gerektiğini ifade eden Kabukçu, "Ağrınız oluyor ve bunun neden olduğunu bilmiyorsanız doktora gitme zamanınız çoktan gelmiştir. Ağrı yeni başlamışsa gecikmeyin. Kısa süreli gelip geçici olsa da aldırış edin. Kalp krizi geçirenlerde geriye dönüp sorulduğunda yarısında son bir haftada sıkıntı olduğu ama ihmal edildiği anlaşılmaktadır. Özellikle hareketle, yorulmayla gelen ağrı son derece önemlidir" şeklinde konuştu. 

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim